home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A feltétel nélküli elfogadás még várat magára
Talpai Lóránt
2022.12.09.
LXXVII. évf. 49. szám
A feltétel nélküli elfogadás még várat magára

Két évtizede segíti a fejlődési fogyatékossággal élő személyeket a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület. Az elmúlt időszakra Papp Julianna, az egyesület elnöke tekintett vissza.

* Miért döntött úgy két évtizeddel ezelőtt, hogy létrehozza ezt a civil szerveződést?

— Egyesületünk 1999-ben alakult meg, és 2002. március 5-én lett bejegyezve, vagyis több mint húsz év múlt el. Sok öröm és bánat is ért bennünket ebben az időszakban. Két évtized nem kevés egy olyan egyesület munkásságában, illetve kiépítésében, amely önkéntes alapokon jött létre, és a mai napig így működik. Célja már a megalakulásakor az volt, és jelenleg is az, hogy a fogyatékossággal élő személyeknek nyújtson tartalmakat. A programok nagyon változatosak voltak, és természetesen a tagság képességei alapján jöttek létre. A cél kétségtelenül mindig a nevelés és a mindennapi teendők elsajátítása volt. Igyekeztünk hidat alkotni a tagjaink, a védenceink és a társadalom összes többi tagja között. Mindez részben sikerült is. Sok helyen voltunk jelen, de még mindig nem mondható kielégítőnek, hibátlannak a helyzet. A végső cél, a feltétel nélküli elfogadás még várat magára.

* Számtalan program áll az Izida tevékenységének a hátterében. Melyek voltak ezek, hogyan emlékszik vissza rájuk?

— A húsz év alatt csináltunk bábelőadást, zenéltünk, táncoltunk, színdarabbal próbálkoztunk. A programokat elvittük a környező falvakba, és erőteljesen hirdettük, üzentük a körülöttünk élőknek, hogy a fogyatékossággal élő személyeknek is alkotmányos joguk van az élethez, mint mindenki másnak. A programjainkkal szerettük volna ráirányítani a társadalom figyelmét a fogyatékosság megértésére, elfogadására. Szerintünk fontos, hogy a nyilvánosság jobban megismerje a fogyatékos személyek életét, nézzünk szembe a negatív szemléletekkel. Nagyon sok megértő, együttérző emberrel is találkoztunk, akik önzetlenül támogattak bennünket munkánkban. Kezdetben a foglalkozásokat önkéntesek vezették. A támogató intézmények, gyárak, üzletemberek az országból és külföldről is nagyon sokat segítettek a székház kiépítésében, így tudtuk a munkát megfelelő körülmények között elvégezni. 2008-tól sikerült napközis foglalkozásokat szervezni két váltásban, egész napra, 8-tól 18 óráig, minden korosztály részére. Viszont amikor a törvények módosultak, nekünk is változtatnunk kellett, és a foglalkozások időtartama csökkent, 8-tól 15 óráig tartottak. A kultúra terén is voltak kezdeményezéseink. A Színjátszással a Világban elnevezésű szemle, melynek üzenete a Lépés az inklúzió felé volt, több éven keresztül nagyon sikeresen működött. Három napon át hasonló jellegű egyesületek mutatták be a színjátszás örömét, tehát a szereplők fogyatékossággal élő személyek voltak egész Vajdaság területéről. Végül, de nem utolsósorban, talán a legismertebb rendezvényünket, a Záporka Vers- és Prózamondó Találkozót immár tizenhét alkalommal tartottuk meg.

* Ha jól tudom, nemcsak szellemi, de sporttevékenységet is nyújtanak tagjaiknak.

— Igen, például a lovaglás is nagyon kedvelt aktivitás lett 2008-tól. A Cékus-lovardában az Endukas Lovas Klub nyújtotta a helyszínt. A dartsszal is próbálkoztunk az utóbbi időben. Havonta kétszer tekézni is eljutunk, mely tevékenységben kerekesszékes, járókeretes tagjaink is aktívan részt vesznek a Jadran KK jóvoltából. A sportot nagyon fontosnak tartjuk, mivel fejleszti a személyiséget, segít megtanulni, illetve megismerni a kitartás örömét és a saját elért élmény iránti büszkeség érzését, továbbá tagjaink szórakoznak és élvezik az együtt játszás lehetőségét. Emellett kézművesműhelyeket, kirándulásokat is szervezünk. Üvegházunkban virágokat és fűszernövényeket ültetünk, legújabban pedig festőiskolánk is van.

* Mi a helyzet a támogatások terén?

— 2020 februárjában nagy változás állt be egyesületünk háza táján. A szociális kérdésekkel foglalkozó minisztérium akkreditív szociális szolgáltató egyesületként jegyzett be bennünket, testi fogyatékos, azaz értelmi fogyatékos felnőttek napközi otthonaként. Ez egy újabb fejezet életünkben. Szakképzett emberek dolgoznak a védenceinkkel a napközis foglalkozásokon minden munkanapon 8 és 15 óra között. Saját kisbusszal, mely egy holland üzletember adománya, szállítjuk a tagjainkat, majd a tevékenység végén haza. Kishegyes Község vezetősége felismerte a gondjainkat, és három szakembernek, munkatársnak fedezi a bérét közbeszerzés útján. Új próbálkozásunk a termelés is. 2008 óta foglalkoztunk már gyógy- és fűszernövények termesztésével kézi jelleggel, most viszont eljött az idő, hogy egy kicsit magasabb szintre lépjünk. Kishegyes Község Önkormányzata IPA-pályázat útján elektromos szárító-, daráló- és csomagológépről gondoskodott egyesületünk számára.

* Hogyan ünneplik a jubileumot?

— Barátainkkal már visszatekintettünk az elmúlt húsz évre. 2022. június 27-ével kezdődően, az egyesület közgyűlése után, egy programsorozatot tartottunk. Vendégeink Hódságról, Szenttamásról, Szabadkáról, Topolyáról, Újvidékről, Magyarkanizsáról és Kúláról érkeztek, akikkel külön foglalkozásokat szerveztünk. December 1-jén pedig a támogatóinknak köszöntük meg, hogy mellettünk voltak ebben a húsz esztendőben, hittek bennünk, és látták, hogy egyesületünk a cél érdekében dolgozott, a fogyatékossággal élő személyeket védve. A fogadáson egy kis kulturális programmal kedveskedtünk a jelenlevőknek, majd bemutattuk alkotásainkat. Felléptek az Izida egyesület védencei és vendégeink, a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete tagjai Zentáról. A rendezvényen jelen volt Marina Drašković, az illetékes minisztérium képviselője, Margreet Agterhuis a HOE-alap részéről Hollandiából, Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere, Sándor István alpolgármester, Sárközi István, a községi képviselő-testület elnöke, valamint Kishegyes község civil szervezeteinek képviselői.

Fotók forrása: Izida egyesület

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..