home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A fejlődés útján
Tóth Tibor
2023.02.17.
LXXVIII. évf. 7. szám
A fejlődés útján

Zentán sem volt könnyű az elmúlt év, ám a város sportolói bátran szembenéztek a nehézségekkel, és eredményeikkel újra megörvendeztették a sportkedvelőket. A sportcsarnok 2015 decemberi átadója után jelentősen javultak a zentai egyesületek edzési feltételei, ami az eredményeken is tükröződik. Szegedinszki Igorral, Zenta Község Sportszövetségének titkárával az elmúlt év eredményeit tekintettük át, de kitértünk az idei évre vonatkozó tervekre is.

— Elégedettséggel állapíthatom meg, hogy a zentai sportélet sikeres 2022. évet hagyott maga mögött. Elsőként a kishegyesi illetőségű, de a Zentai Atlétikai Klub színeit képviselő Világos Adrianát emelném ki, aki a junior-világbajnokságon címet védett, majd sikeresen bemutatkozott a felnőttek mezőnyében is, hiszen a müncheni Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett. A kiváló gerelyhajítót a Szerb Olimpiai Bizottság a legjobb fiatal sportolónőnek, az Atlétika-világszövetség az év legjobb fiatal női atlétájának, a Szerb Atlétikai Szövetség pedig az ország legjobb junior atlétájának választotta. Szólni kell Kéri Valentináról is, aki a két évvel ezelőtti világbajnoki címe mellé az elmúlt évben Európa-bajnoki bronzérmet is szerzett kick-boxban. Kajakosaink 2022-ben is szépen szerepeltek. Subotić Marko a kajak négyes tagjaként 1000 méteren mindössze hat századdal maradt le a bronzéremről, Gere Katalin pedig a juniorok világ- és Európa-bajnokságán is döntőt evezett. Bízunk benne, hogy Markónak az idén összejön az érem, ahogy abban is, hogy Kata a juniorok mezőnyében további jó eredményeket ér el. Nagyon szurkoltunk városunk szülöttének, a családjával Zentán élő, de a nagybecskereki Proleterben birkózó Nemes Máténak is, aki a belgrádi birkózó-világbajnokságon nyert aranyérmet, és ezzel ikertestvére után ő is világbajnoknak mondhatja magát. Mindkét birkózóklub, a felsőhegyi Herkules és a Zenta is kiválóan dolgozik. Ezen egyesületekben több fiatal tehetség bontogatja szárnyait, akik közül Vámos Antalt és Berkec Dejánt emelném ki, hiszen előbbi megnyerte a serdülő-Balkán-bajnokságot, utóbbi pedig bronzérmes lett ugyanezen a versenyen. A kick-box egyesületben szintén vannak olyan utánpótláskorú tagok, akik korosztályos versenyeken már megmutatták tehetségüket. Reméljük, hogy többen Halasi Éva és Kéri Valentina sikereihez hasonló eredményekkel örvendeztetnek meg bennünket a közeljövőben.


Szegedinszki Igor (a szerző felvétele)

* Zentán több csapatsportág is jelen van. Ők hogyan szerepeltek az elmúlt évben?

— A csapatsportágakkal kapcsolatban talán a tömegesítést emelném ki, és azt, hogy tartják a korábbi színvonalat. Úgy látom, hogy egyre több gyerek választja a csapatsportokat képviselő egyesületeinket, ami örömmel tölt el. A Zenta és a Tiszavirág Kosárlabdaklubban sok gyerek — lány és fiú egyaránt — pattogtatja a labdát, és eredményeik is egyre jobbak. A kézilabdázóknál szintén nőtt a létszám, ahogy a labdarúgóknál is. A labdarúgóklub a TSC Akadémiának köszönhetően támogatásban részesül, talán emiatt is választja egyre több gyerek ezt a sportágat. Népes a női röplabda-egyesületünk is, ahol a felnőttek mellett több utánpótlás-korosztályban folyik a munka.

* Mennyi egyesület tagja jelenleg a sportszövetségnek?

— Szövetségünk 32 sportegyesületet számlál. A hagyományos, sikersportágakat képviselő klubok mellett kisebb egyesületeket is sorainkban tudhatunk, melyek szintén a fejlődésre, a létszám növelésére törekszenek. Kiemelném az Arcus Íjászegyesületet, mely az elmúlt évben helyiséget kapott, melyet rendbe tettek, felújítottak, versenyzőik pedig már több eseményen szereztek érmet. Az olimpiai számokat részesítik előnyben, amit mi is örömmel veszünk.


Világos Adriana kiváló eredményeiért több elismerésben részesült (forrás: Zenta Község Sportszövetsége Facebook-oldala)

* A községben a munkássport is népszerű. A Vajdasági Munkásolimpiákon rendre jól szerepelnek a zentai és a környékbeli versenyzők.

— A munkássportjátékok a Sport Mindenkinek Egyesület keretében folynak. A legutóbbi Vajdasági Munkásolimpián a legtöbb érmet községünk munkássportolói nyerték, amire nagyon büszkék vagyunk. Az idén Adán tartják a játékokat, sportolóink nagy elszántsággal készülnek. A közelmúltban arról beszélgettünk, hogy a következő, 2027-ben rendezendő Vajdasági Munkásolimpiának Zenta lehetne a házigazdája. De ez még csak ötletszinten merült fel.

* Az idei évi költségvetésből mennyi jut sportra?

— Az önkormányzat 30 millió dinárt különített el a sportegyesületek és a sportszervezetek részére, továbbá plusz 19 millió dinárt a sportcsarnok fenntartási költségeinek fedezésére. Az összeg valamelyest emelkedett, ami indokolt, hiszen az energiaárak, a fűtés, a villanyáram és az üzemanyagköltségek is magasabbak az elmúlt évhez képest.

* A sportegyesületek pontozásával kapcsolatos szabályzaton módosításokat végeztetek, melyek elsősorban a csapatsportágakat érintik.

— A négy éve életben lévő szabályzaton eszközöltünk módosításokat. Kikértük a sportszövetség tagjainak és a klubok képviselőinek a véleményét arról, hogy szerintük milyen módosításokat kellene véghez vinnünk. Néhány sportegyesület módosítási javaslatokat nyújtott be, melyek közül valamennyit el is fogadott a sportszövetség igazgatóbizottsága. Nehéz összehasonlítani az egyéni és a csapatsportágakat, viszont a csapatsportágakon belül sem egyszerű összehasonlítani a labdajátékokat. Ezért igazgatóbizottságunk javasolta az önkormányzatnak, hogy az eredmények helyett inkább a tömegességet vegyük figyelembe, tehát hány tagja van egy-egy csapatsport-egyesületnek, mennyi csapatuk versenyez a különféle rangfokozatokban, ligákban. Ezek lesznek az elsődleges szempontok, ezért kapják a pontokat. Az egyéni sportágakat illetően az egyesület akkor kaphat teljes pontot, ha a sportoló érmet szerez abban a kategóriában, amelyben legalább nyolc versenyző indult a meghatározott versenyen. Ha nyolc versenyzőnél kevesebben indultak egy kategóriában, akkor a sportegyesület a pontok 50%-át kaphatja meg. Egyes sportágak különböző válfajaiban nagyon sok versenyző indul egy-egy megméretésen, és sokkal nehezebb ötven-hatvan ember között érmet szerezni, mint azokban a sportágakban, ahol mindössze négyen-öten indulnak. Reményeink szerint a módosításnak köszönhetően valamelyest reálisabb képet kapunk a községben lévő klubok rangsoráról.

* Milyen beruházások, fejlesztések történtek a községben a sportlétesítmények terén?

— A lakótelepen megtörtént a szabadtéri kosárlabdapálya borításának felújítása és a palánkok cseréje. A pályát tavasztól őszig nemcsak a kosárlabdaklub, hanem nagyon sok szabadidő-sportoló is igénybe veszi, úgyhogy a beruházásra mindenképp szükség volt. A hét éve átadott sportcsarnok költségvetésében bizonyos összeget irányoztunk elő javításokra, karbantartásra, hiszen mindig találni valamit, ami az évek alatt elhasználódott, cserére vagy javításra szorul. A medence öltözői meglehetősen rossz állapotban voltak, egy részüket le is kellett bontani. Helyükre úgynevezett konténeröltözők kerültek, melyeket a versenyzők edzések és mérkőzések alkalmával használnak. A medence felújításának megvalósulásakor ezeket az öltözőket bárhova át lehet helyezni, ezért is esett a választás a könnyebben mozgatható objektumokra.

* Milyen tervei vannak a sportszövetségnek az idei évre?

— Hamarosan megválasztjuk az elmúlt esztendő legjobb sportolóit, az év folyamán pedig a sport népszerűsítése lesz a legfőbb feladatunk. Újra megszervezzük az évente nagy sikert arató sportválasztó napot. Elképzelhető, hogy a népszerű eseményt az eddigi egy helyett évente két alkalommal, tehát tavasszal és ősszel tartanánk meg. Pályázni szeretnénk mind a tartománynál, mind a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél, abban a reményben, hogy elképzeléseink, projektumaink támogatásban részesülnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..