home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A festészet a legcsodásabb lelki utazás
Zséli Ágnes
2020.08.25.
LXXV. évf. 33. szám
A festészet a legcsodásabb lelki utazás

A törökbecsei községi Művelődési Házban az elmúlt 24 év alkotásainak bemutatásával nyitották meg a XXV. jubileumi Tiszai Akvarell Akadémia festőtelepet. A mára már nemzetközivé vált tábor általában öt napon át nyújtott lehetőséget a képzőművészeknek az alkotásra, a koronavírus-járványra való tekintettel azonban az idén a képzőművészek többsége a saját otthonában készítette el a munkáját.

— A törökbecsei Tiszai Akvarell Akadémia festőtelep tevékenységéből ezúttal tizenhárom alkotó vette ki a részét, a helyieknek szervezett kiállítás pedig más helyszínen volt látható — mondta Zerebélyi Tényi Edit, a Művelődési Ház szakmunkatársa, a festőtelep fő szervezője. — Kérdésessé vált az idei festőtábor megszervezése, de úgy gondoltuk, az egészségügyi előírásoknak megfelelően, a már negyed évszázados múlttal büszkélkedő kreatív, művészi eseményünket mindenképp megtartjuk. Az idén a résztvevőknek más körülményekhez kellett alkalmazkodniuk, hiszen három helyi festő, köztük én is, a Művelődési Ház képtárában alkottunk, míg tíz meghívott résztvevőnk odahaza dolgozott. A művészek többsége vidéki, sőt szlovén érdeklődőnk is volt. Az idén a helyiek és az idelátogatók az akadémia tavalyi alkotásait a fenséges Tisza-sétányon nézhették meg. A kiállítás helyszíne különleges varázst adott az akvarellfestményeknek, hiszen a természet szépsége, a gyönyörű szőke Tisza a szemlélődőknek talán még felemelőbb élményt nyújtott ahhoz, hogy a lelkivilágukban valóban átéljék a műalkotások mondandóját, üzenetét. Büszkék vagyunk arra, hogy az akadémiánk évről évre nagyobb népszerűségnek örvend, ami azt bizonyítja, hogy Törökbecsén a képzőművészet nem látleletet, hanem valódi élményt nyújt — hallottuk Zerebélyi Tényi Edittől.


A szerző felvételei 

Az akadémia 1995-ben alakult. Az alapítói neves akvarellfestők voltak, akik ezt az eseményt egy nem mindennapi helyszínen, a Tiszán lengedező kishajón álmodták meg. Negyed évszázad alatt a táborban 72 művész tevékenykedett, akik az alkotói szabadságot, a saját világuk eszköztárát tárták fel, egyetlen közös céllal, a tiszta akvarellel, illetve a papír mint alap, a pigmentek mint anyag, valamint a víz mint médium összevonásával. A törökbecsei festőtelep ez idáig több mint 400 egyedi alkotással dicsekedhet, hiszen a táborban a helyi és más szerbiai művészek mellett többek között magyarországi, horvátországi, ukrán, szlovén alkotók is részt vettek.

A járványhelyzetre való tekintettel a megnyitót az idén szerényebb körülmények között szervezték meg. Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár elmondta, mindenképp becsülendő, hogy ezt az állapotot is túlélte az alkotótábor.

— Mindannyiunkat örömmel tölt el, hogy a festőtábor immáron tíz éve nemzetközivé vált, ami viszont a leglényegesebb, hogy a Tiszai Akvarell Akadémia alkotásai kincsként őrzik ennek a vidéknek a csodáit, a gyönyörű Tiszát, a természeti szépségeket, a történelmi, kulturális örökséget, egyszóval az alkotói munka töretlenségét. Az önkormányzattal együtt titkárságunk minden évben támogatja a törökbecsei Tiszai Akvarell Akadémiát, mert hisszük, hogy a fiataloknak, a jövőbeli művészeknek is motivációt ad a kreativitáshoz — hangsúlyozta a tartományi titkár.

A Törökbecsén megszervezett XXV. Tiszai Akvarell Akadémia megnyitóján, a községi Művelődési Ház csarnokában, Aleksandar Saša Bogdanović festőművész Törökbecsei Atlantisz című gigászi akvarellfestményét is leleplezték, mely a jövőben az odalátogatóknak a bánáti településről és a Tisza folyóhoz köthető történelmi múltról mesél majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..