home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
A felhők felett mindig süt a nap!
Rencsényi Elvira
2012.10.10.
LXVII. évf. 41. szám
A felhők felett mindig süt a nap!

Megkezdődik a hagioterápiás kezelés Szabadkán

Térségünkben a hagioterápia kevésbé ismert és eddig még szinte egyáltalán nem alkalmazott gyógyítási mód. Lényege, hogy az embert mint egységes egészet gyógyítja szellemi és lelki síkon, visszanyúlva a betegséget okozó probléma gyökeréhez. Végre Szabadkán is beindul a hagioterápiás kezelés Kovács Géza terapeuta vezetésével, aki október 12-étől minden pénteken 17 és 20 óra között várja a gyógyulni vágyókat a Caritas Gaj utca 50. szám alatt található székházában.
* Ha valaki emberekkel szeretne foglalkozni, a legbelsőbb énjüket kutatni és így segíteni a problémájukon, elengedhetetlen, hogy ő maga is bemutatkozzon. Mit tudhatunk meg önről?
— Már csaknem negyven éve foglalkoztat az időjárás, főleg az éghajlat tanulmányozása. Huszonöt éve foglalkozom fiatalokkal, középiskolában tanítok matematikát, fizikát és hittant. A munkám során számtalan alkalommal megadatott a lehetőség, hogy személyesen is elbeszélgessek a diákokkal. A rosszkedv, a szomorú tekintet, a könnyes szemek, az elkeseredés arra késztettek, hogy valahogyan segítsek nekik. Hamarosan világossá vált számomra: azzal, hogy meghallgatom a bánatukat, gondjaikat, lelki problémáikat, még nem segítek sokat. Sikerült rátalálnom a megoldásra, a hagioterápiára. Ez a módszer ugyanis segít a kilátástalanságban szenvedő fiataloknak újra megtalálni önmagukat, de garantáltan hatékony más korosztályok esetében is. Először saját magamon alkalmaztam, meggyógyítottam a lelki sebeimet, amelyek a születésemtől idáig kísértek.
* Kiből lehet hagioterapeuta?
— Aki elvégzi Zágrábban a négyéves hagioterápiás képzést, és akiben van elegendő empátia más emberek fájdalma, gondja iránt. Én is a horvát fővárosban végeztem a tanulmányaimat, és az ott szerzett tudást alkalmaztam magamon, majd a családtagjaimon, az ismerőseimen, a diákjaimon. A javulást, a gyógyulást először saját magamon, majd a többieken is tapasztaltam. És nemcsak én, hanem ők maguk is. Ez a legfontosabb, hiszen ha az ember tisztában van a problémája forrásával, megtanulja kezelni is. Ezáltal kigyógyul a betegségéből, és ez a hagioterápia célja. A nyár folyamán kaptam meg az engedélyt arra, hogy hivatalosan is gyógyíthatok szélesebb körben hagioterápiás kezeléssel.
* Ki kezelhető hagioterápiával?
— Hagiopáciens lehet bárki: fiatal, középkorú vagy idős személy, vallásos vagy nem vallásos. A legfontosabb, hogy higgyen a kezelés sikerességében, a gyógyulásában. Ebben a terapeutának is ugyanúgy hinnie kell, mint a betegnek, mert enélkül nem működhet a dolog. Én hiszem, sőt biztosan tudom, hogy a legtöbb ember kigyógyítható a betegségéből ezzel a kezelési módszerrel, hiszen a betegségek túlnyomó többsége lelki eredetű.
* Hogyan képzeljünk el egy hagio-terápiás kezelést?
— Úgy, mint egy őszinte, igazi mélységeket érintő beszélgetést. Ez a társalgás a páciens és köztem történik, senki más nem lehet jelen, sőt az ott elhangzottak soha semmilyen körülmények között sem kerülhetnek ki a helyiség falai közül. Fontos, hogy maga a beszélgetés helyszíne is pozitív kisugárzású legyen, olyan képek, festmények és egyéb dísztárgyak vegyék körül a pácienst, amelyek a szeretetet, az élet szépségét és a derűlátást sugallják. Fontos a meghitt légkör, amelyben a páciens kellőképpen elengedheti magát, és felszabadulttá válhat. Az én feladatom, hogy feltárjam azokat a lelki sebeket, amelyek a páciens panaszait okozzák. Erre ő maga aligha képes, hiszen ha tudná, mi okozza a betegségét, egykettőre meggyógyulna. Ehhez egy kívülálló személyre van szükség, jelen esetben rám mint terapeutára, aki képes objektíven szemlélni a dolgokat. A megoldás kulcsa az ok feltárása, a gyógyulás már ennek a függvénye.
* Mi a különbség a pszichoterápia és a hagioterápia között?
— Elsősorban az, hogy amíg a pszicho-terapeuta előírja a páciensnek, mit hogyan csináljon a gyógyulása érdekében, addig a hagioterapeuta minden erejével arra törekszik, hogy rávezesse a beteget a megoldásra. A gyógyulást jelentő megoldást mindenkinek saját magában kell meglelnie konkrét utalás vagy rámutatás nélkül. A hagioterápiának éppen ez a lényege: rávezetni a pácienst arra, hogy önmaga is képes megoldani a problémát, felül tud kerekedni önmagán, és újra megtalálja azt a motivációt, ami az élni akarást, a küzdést és a kitartást eredményezi.
* Mely betegségek esetében lehet sikeres a hagioterápia?
— Sikeres a depresszió, az öngyilkossági hajlam, a szenvedélybetegségek, a családi problémák, személyiség- és viselkedési zavarok, illetve egyéb betegségek gyógyítása terén. Talán hihetetlen, de sok rákbeteg gyógyult meg a hagioterápiás kezelés hatására. A sikeres együttműködéshez persze szükség van az orvosi szakvéleményekre, vizsgálatok eredményeire — amennyiben a páciens már előbb is átesett valamilyen kezelésen vagy kivizsgáláson. Nekem ezt a dokumentációt látnom kell ahhoz, hogy el tudjam dönteni, mely irányba indul a hagioterápiás kezelés. Alkalomadtán akár még a pszichiáterrel, illetve a kezelőorvossal való együttműködésre is szükség lehet.
* Hozzávetőlegesen hány kezelésből áll egy terápia?
— Az természetesen a kezelés menetétől, magától a probléma súlyosságától, a páciens együttműködő készségétől és számos egyéb körülménytől függ. Legalább négy alkalomra minden bizonnyal szükség van, legyen szó bármilyen betegségről, de inkább több kezelést helyezzünk kilátásba. Ez egy hosszabb folyamat, nem elég az egyszeri beszélgetés. Aki eldöntötte, hogy részt vesz a hagioterápiás kezelésen, legyen tudatában annak, hogy több alkalommal kell találkoznia és beszélgetnie velem, esetleg házi feladatot is kap majd... Persze nem olyat, mint az iskolában szokás, csupán némi önértékelési feladatot...
* Fizetni kell-e a kezelésekért és előzetes bejelentkezés szükséges-e?
— Csakis a telefonon (063/526-925, 060/0526-925) vagy e-mailben (gezakovac@yahoo.com) kért időpont alapján tudom fogadni a pácienseket, előzetes egyeztetés nélkül nem. A hagioterápia ingyenes, megmarad a szeretetszolgálat szintjén. Éppen ezért elérhető bárki számára, csupán a gyógyulási vágy és az önmagunkba, illetve a kezelésbe vetett hit számít. Aki nem hiszi, hogy meggyógyulhat e kezelés által, annak nem ajánlom a hagioteárpiát. De bízom benne, hogy a komoly problémával küzdő emberek tudnak hinni önmagukban és abban is, hogy képesek meggyógyulni, felülkerekedni a problémákon. Hiszen ne feledjük: a felhők felett mindig süt a nap!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..