home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A felvidéki magyarság egyik legnagyobb traumájáról szóló dokumentumfilmet vetíti a Duna a magyar kultúra napján
2024.01.22.
LXXIX. évf. 3. szám
A felvidéki magyarság egyik legnagyobb traumájáról szóló dokumentumfilmet vetíti a Duna a magyar kultúra napján

A Baska magyarul beszél televíziós premierje január 22-én 

A magyar kultúra napján, január 22-én mutatja be a Duna csatorna a Baska magyarul beszél című történelmi dokumentumfilmet, amely Baska József festőművész és családja személyes tragédiáján keresztül állít emléket a Felvidékről kitelepített magyarságnak.

77 éve, egy januári éjszakán szökött Magyarországra a rozsnyói Baska család. A földműves Baska György feleségével, Máriával, valamint négy gyermekével a felvidéki magyarságot sújtó intézkedések és a Szudéta-vidéki kitelepítések utolsó hulláma elől menekült, hátrahagyva mindenét. A négy gyermek egyike, az akkor 12 éves Baska József életének alapélményévé vált ez a sorsdöntő éjszaka: a későbbi festőművész alkotói világának visszatérő motívumává vált az a szénásszekér, amely új élete felé vitte a családot.

Fotókredit: Cameofilm

Baska Barbara grafikusművész, operatőr, rendező édesapja, Baska József gyermekkori élményeit és a száműzetés traumáját elevenítette fel a Baska magyarul beszél című dokumentumfilmben, amelyet a magyar kultúra napján, január 22-én este mutat be a Duna csatorna.

Ez nem csupán édesapám, hanem tízezrek közös története, amely a mai napig több százezer emberre – gyerekekre, unokákra, leszármazottakra – van hatással” – utalt Baska Barbara arra, hogy a második világháborút követő politikai döntések nemcsak szüleink és nagyszüleink generációjának életét határozták meg. A Baska József életútját bemutató alkotás ezért olyan kérdésekre is választ keres, mint hogy képes-e a művészet egy generáción ejtett történelmi sebet gyógyítani, és hogy az utánunk következő nemzedéknek vajon csak kérdéseinket adjuk-e tovább, vagy válaszokat is kaphatnak tőlünk.

A Baska magyarul beszél annak a több tízezer magyarnak is emléket állít, akit 1945 után kitelepítettek Csehszlovákiából. A felvidéki magyarságra a második világháborút követően az anyanyelv használatának tiltása, állampolgári jogoktól való megfosztás, vagyonelkobzás, kényszermunka és kitelepítés várt: az Edvard Beneš nevével fémjelzett elnöki rendeletek magyarok százezreinek életét lehetetlenítették el, több tízezren kényszerültek otthonuk elhagyására, és rengetegen vesztették életüket kényszermunka-táborokban vagy menekülés közben.

A dokumentumfilm – amelynek létrejöttét a Nemzeti Filmintézet támogatta – premierjére 2023 novemberében került sor, ezzel egy időben mutatták be a Baska magyarul beszél című könyvet is. Gyermekkori visszaemlékezéseit és a család Magyarországra menekülésének történetét Baska József ugyanis naplóbejegyzésekben is megörökítette, amelyek 1993. augusztus 25. és szeptember 7. között folytatásokban jelentek meg az Új Magyarország című lapban. A Trend Kiadó gondozásában megjelent kötetet Baska Barbara állította össze, megtalálható a Libri és a Líra könyvesboltjaiban.

 

BASKA MAGYARUL BESZÉL

Írta és rendezte: Baska Barbara

Producer: Csáky Attila (Cameofilm Kft.)

Vágó: Halasi Barbara

Operatőr: Kotsis Gergely

A film előzetese itt érhető el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..