home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A fejlődés útján haladva
Tóth Tibor
2022.02.07.
LXXVII. évf. 5. szám
A fejlődés útján haladva

A költségvetési eszközök megcsappanása, a tervezett bevételek kisebb mértékű megvalósulása és az állandó költségek növekedése ellenére Zentagunarason a beruházások az elmúlt évben sem maradtak el. Több projektum végére pontot tettek, és már az idei évi fejlesztéseken gondolkodnak, hiszen a vezetőség célja, hogy a lakosok minél jobban érezzék magukat a településen,

A temetőben elkészült az emlékhely a háborúk és a forradalmak hőseinek tiszteletére, valamint egy urnás temetkezési hely, melyre nagy igény mutatkozott. Baráth Gábor helyi plébánosnak köszönhetően a hányatott sorsú harangláb harangot kapott, és lélekharangként szolgál a temetőben. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az MNT és Topolya Önkormányzata támogatásából az elmúlt év elején a művelődési ház színháztermében nagyobb horderejű munkálatokat végeztek: felújították a toaletteket, teakonyhát létesítettek, a színháztermen nyílászárókat cseréltek, új padlózatot, függönyt és székeket helyeztek be. Az idén az előcsarnok felújítását fejeznék be, kívül-belül befestenék az épületet, hűtés-fűtés, valamint tűzriasztó rendszert szerelnének be. A későbbi tervek között szerepel a bútorzat cseréje, a konyha felszerelése, a hang- és a fénytechnika fejlesztése.


Az emlékhely a lélekharanggal

— Három utcánk maradt, ahol ki kell cserélni a vízvezetékcsöveket, ez tavaly nem valósult meg, mivel a tartományi pályázaton nem nyertünk, saját eszközeinkből pedig nem tudtuk megoldani. Bízunk benne, hogy az idén eredményesebbek leszünk. Sikerült egy olyan, főleg idősek által lakott utcát aszfaltoznunk, ahova korábban még mentőautóval sem volt egyszerű bejutni. Az idén az Ady Endre utcát vonjuk be zúzottkő alappal, majd erre aszfaltburkolatot húznánk. 2021-ben nem fejeztük be az utak foltozását, ami reményeink szerint kora tavasszal megtörténik. Az 1970-es, ’80-as években épített utcák aszfaltja az évtizedek alatt jócskán megrongálódott, és egy részüket már nem érdemes kátyúzni, inkább a teljes áthúzás lenne a jó megoldás — összegzett Sípos Hajnalka, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke.


Sípos Hajnalka

A településen 2021. december 31-én lejárt az előző helyi hozzájárulás. A polgárok február 20-án nyilvánítanak véleményt arról, szeretnék-e, ha az elkövetkező tíz évben is lenne helyi járulék a faluban.

— Bízom benne, hogy a polgárok értékelik azokat a fejlesztéseket, amelyeket a helyi hozzájárulás eszközeiből valósítottunk meg. Pályázni csak úgy lehet, ha a helyi közösség képes önrészről gondoskodni, ezt pedig a helyi hozzájárulásból tudjuk felmutatni. Ez az egyetlen adóforma, amely a településen marad, amelyből a falu gazdálkodni tud. Nemcsak a projektumok kivitelezése miatt fontos, hogy a lakosok igennel szavazzanak, hanem a civil szervezeteink szempontjából is, hiszen ezekből az eszközökből támogatjuk őket, valamint ebből a pénzforrásból tudunk különféle munkálatokat végezni az iskolában, a templomunkon, az egészségházban. A szavazás sikeressége esetén nagyobb hangsúlyt helyeznénk a faluban található középületekre. Felújítanánk a Slavija Labdarúgóklub öltözőjét, a tűzoltóotthont, a tájházon is javításokat végeznénk, a színháztermet pedig befejeznénk. Merészebb terveket is megfogalmaztunk. Néhány éven belül gyermek- és ifjúsági központot hoznánk létre, amit csakis uniós vagy más külső pályázati pénzekből tudnánk megtenni. Az első fázis egy játszóház, gyermekmegőrző és bölcsőde létesítését foglalja magában, a második a fitneszterem, a harmadik szakasz keretében pedig medencét építenénk. Az elkövetkező években legalább az első két fázist szeretnénk letudni. A Zentagunaras—Gunaras út befejezése is a merészebb álmaink közé tartozik. Egy 11 kilométer hosszú útszakaszról beszélünk, melyből 5 km már elkészült. Az elmúlt évben az önkormányzat részéről egy 600 méteres szakaszra vonatkozóan aláírtuk a szerződést, mely az alap elkészítését tartalmazza — ecsetelte Sípos Hajnalka.


Hamarosan felújítják a Slavija Labdarúgóklub öltözőjét

A példásan működő civil szervezetek egyike a fennállásának 30. évét az elmúlt évben ünneplő Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület. Az 1991-ben széles körű összefogással megalakult egyesület első elnöke a falu akkori könyvtárosa, Bencsik Katalin volt. Kezdetben színjátszással foglalkoztak, majd citerázással, később néptánccal, népdallal… A legidősebb korosztályt az asszonykórus alkotja a 120 tagot számláló egyesületben, de a falu hírnevét a néptánccsoportok, a North Aurora Dance Studio moderntánc-csoport, a tamburazenekarok, a Prométheusz drámacsoport és az irodalmi csoport is öregbíti.


Nagy Bozsik Angéla

— Nagy örömünkre szolgál, hogy a néptáncoktatásba 31 óvodást és elsőst kapcsoltunk be, őket Farkas Karina tanítja az alapokra. Az alsósokból és ötödikesekből álló csoportban 14-en táncolnak, de nem szabad megfeledkeznünk a Gézengúz és a Pimpimpáré csoportokról sem, melyek már több éve sikerrel szerepelnek a különféle szemléken, versenyeken. Részt vettünk a SzékelyKapuk — ZöldKapuk elnevezésű betlehemes versenyben, az eredményt az elkövetkező hetekben várjuk. A főleg felsősökből álló Prométheusz drámacsoport Üveges Gizella vezetésével több arany és ezüst minősítést nyert az elmúlt évben. A nyolcadikosok távozása után ötödik és hatodik osztályosokkal töltjük fel a csoportot, de vannak visszatérő középiskolásaink is, így a létszám 15-20 körül mozog. A Csoóri Sándor Alap támogatásával viseleteket újítottunk meg és szereztünk be, tamburákat, nagybőgőt és — legújabb szerzeményként — tekerőt vásároltunk. A helyi közösséggel és a faluban működő többi civil szervezettel is kitűnő kapcsolatot ápolunk, a Petro Kuzmjak Ruszin Művelődési Egyesülettel az elmúlt évben a lakodalmas népszokásokat elevenítettük fel — mondta Nagy Bozsik Angéla, a Gracza János IME elnöke, hozzátéve, hogy a tervek közé tartoznak még a szakmai továbbképzések és a citeraoktatás újraindítása, de a fiatalok művelődési életbe való bekapcsolására is nagy hangsúlyt helyeznek.

Zentagunarason próbálnak tenni a faluért, az ott élő polgárokért, még akkor is, ha az anyagi lehetőségek behatároltak, és egy-egy ötlet megvalósítására bizonyos időt kell várni.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..