home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A fokhagyma ünnepe
Tóth Tibor
2021.08.05.
LXXVI. évf. 31. szám
A fokhagyma ünnepe

Ludason szombaton tartották meg a XXIII. Falunapot és a XX. Fokhagymafesztivált. Az esemény a helybeli Szent Katalin római katolikus templomban hálaadó szentmisével kezdődött, majd a vásártéren fokhagymavásárral folytatódott.

A helyi termelők asztalai roskadoztak a kiváló minőségű terméstől, melynek a vásárlók nehezen tudtak ellenállni. A nyolcvanöt éves Szarapka Teréz több mint hatvan éve termel fokhagymát.

— Előbb gereblyézem, majd miután elsimul a föld, akkor kapálom a növényt. A régi fajtákat kedvelem, nem locsolok, mégis évről évre kiváló minőségű fokhagymát szedek fel a földből. Az íze kiváló, ha az ember elkezdi fogyasztani, nehezen tudja abbahagyni. Huszonegy soron ültettem belőle, ami nem nagy mennyiség, de nagyon szeretem csinálni, nem bírom abbahagyni. Mihelyt reggel felébredek, azonnal megyek ki a földbe megnézni, hogyan áll a termés. Füzérjét 300—500 dinárért adom — mondta Teréz.


Szépen termett a ludasi fokhagyma

Ludas az elmúlt két évben tizenhét, két évnél fiatalabb kisgyermekkel gyarapodott. Egy részük a faluban született, de a településre költözött fiatal családokkal is jó néhány gyerek érkezett. A csöppségeket és szüleiket Aladics Tibor, Ludas Helyi Közössége Tanácsának elnöke és Vásárhelyi Teréz, a Ludas Matyi ME elnöke köszöntötték, majd ajándékokkal kedveskedtek nekik. A program folytatásában Csikós Antal vezetésével vetélkedők kezdődtek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A három—hat és a hét—tíz éves gyerekek fokhagyma-girizdelésben versengtek, a felnőttek pedig fokhagymafüzért fontak, amiben a leggyorsabbnak, akárcsak két évvel ezelőtt, Borsos Erdélyi Szintia bizonyult. A legszebb fokhagymastand címe az idén Márki Ferenchez került.

A ludasi vásártéren mintegy másfél ezer ember gyűlt össze, amit Aladics Tibor is elégedetten nyugtázott:

— Most éreztem először, hogy úgy összefogott a falu, mint még talán soha. A helyi közösség vezetősége mellé felsorakozott az összes civil szervezet, a falu apraja-nagyja együtt dolgozott azért, hogy a mai nap kiválóra sikeredjen — hangsúlyozta a település vezetője, majd külön köszönetet mondott Ludas egyik testvértelepülésének, a magyarországi Érsekhalmának, illetve Ledniczky Krisztina alpolgármesternek, mert Ludas egy kisbuszt kapott ajándékba.


Fokhagymafüzér-fonás

Dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke kiemelte, Szabadka község egyik legnagyobb rendezvényével mindannyian a fokhagymatermelők előtt tisztelgünk, akik Ludas hírét elviszik a nagyvilágba. Elmondta, Magyarkanizsa Önkormányzatával sikerült elérni, hogy a Ludast és Kispiacot összekötő út ki legyen szélesítve, illetve az olajfúrás ügyében is előrehaladtak, hiszen meg tudták állítani ezt a folyamatot.

Az ünnepi beszédek elhangzása után ft. Koleszár József korábbi ludasi plébános átvette a tiszteletbeli ludasi címet, majd a színvonalas és tömeges esemény művelődési műsorral, valamint hajnalig tartó utcabállal zárult.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..