home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A fej, a szív és a kéz iskolája
Szakáll Laura
2022.04.25.
LXXVII. évf. 16. szám
A fej, a szív és a kéz iskolája

Gyermekközpontú oktatás, mely szerint a gyermekek testi-lelki-szellemi egységek. A Waldorf-módszer lényege, hogy felkeltse a diákok érdeklődését a tanulás iránt, felébressze bennük a kíváncsiságot, hogy egy életen át fogékonyak legyenek az új dolgok, információk megismerésére, elsajátítására.

A Waldorf-pedagógia Rudolf Steinernek, az antropozófia elnevezésű szellemi mozgalom alapítójának az oktatási elveire épül. Három fő szakaszra osztja a gyermekek fejlődését. A legkisebbek, az óvodások esetében a kreatív, játékos módszereket részesíti előnyben. A Waldorf általános iskolákban a művészi és a szociális készségek fejlesztése kerül fókuszba. Léteznek ilyen oktatási módszereket alkalmazó középiskolák is, ahol kritikai gondolkodásra ösztönzik a fiatalokat a pedagógusok. A Waldorf oktatási intézményekben tiszteletben tartják a vallást, a különböző kultúrákat, valamint érzelmi biztonságot teremtenek a tanulók számára. A fő céljuk a gyermekek egészséges fejlődésének támogatása az életkoruknak megfelelő módszerekkel.

Magyarországon már ötven olyan oktatási intézmény létezik, amely Rudolf Steiner tanítási módszereit alkalmazza. Vajdaságban ilyen intézmény még nem működik, viszont alakulóban van a Waldorf-közösség.


Karkus Ottó

Karkus Ottó magyarországi Waldorf-pedagógus Szabadkán, az Óvó- és Edzőképző Szakfőiskolában ismertette a módszer alapelveit, és egy Waldorf-iskolában zajló tornaórát is bemutatott az érdeklődőknek.

— Ha megnézzük az utóbbi harminc-negyven év fejlődését, akkor kijelenthetjük, hogy az emberi gondolkodás nagyon sok mindent előidézett, gondoljunk csak a találmányokra vagy arra, hogy másként élünk. Viszont ha azt nézzük, milyenek az emberi kapcsolataink, milyen az érzelmi életünk, akkor már nem mondhatjuk azt, hogy előrébb vagyunk — hangsúlyozta Karkus Ottó Waldorf-tanár. — Nagyon sok mindent látunk, hogy az nem jó, de nem tudjuk, hogyan lehetne másként. A Waldorf a fej, a szív és a kéz iskolája. Abban különbözik leginkább, hogy az említett hármasságban nemcsak a gondolkodásra összpontosít, hanem az érzelmi és az akarati élet nevelésére is.

* Hogyan fest az oktatás a gyakorlatban?

– Az epochális oktatás a jellemző a Waldorf-iskolákra. A közismert tantárgyakat, mint a történelem, biológia, kémia ezzel a módszerrel tanítjuk, vagyis néhány hétig azzal foglalkozunk a nap első részében, körülbelül két órán keresztül. Utána következik a nyelv, a mozgás, a kézművesség, az ének, az euritmia, illetve a Bothmer-gimnasztika. Korosztálytól függően az elsősök 12 körül végeznek, a nagyok 14.00—15.30 körül. Erőteljes a művészeti nevelés, nagyon sokféle szakkör van, mely a mozgáson és a művészeteken alapul, valamint tudományos területen is. Attól függően szélesedik a paletta, hogy milyen korúak a gyerekek.


Pillanatkép a szabadkai eseményről

* Mik a legfőbb előnyei a Waldorf-módszernek a hagyományos oktatással szemben? Könnyebben megállják a helyüket a későbbiekben azok a fiatalok, akik ilyen iskolába jártak?

— Azért is a mai kor egyik legmodernebb iskolája a Waldorf, mert olyan embereket akar kibocsátani, akik kezdeményezőkészek, vannak ötleteik, tudnak együttműködni, tanulni, nyitottak a világra. Ez az, amire a Waldorf-iskola megtanítja őket, és ez az szerintem, amit ma a vállalatok általában keresnek. Nem a lezárt tudást, hanem inkább a képességeket részesítik előnyben. A Waldorf-iskola képességet ad, melyet a gyermekek felnőttként használni tudnak. Megmarad az érdeklődésük, ezért szeretik az egyetemeken is a tanárok a waldorfos fiatalokat. Aki tanított, az tudja, teljesen más, ha érdeklődő közösségnek adunk elő, vagy olyanoknak, akik csak ott ülnek, és mihamarabb túl szeretnének lenni az órán.

* Milyen a gyermekek hangulata a Waldorf-iskolákban?

— A Waldorf egy olyan kapcsolatot próbál ápolni, amely megtanít együtt élni, együttműködni, kooperálni, kompromisszumot kötni. Abban bízunk, hogy a gyerekek nyitott, oldott légkörben tudnak tanulni, és szeretnek iskolába járni.

* A szülők mennyire vannak jelen a Waldorf-oktatásban?

— A szülő valójában magához az iskolához csatlakozik, mert nálunk a tanárokkal együtt alkotják a gyermekek környezetét. Együtt kell nevelnünk a gyerekeket, ezért együtt kell megismernünk őket, látnunk, hogy mire van szükségük egy-egy helyzetben, életkorban, a különféle családi és életkörülményekben. Aki a Waldorf-iskolában szülőként van jelen, annak aktívnak kell lennie. Ha ezt jól csináljuk, akkor egy olyan folyamaton megyünk át, amely mindannyiunknak nagyon sokat ad, lehetünk akár szülők vagy tanárok is.

 

Vajdaságban is épül a közösség

A Vajdasági Waldorf Közösség nevéhez fűződik a Hóvirág Játszóház, melyet Horgoson és Magyarkanizsán szerveztek meg, de más helyszíneken is tervezik ezeknek a mintajátszóházaknak a megtartását, melyeken az érdeklődők a Waldorf-oktatás alapelveivel ismerkedhetnek meg. Sárkány Szintia Magyarországon sajátítja el a Waldorf-pedagógiát.


Sárkány Szintia

— Itthon is kialakulóban van a Waldorf-közösség. Most azokat a családokat keressük, akik azt szeretnék, hogy a gyermekük egy olyan pedagógiai elv segítségével nevelkedjen, ahol ő van a fókuszban, vele törődünk, játszunk. Egyelőre közösséget építünk, játszóházakat szerveztünk, hogy ott tudjunk találkozni, beszélgetni. Nagyon sokan nem ismerik a Waldorf-pedagógiát, ezért igyekszünk a szülőknek válaszokat adni. Valójában mi is még a folyamatában vagyunk annak, hogy megismerjük. Én tanítóképzőt végeztem, azóta három gyermekem született, és most eljutottam arra a szintre, hogy alaposabban el szeretnék benne mélyülni. Beiratkoztam még három év képzésre, hogy jobban átlássam, és szakszerűbben tudjak ilyen módon a gyerekekkel foglalkozni. Ketten vagyunk a kolléganőmmel, mi járunk át Solymárra, hogy elsajátítsuk a módszert. Az a célunk, hogy Vajdaságban is ki tudjon alakulni egy réteg, ahol visszatalálnak a szülők a saját gyermekeikhez, és igazán oda tudnak arra figyelni, hogy a gyerekek úgy erősödjenek meg az önbizalmukat, akaratukat illetően, de más téren is, hogy stabil, erős önismerettel bíró fiatallá váljanak.


Hóvirág Játszóház második alkalommal (fotó: Facebook)


Fotó: Pannon RTV

Fényképezte: Szakáll Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..