home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A felszabadulás helye
Bíró Tímea
2020.04.28.
LXXV. évf. 17. szám
A felszabadulás helye

Végignézve a vajdasági magyar településeket kevés olyan hely van, ahol a fiatalok ki tudnak kapcsolódni, vagy éppen be tudnak kapcsolódni egy olyan programba, amely valóban nekik szól, az ő gondolkodásukra fókuszál, az ő lelküket simogatja. Mert kell egy hely az otthonon és az iskolán kívül, ahol kibontakozhatnak, ahol baráti kötelékeket alakíthatnak ki. Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája nekik, értük működik, és nem is akárhogyan.

A jelenlegi helyzet miatt az Ifi is kényszerszünetet tart, de a visszatéréskor a már meglevő programok mellett számtalan új terv van a tarsolyukban. Vígi Sára, Magyarkanizsa község ifjúsági koordinátora most a szülési szabadságát tölti, de mindenben segít a helyettesének, Balassa Emesének, aki lelkiismeretesen dolgozik azon, hogy megőrizze a fiatalok által kedvelt hely gazdag programkínálatát. A községi munkahelyen tevékenykedő lelkes fiatalok elmondták, nagy segítség számukra, hogy az önkormányzat költségvetési tervében szerepelnek az ifis programok, illetve sikeresen vesznek részt a különféle pályázatokon, aminek köszönhetően szélesebb skálán tudnak tevékenykedni, ötletelni.

Sára bevallása szerint nem könnyű elérni a fiatalokat, de nem is lehetetlen feladat.

— Egy olyan hosszú távú terven dolgozunk, amellyel talán egy kicsit jobban meg tudjuk közelíteni az általános és a középiskolásokat. Ez egy meglehetősen nehéz feladat Magyarkanizsa esetében, mivel sokan Zentán vagy Szabadkán folytatják a tanulmányaikat, és ott kiélnek minden olyan lehetőséget, pluszfoglalkozást, amely érdekli őket. Azért indítunk programokat már a legkisebbek számára is, hogy megszokjanak és megszeressenek nálunk, ezáltal pedig később, kamaszként, illetve fiatal felnőttként is ellátogassanak hozzánk. Fontos, hogy a szülőkkel is legyen egy bizalmi kapcsolatunk, hogy akár ők maguk ajánlják gyerekeiknek a programjainkat. Nemrég az is bebizonyosodott, hogy a kamaszokkal főként úgy tudunk találkozni és kapcsolatba lépni, ha elmegyünk hozzájuk az iskolákba. Ez a Dobbantó nevű program által valósult meg, mellyel felkerestük az összes községbeli nyolcadikos osztályt. Természetesen ez egy felmérés is volt arról, hogy mire van szükségük, vagy hogy mit várnak el az Ifitől. És ilyen a NETikett is, melyet már harmadik éve viszünk a végzősökhöz.


Önismereti műhely Pap Ágotával

A Pap Ágota pszichológus által vezetett Hogyan lehetek jobban magammal nevű önismereti workshop az iskolán kívül működik három korosztálynak: két alsós csoporttal és egy felsőssel. A műhelyen belüli játékos foglalkozásokon kiderül, hogy az egyén mit gondol magáról, és lehetőség van arra, hogy közösen szebbé tegyék ezt a képet.

— A gyerekek alig veszik észre, hogy egy önismereti műhelyről van szó, melyet egy pszichológus vezet, annyira játékosak ezek a foglalkozások. Az is nagyon fontos, hogy ezeken az alkalmakon számunkra is kiderül, hogy milyen nehézségekkel, gondokkal küzdenek, és esetleg tudunk azon gondolkodni, dolgozni, hogy miként közelítsük meg az őket érintő problémákat. Az is a célunk, hogy az iskolán kívül is találkozzanak a fiatalok, ne csak a számítógép előtt üljenek, és hogy ez alatt az idő alatt a mobiltelefon eszükbe se jusson — tudtuk meg Sárától.

Az iroda munkájának célja, hogy ne csak Magyarkanizsán legyen tevékeny, hanem az egész község szintjén működjön, ami azért nehéz, mert tizenhárom településről van szó, és már mindenhol bejáródtak bizonyos szakkörök, foglalkozások, illetve a települések közötti utazás sem könnyíti meg a fiatalok bekapcsolódását az Ifi programjaiba. Ezért a magyarkanizsai programokon főleg a helyiek vesznek rész, de a lányoktól megtudtuk, hogy a hosszabb távú célok között az is szerepel, hogy önkénteseket toborozzanak a községbeli településeken. Horgoson már meg is valósult ez a terv Sós Nóra jóvoltából, illetve különösen jók azok a pályázatok, amelyek lehetővé teszik, hogy külsős személyekkel dolgozzanak, így könnyebben ki is tudnak vinni programokat a község falvaiba — ilyen volt a már említett Dobbantó és a NETikett, melyeknek nyilván lesz folytatásuk is.

Az ifisek számára nincs igazi vakáció, tavaly is az Ifjúsági Otthonban működő drámakörösöknek szerveztek egy négynapos, intenzív foglalkozást az év legmelegebb évszakában, illetve javában és lázasan folytak a Malomfesztivál körüli előkészületek, mely munkába a koordinátor is belefolyt, mivel a rendezvényt a község településén tartják meg, és sok helyi fiatalt megmozgat. Az idén a Kanizsa Feszt is megkereste az irodát, hogy legyen egy standja a népszerű fesztiválon. A különféle civil szervezetekkel való együttműködésnek köszönhetően az ifisek nyáron is gazdag programokkal várják a fiatalokat, különféle helyszíneken. A filmklub kedvelői például egyik évben a csillagos ég alatt mozizhattak, ami valljuk be, nem egy mindennapi élmény.


A Samu sejti című könyv bemutatója 2017-ben

— Rendkívül népszerű programunk a HázimOZi filmklub, melynek most már bejáródott törzsközönsége van, és azt vettük észre, hogy a résztvevők teljes mértékben rábízzák magukat Oláh Tamás ízlésére és filmválasztására. A vetítéseket mindig beszélgetések követik, és úgy gondolom, ez a program gazdagítja az ember filmkultúráját. Véleményem szerint olyan filmekről van szó, amelyekhez kell a társaság, a nagy kivetítő és egyfajta hangulat. Mivel igény van rá, a jövőben kéthetente váltogatja egymást a filmklub és a társasjátékest. Ismét nyertünk egy pályázaton a szerbiai ifjúsági és sportminisztériumban, ebből a pénzből fel tudtuk újítani a nagytermet, kicseréltük a padlót és át tudtuk festeni a falakat, ami még otthonosabbá tette a helyet. Befogadótérként is működünk, hiszen aki nem tud máshol dolgozni, házi feladatot írni, vagy csak olvasni szeretne, az bátran betérhet hozzánk. Kisebb-nagyobb csoportok olykor nálunk tartanak összejöveteleket, több civil szervezet is használja a két termet, emellett mentálhigiénés szakemberrel való beszélgetésre is lehet jelentkezni, hétfőnként Ricz Dencs Tünde várja az embereket, keddenként Mácsai Mónika vezeti a pszichodrámás kiscsoportot, igény esetén világjátékozhatnak is a gyerekek, havonta egy szerdán van TÉKA a szülő-gyermek párosoknak, és minden hónapban egyszer Horgosra is ellátogatunk ezzel a programmal. Nagyon sokan jelentkeztek, ezért már két csoportot is elindítottunk a Lazán szerbül nevű tanfolyamra, mely egy csütörtökönként látogatható, ingyenes program, és nagyon érdekes, hogy Zentáról is érkeznek hozzánk tanulni vágyó felnőttek. Havonta egyszer a péntek délután a női köré, mely egy kilencalkalmas meseműhely, és a filmklubokat is péntekenként tartjuk meg, ide illeszkedik majd be a társasjátékest. Ezek a programok mind a kisteremben kapnak helyet, nagyobb beszélgetésekre, könyvbemutatókra, táncházas találkozókra pedig ott a nagyterem, melyet a Varázsszín drámakör és a helyi táncklubok is használnak. Sok a program, de igény esetén mindig tudunk új időpontot találni — hallottuk Sárától.

Emese elmondta, hogy a jövőben minden folytatódik, ami eddig működött.

— Optimista vagyok, ezért megpróbálkozom még egyszer egy úti beszámolós esttel, mert az önismereti foglalkozásokon is mindig felmerül, hogy a fiatalok milyen szívesen utaznának, szeretnének minél többet látni a világból, az ilyen élménybeszámolók pedig motiválhatják őket ebben. A másik fontos tervünk a pályaorientációs előadás-sorozat, melyet olyan szakemberek tartanának, akik a szakmájukban dolgoznak. Ezeknek az előadásoknak a célcsoportja a hetedikes korosztálytól a fiatal egyetemistákig mindenki, aki pályaválasztás előtt áll. Mindemellett szeretnénk elindítani egy önkéntes programot is, melynek az lenne a célja, hogy a résztvevők belekóstoljanak bizonyos munkákba a községi intézményeken belül. Ez a terv még csak most körvonalazódik, de nagyon szeretnénk megvalósítani, hiszen rengeteg tapasztalatot és tudást adhat az önkénteseknek. Ezáltal is létrejöhetne egy kisebb közösség, mely sok mindent kap az Ifitől, és gyakran bejár hozzánk. Nyugodtan kérjenek tőlünk segítséget akár az iskolai feladatok kapcsán, akár más téren. Mi itt vagyunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..