home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A fiatalok is igénylik a magyar dalt
BÚCSÚ Ottó
2013.10.02.
LXVIII. évf. 40. szám
A fiatalok is igénylik a magyar dalt

A Magyar Dal Napja elnevezésű rendezvény, amelynek elindítója Presser Gábor Kossuth-díjas zeneszerző volt, az idén is nagy visszhangra talált nemcsak Magyarországon, hanem a határon túli magyarság körében is. Üzenetét, amely szerint a hatalmas dalkincsünknek fórumot kell teremteni, hogy találkozzon vele a közönség, mind többen elfogadják, támogatják, s részt vesznek érvényesítésében. Vajon a Vajdaságban magyar műsort sugárzó rádiók milyen mértékben teszik magukévá ezt az üzenetet zenei műsoraik összeállításában? Erre a kérdésre adtak válasz rádióink illetékesei.

A zeneszámok fele magyar

Soós Georgina, a Pannon Rádió megbízott főszerkesztője:
— A Magyar Dal Napját az idén először a rádióállomások is megünnepelték. Mivel mi is legnagyobbrészt magyar zenét sugárzó rádió vagyunk, úgy éreztük, ezt a kezdeményezést nekünk is fel kell karolnunk. Reggeltől estig csak magyar dalokat sugároztunk, minden idők legnagyobb magyar slágereit. Volt egy négyórás élőműsorunk is a két zenei szerkesztőnk vezetésével és stúdióvendégekkel. Összegyűjtöttük azokat az interjúkat is, amelyeket korábban magyar előadókkal készítettünk, főleg a nyári fesztiválok időszakában, amikor nagyon sokfelé jártunk. Például elhangzott egy hosszabb beszélgetés Rúzsa Magdival, amelyet Magyarkanizsán rögzítettünk, a Szent István-napi koncert előtt.
Ami pedig a rádiónk zenei arculatát illeti, 50 százalékban magyar zenét sugárzunk, 40 százalékban külföldit: angolt, olaszt, spanyolt stb. és 10 százalékban szerb zenét. Ez utóbbit nemrégiben vezettük be a magyar—szerb történelmi megbékélés kapcsán. Értékes, kedvelt szerb zeneszámokat tűzünk műsorra. Egyébként úgy tűnik, a hallgatók nagyon jól fogadják a magyar zenét. A Hangár című kívánságműsorunkat főleg a tizen- és huszonévesek hallgatják, és a tapasztalat azt mutatja, hogy a kért zeneszámok fele vagy még annál is több magyar. Tehát ez azt jelenti, hogy a fiatalok is igénylik a magyar zenét.
* Mások éppen azzal igazolják az angol zene túltengését, hogy a fiataloknak az kell, és a Pannon Rádió műsorát hallgatva néha az a benyomása az embernek, hogy még igen sok benne az idegen zene.
— A külföldi zene negyven százalékos arányán a közeljövőben sem kívánunk változtatni, csak egy kicsit finomítjuk a kínálatot, és a magyar slágerek közül is azokat gyűjtjük össze, amelyeket érdemes meghallgatni, még akkor is, ha nem napjaink zenéjéről van szó, hanem a 60-as, 70-es, 80-as, 90-es évekéről.

A hallgatók elvárása alapján

Skorutyák Veronika, az Újvidéki Rádió zenei szerkesztője:
— A magyar műsorokban 65-70 százalékban magyar dalokat sugározunk. Itt a szórakoztató zeneszámokra gondolok, mert vannak magyar zenei műsoraink, amelyek természetesen magyar dalokból állnak. Ilyenek például a Pop-rock, a Zenei pódium, a Szól a rádió stb. Nagyon fontosnak tartom a szerzői jogok kérdését, mert ha bekerülünk az unióba, nagy pénzeket kell majd fizetnünk minden sugárzott zeneszámért. Jelenleg még átalányban fizetünk, és így nem annyira fájdalmas. Egyébként mindegyik zeneszerkesztő kollégánk tudja, hogy figyelembe kell venni a hallgatóság elvárását a műsoraik összeállításában. Ettől függetlenül mindegyikük maga kreálja a programját, de nem tévesztheti szem elől azt az igényt, amely szerint a dalok legalább 60 százalékának magyarnak kell lennie.

A fele-fele jó arány

Németh Ernő, a Szabadkai Rádió magyar nyelvű műsorának főszerkesztője:
— Üdvözlöm, hogy a magyar dalnak is van napja. Mi ügyelünk arra, hogy magyar dalokat adjunk, de arra is figyelünk, hogy milyen minőségűek azok a zeneszámok. Nagyon elterjedőben van ugyanis az ún. kommersz zene, amely sokszor meghatározza a program összeállítását. A zenés üdvözletek esetében például azt vettem észre, hogy egy Záray Márta- vagy Vámosi János-dalt már nem kérnek a hallgatók, inkább a lakodalmas zenekarok által feldolgozott változatokat igénylik, ami meghatározza a zenei szerkesztést is. A Szabadkai Rádió zeneműsorainak 50 százaléka magyar nyelvű dal. Vannak ugyan olyan kérések, hogy kizárólag magyar zenét sugározzunk, és ne legyen angol dal a műsorunkban. Úgy vélem, hogy ezt nem szabad ilyen radikálisan szemlélni, mert például az irodalomban sem mondhatjuk, hogy egy magyar ne olvassa el a Háború és békét vagy a Rómeó és Júliát, mert nem magyar a szerzője. A vajdasági magyaroknak is meg kell ismerniük a zenei kultúra világszínvonalát. Szerintem a fele-fele a jó arány. Egyébként amikor magyar nemzeti ünnepek vannak, március 15-e, augusztus 20-a, október 23-a, a Szabadkai Rádió kizárólag magyar dalokat sugároz. A vasárnapokat is a magyar nyelvű szerzeményeknek tartjuk fenn. A korábbi időkhöz képest sokkal több magyar zeneszámot tűzünk műsorra a rádióban, de ez az arány még mindig javítható.


Piukovity Norbert, a Szabadkai Rádió zenei szerkesztője:
— Próbáljuk a hallgatósághoz igazítani a zenei műsorainkat, mert bennünket inkább az idősebb korosztály hallgat, tehát azt a zenét sugározzuk, amit az idősebbek kedvelnek. Mindig egy kis újdonságot is beiktatunk, olyan zeneszámokat, amelyek  nem annyira modernek, és amelyeket az idősebb korosztály is elfogad. Vannak olyan műsoraink is, amelyek során a hallgatók zenei kéréseit teljesítjük, vagy például minden szerdán a tíz legjobb magyar és külföldi slágerből összeállított toplistát kínáljuk fel a hallgatóinknak. Magyarországi zenekiadó cégektől kapjuk a zeneszámokat, valamint követjük a magyar toplistákat, így állítjuk össze a sajátunkat. A napi műsorunkban fele-fele arányban sugározunk magyar és külföldi zenét, de sokszor egy kicsit több is a magyar dal. Sajnos, elég sok a silány szerzemény, mi azonban igyekszünk a jókat válogatni. Azt szoktam mondani, hogy az idősebb hallgatókat is fiatalítsuk meg úgy, hogy újabb slágerekkel kedveskedünk nekik, amelyeket szívesen fogadnak.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..