home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A fa második élete
Bíró Tímea
2021.03.02.
LXXVI. évf. 8. szám
A fa második élete

Dvorácskó Szebasztián és családja kézügyességét már ismerik lapunk olvasói, hiszen évekkel ezelőtt a makkhetesi otthonukban jártunk, és megcsodálhattuk a fából készített hangszereket, kül- és beltéri bútorokat. A népzenész a feleségével és négy gyermekével Mórahalomra költözött, ahol amíg épül az energiatakarékos családi házuk, a Dvorácskó Alkotóházban is születnek a szebbnél szebb használati tárgyak.

* Mikor nevesítettétek a családi vállalkozást, mikor lett belőle Dvorácskó Alkotóház?

— Valójában már Szerbiában is atelierként, azaz műhelyként ismertek bennünket az emberek, ahol édesapámmal együtt készítettünk bútorokat, hangszereket és különféle használati tárgyakat. Úgy hozta az élet, hogy Magyarországra nősültem, nagycsaládos apuka lettem, és egyértelművé vált, hogy édesapám Vajdaságban folytatja az eddigi munkát, én pedig Dvorácskó Alkotóházra keresztelem az itteni vállalkozást. Besegítünk egymásnak, én inkább a precízebb munkák kivitelezője voltam, míg apu az eszmei és a gondolati háttér az egész mögött. Rengeteg segítséget kapok tőle, mivel én még csak most indítom be a vállalkozásomat, illetve nagyon sok készterméket is kaptam. Lett egy magyarországi és egy vajdasági székhelye a családi vállalkozásnak, de itt vagyunk egymástól 35 kilométerre, mely nem nagy távolság.

* A hangszerek és a bútorok mellett mivel bővült a kínálat? Látom, hogy a konyhában is teret hódított a fa.

— Így van, és azt tudni kell, hogy minden eszközt, melyet elkészítünk, mi magunk is használjuk. Úgy adjuk tovább őket, hogy előtte kipróbálom azt a bizonyos formát vagy anyagot, hogy megelőzzem azt, hogy valami gondja legyen vele a vásárlónak. Mindig elmondjuk, hogy a termékeink nem mosogatógépbe való tárgyak, nem igényelnek alapos tisztítást, és igyekszünk azon a vonalon haladni, hogy kemény és vizet megtűrő fából készüljenek. Jelenleg főként konyhai eszközök szerepelnek a palettámon, mint például a vágódeszka, vajazókés, fakanál. A gyerekekre is gondolunk, hogy legyen saját fakanalacskájuk, a nagyobbak pedig a vajazókéssel gyakorolhatják az önálló étkezést. Az általunk készített fatárgyak mindennapos használati cikkek a gyerekeink életében. Ha már a gyerekeknél tartunk, akkor mindenképp meg kell említenem a fából készült hintalovakat és a névre szóló sámlikat.

* Milyen fával dolgoztok, és honnan szerzitek be az alapanyagot?

— Jelenleg egy csongrádi fűrésztelepről szerzem be az alapanyagot. Még otthonról hoztam magammal azt a szokást, hogy akácfával dolgozom, de ez egy kicsit problémás anyag, mivel agresszív, és a beszerzése sem túl egyszerű, mert nem kapható mindenhol. Éppen ezért a kezdetektől fogva kacsintgatunk egy picit más irányba is. Elsősorban a keményfát szeretem, mert abból tud az ember olyan maradandó tárgyakat készíteni, amelyek egy kicsit jobban elbírják a vizet. A juhar, a dió és a tölgyfa is megjelenik a kínálatunkban. A keményfának általában sokkal szebb erezete van, ezért ez az elsődleges alapanyagunk.

* Melyik az a famegmunkálási fázis, amely elmaradhatatlan?

— Amit biztosan nem lehet kihagyni, az a csiszolás, hiszen ez adja meg a tárgy végleges formáját és a tapintását. Úgy érzem, hogy a csiszolás a legfontosabb munkafolyamata a famegmunkálásnak. Ha kihagyom, vagy nem veszem elég komolyan, akkor a végeredmény sokkal gyengébb és rosszabb minőségű lesz.

* Hogyan érhetjük el, hogy hosszú életűek legyenek a fatárgyak?

— Mint általában minden natúr fatermék esetében, mindenképp szükséges valamilyen favédő szert használni. Annak idején étolajat is alkalmaztak erre a célra, de fontos, hogy kellően tiszta legyen az olaj. Mostanában mi parafinolajjal dolgozunk, mely egy teljesen szűz és tisztított olaj. Az az előnye, hogy sem íze, sem szaga, sem színe nincs, viszont egy szebb látványt kölcsönöz a tárgynak, mert kihozza a fa erezetét, és mivel belehúzódik a faanyagba, ha csorgó vizet kap, lepörgeti magáról. A vágódeszkákat például mi úgy tisztítjuk, hogy késsel lekaparjuk az ételmaradékot, egy nedves szivaccsal áttöröljük, és mindenképp egy olyan helyre tesszük, ahol nem ér le a pultra vagy a munkalapra a vizes része, mert akkor nem tud kiszáradni az anyag, és nedvességfoltok keletkeznek. A gyógyszertárakban aprópénzért kapható parafinolaj, melyből bőven elég néhány cseppet az anyagra folyatni, és kézzel elkenni a fán. Fontos, hogy hagyjunk időt a fának a kiszáradásra, így sok éven át az otthonunk fontos eleme lehet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..