home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A fiatalokat nem érdekli
Talpai Lóránt
2021.07.22.
LXXVI. évf. 29. szám
A fiatalokat nem érdekli

Darija Kisić Tepavčević: a fiatalok nem akarják felvenni a védőoltást — A középiskolások 20 százaléka fogyaszt drogot — Decemberben újból lehet nyílászárócserére pályázni

Darija Kisić Tepavčević: a fiatalok nem akarják felvenni a védőoltást

Lesújtónak nevezte Darija Kisić Tepavčević szerb szociális ügyi miniszter, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja, hogy Szerbiában eddig a tizennyolc és harminc év közötti korosztály mindössze 17,42 százaléka volt hajlandó beoltatni magát a koronavírus elleni vakcinával. A szerbiai közszolgálati televízióban közölte, hogy a fiataloknak meg kell érteniük, ők is megfertőződhetnek, és noha valószínűleg nem lesznek súlyos tüneteik, másokat is megfertőzhetnek. Mint mondta: a koronavírus nem ment nyári szabadságra, így továbbra is óvatosnak kell lenni, be kell tartani az előírásokat. A hírhez kapcsolódik, hogy a múlt héten Szerbia a Sinopharm koronavírus elleni védőoltást előállító üzem kiépítéséről írt alá szándéknyilatkozatot a vakcina kínai előállítójával, illetve egy egyesült arab emírségekbeli vállalattal. A memorandum megkötése a projektum első konkrét lépése — közölte Ana Brnabić miniszterelnök, hozzátéve: a cél az, hogy a gyár az év végéig megépüljön. Ez előtt pedig a védőoltás palackozása is megkezdődik — mondta. (Beta)

 

A középiskolások 20 százaléka fogyaszt drogot

Elképesztő méreteket ölt Szerbiában a fiatalok körében a drogfogyasztás. A fővárosban például minden hetedik diák terjeszt valamilyen kábítószert, illetve a középiskolások 20 százaléka fogyaszt drogot — derült ki a Kábítószerrel való visszaélés — serdülők Belgrádban címet viselő felmérésből, melynek eredményeit a minap ismertette a Kriminológiai és Szociológiai Kutatóintézet. A felmérésből, melyben belgrádi középiskolások vettek részt, az derült ki, hogy az 1287 megkérdezett diák 17,7 százaléka fogyaszt kábítószert, míg 14,1 százaléka kereskedik vele. A korábbi kutatásokkal összehasonlítva a számok világosan mutatják, hogy a belgrádi középiskolások körében a drogfogyasztás a hat évvel ezelőtti adatokhoz képest 6 százalékkal nőtt. „A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a tanulók részt vesznek-e a drogok terjesztésében, és ha igen, milyen formában. Arra nem tér ki, hogy milyen drogokat fogyasztanak, milyeneket értékesítenek, mekkora mennyiségben, és mennyit keresnek ezzel” — mutatott rá a kutatás vezetője, Ivana Radovanović. (Politika)

 

Decemberben újból lehet nyílászárócserére pályázni

Az érintett polgárok a nyílászárók cseréjéről szóló első szerződéseket augusztus végén írják alá” — jelentette ki Zorana Mihajlović energetikai és bányaügyi miniszter. A tárcavezető azt is közölte, hogy az energiamegtakarítás érdekében újabb pályázat várható decemberben, valamint még két további a jövő év folyamán. „2022-ben több mint 100 millió eurót különítenek el a nyílászárók cseréjére. A fűtésszezon megkezdése előtt az aláírt szerződések teljesülnek. Néhány évre van szükségünk ahhoz, hogy a házak és a lakások megfelelő szigetelést kapjanak, de ez országos szinten 40 százalékos energiamegtakarítást eredményez, a lakosoknak pedig 25 százalékkal csökken a számlájuk” — mondta a tárcavezető. (Tanjug, Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..