home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A fiatalokat is érdekli a tamburazene
Tóth Tibor
2022.11.25.
LXXVII. évf. 47. szám
A fiatalokat is érdekli a tamburazene

Szombaton a Mendicus Művészeti Központ szervezésében tizedik alkalommal rendezték meg a Szárazfa Lelke nevű tamburazenekar-fesztivált, mely alkalomból benépesült a 2015-ben felújított csantavéri színházterem. Az esemény igazi fesztiváli hangulatban telt, mind a huszonhárom zenekar és kórus alaposan kitett magáért, a közönség pedig szárnyalt a tamburazene akkordjaira, és hatalmas tapsviharral köszönt meg minden egyes produkciót.

A tambura hagyományos magyar hangszer. Az elsőt Budapesten készítették, majd az idők folyamán környékünkön is meghonosodott, és a délszláv népek is átvették. A Mendicus MMK 1995-ben alakult, a Mendicus tamburazenekar 1998 óta létezik, majd 2018-ban létrejött a Mendicus ifjú tamburazenekar, míg az idén februártól a Mendicus junior-tamburazenekarral bővült a csapatok száma.

A zenekarokat és a közönséget Kudlik Zoltán tartományi művelődési segédtitkár köszöntötte. Kiemelte, nagyon találó a fesztivál elnevezése, hiszen a tambura is egy szárazfa volna, ha nem volna a tamburás, aki megszólaltatja, és lelket ad neki.


Közös zenélés

A tartalmas, háromórás műsor a Mendicus junior, ifjú és felnőtt-tamburazenekarának, majd a Szénaboglya néptáncegyüttesnek a fellépésével kezdődött. A csantavérieket a bácsfeketehegyi tamburazenekar, a Feketicsi Betyárok, a tornyosi Ady Endre ME tamburazenekara és asszonykórusa, valamint Handa Banda tamburazenekara, a zentagunarasi Petro Kuzmjak Ruszin ME tamburazenekara, a Gracza János IME gyermek-tamburazenekara, az adai Czéczó Banda, a magyarkanizsai tamburazenekar, a zentai Pöndöly asszonykórus és a péterrévei Pengetős banda követte. Tíz perc szünet után a zentai Sarkantyú tamburazenekar, a ludasi Konkoly énekegyüttes, az adai Borbolya tamburazenekar, a szabadkai Juhász zenekar, a szenttamási tamburazenekar, a temerini tamburazenekar és dalárda, a szabadkai Dalkötő lánykórus, az óbecsei Pendergő és a Magyarországról, Bátáról érkezett Pántlika tamburazenekar lépett közönség elé. A színvonalas műsor végén a több mint kétszáz fellépő a Csütörtökön virradóra című népdal előadásával tette még emlékezetesebbé az estét.


Magyarországról a bátai Pántlika lépett közönség elé

Vörös Róbert, a Mendicus MMK elnöke és a csantavéri tamburazenekarok vezetője immár harmincnyolc éve, 1984 óta játszik ezen a csodálatos hangszeren.

— A jubiláris, tizedik fesztiválra már februárban elkezdtünk készülni. Akkor még nem tudtuk, kapunk-e támogatást, vagy sem, végül azonban a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán sikerült nyernünk. Azonnal értesítettem a zenekarokat, hogy november végén szívesen látjuk őket. Boldogsággal tölt el, hogy az idén júniusban Budapesten megkaptam a Magyar Művészetért Díjrendszer Ex Libris Díját, ami újabb lendületet ad a további munkához. A nyár folyamán muzsikáltunk a kiscsőszi Pajtafesztiválon, Kolozsváron a Szent István-napi néptánctalálkozón és több vajdasági településen. Szívügyemnek tartom a tamburazene megismertetését a fiatalokkal, ez már harmincnyolc éve az életem része. A fiatalok érdeklődnek a tamburazene iránt, hiszen az általános iskolások között tizenöten járnak rendszeresen a próbákra. A szombati, zentagunarasi népzenei találkozó után már nem vár ránk újabb fellépés, így a holtszezonban összeül a zenekar, és új dalokat tanulunk, mert a tárház kimeríthetetlen — mondta Vörös Róbert.

A X. Szárazfa Lelke közös vacsorával és barátkozással ért véget.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..