home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A fogápolás fontossága
(Forrás: babafalva.hu, Kocsisné dr. Péterfy Hajnal)
2015.01.14.
LXX. évf. 2. szám
A fogápolás fontossága

A fogmosást már az első tejfogak megjelenésekor el kell kezdeni. Két-három éves korig a fogmosás nehezen megoldható, de ha a kicsi nem eszik/iszik cukros ételt/italt, akkor nagy valószínűséggel nem fognak romlani a fogai.

Édességet, desszertet csak mértékkel adjunk a gyermeknek, ne ezzel jutalmazzuk. Kerüljük a rágós édességeket, szárított gyümölcsöket, melyek rátapadnak a fogakra. Ne adjunk neki cukrozott, szénsavas italokat, és gyümölcslevekből is csak egy-két decit naponta. Az étkezések között kínáljunk inkább egészséges nassolnivalókat: vékony csíkokra vágott zöldséget (pl. sárgarépát, uborkát), feldarabolt friss gyümölcsöt, biokölesgolyót, biokukorica-golyót, összetört banánt, joghurtot, sajtdarabkát paradicsomszeletekkel stb.

Fogmosás

A fogmosást már az első tejfogak megjelenésekor el kell kezdeni. Úgy a legkényelmesebb elvégezni, ha ölbe vesszük a kicsit, és ő a mellkasunkra hajtja a fejét, vagy mögé állunk, és hátrafelé billentjük a fejét. Kezdetben ujjunkra csavart gézlappal vagy ujjunkra húzható bébifogkefével törölgessük meg a gyerek fogait. Később lehet venni babafogkefét is — gumiszerű anyagból készül —, melyet a gyerek rágcsál, közben pedig bő nyál képződik, és ez tisztít.

Körülbelül tizennyolc hónapos kortól mossunk fogkrémmel fogat. Gyerekfogkrémet használjunk, mivel alacsony a fluortartalma, és nem baj, ha a gyerek le is nyel belőle. Kétéves korig naponta egyszer használjunk fogkrémet, és vékony mennyiséget vigyünk fel belőle a fogkefére. Két- és hatéves kor között már naponta kétszer alkalmazhatunk borsónyi mennyiségű fogkrémet.

Használjunk gyerekfogkefét, melynek kisebb a feje, mint a felnőttfogkeféé, és puha, lekerekített végű sörtéi vannak. A fogkefét három-négy havonta, fertőző betegség után pedig azonnal cseréljük le.

A fogmosás technikája

A fogmosást mindig az elülső fogaknál kezdjük. Helyezzük a fog és az íny határára a fogkefét, és apró, sikáló mozdulatokkal távolítsuk el a lepedéket. Ezzel a mozdulattal haladjunk tovább a fogak külső felszínén a hátsó fogak felé, majd azok belső oldalát is tisztítsuk meg. Utána a fogkefét függőlegesen tartva a metszőfogak belső oldaláról távolítsuk el a lepedéket, végül apró, sikáló mozdulatokkal tisztítsuk meg a rágófelszínt is. Figyeljünk, hogy a gyermek alaposan öblítse ki vízzel a száját.

Fogmosásra szoktatás

Először játékos formában tanítsuk meg, hogyan kell öblíteni vízzel, utána fogkrém nélkül tanítsuk meg a fogkefe használatára. Ha a gyermek játszik a fogkefével, lenyeli a fogkrémet, az egyáltalán nem gond, ebben a korban nem az alapos fogmosás, hanem a rendszerességre való nevelés a fontos. Igyekezzünk az esti és a reggeli tisztálkodás játékos részévé tenni a fogmosást. Tegyük ezt közösen, időtartama pedig négy-öt perc legyen. Segítsünk a gyermeknek is, mutassuk meg a kézmozdulatokat, de csak addig, amíg nem idéznek elő ellenkezést. A gyermekben ösztönösen él az utánzási vágy, szinte észrevétlenül szokik rá a fogmosásra, és később, kézügyessége fejlődésével a fogkefét is egyre ügyesebben mozgatja majd. Tízéves koráig ellenőrizzük a fogmosását, addig ugyanis még nem eléggé ügyes ebben a tevékenységben.

Fluoridtabletta

A fogszuvasodás szempontjából fokozottan veszélyeztetett gyerekeknek szüksége lehet fluoridtabletta szedésére is. Kisgyermekkorban a veszélyeztetettség megállapításához a szülőket kell kiindulási alapnak venni. Ha a szülők fogazata rendezett (néhány tömés, legfeljebb egy-két hiányzó fog), nincs szükség tablettára. Ha viszont a szülőknek serdülőkorukban erős szuvasodási hajlamuk volt, akkor javasolt a szedése. A fluoridtabletta adagolását egyénileg kell beállítani, mert függ az ivóvíz fluoridtartalmától, az étkezési, fogmosási szokásoktól stb. Előtte mindenképpen célszerű konzultálni a gyermek fogorvosával.

Az első fogorvosi vizit

A tejfogak áttörése után, nagyjából kétéves korban vigyük el gyermekünket az első fogorvosi látogatásra. Könnyebben megbarátkozik az orvossal, ha már korábban is elvisszük magunkkal saját, hathavonta esedékes szűrővizsgálatunkra.

Készítsük fel a gyermeket az első vizsgálatra, magyarázzuk el neki, mi fog történni. Kérjük meg a fogorvost is, hogy mutassa meg a rendelőjét, vizsgálat közben magyarázza el a kicsinek, hogy mit csinál. Az első viziten — és később, a három-hat havonta esedékes szűréseken — ellenőrzik a gyermek fogait, de mivel beavatkozásra általában nincs szükség, kellemes tapasztalatokat szerez. Később már természetes lesz számára, hogy a rendszeres szájápoláson kívül a szűrővizsgálat is része az életének. Olyan fogorvost keressünk, aki jól bánik a kicsikkel, és figyeljünk gyermekünk jelzéseire is vele kapcsolatban. Ha a szakember nem rokonszenves neki, inkább keressünk másikat.

Ha kiütötte a fogát…

Sajnos előfordulnak olyan balesetek is, amelyek során a gyermek foga sérül. Ilyenkor a kiesett fogat azonnal meg kell keresni, vízzel le kell öblíteni, majd célszerű vízbe helyezni. Ha ez nem lehetséges, akkor egy tiszta, nedves papír zsebkendőbe tekerve tároljuk. A gyermeket azonnal vigyük fogorvoshoz, mivel a fog rövid időn belül sikeresen visszahelyezhető, a gyógyulás esélye azonban az első húsz perc letelte után fokozatosan csökken. Ha csak letörik a fog egy része, akkor vízzel tisztítsuk meg, és a gyermeket azonnal vigyük fogorvoshoz, hogy megfelelő kezelést kaphasson.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..