home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A dzsungel törvénye
Tóth Tibor
2023.03.29.
LXXVIII. évf. 13. szám
A dzsungel törvénye

Gyakori eset, hogy a magukat szurkolóknak nevező csoportosulások a sporteseményeket saját nézeteik — melyek gyakran nemcsak egy másik csapat, hanem egy másik nemzet ellen is irányulnak — kinyilvánítására használják fel. Habár az Európai és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (UEFA és FIFA) rendszeresen hadat üzen az idegengyűlölő és rasszista megnyilvánulásoknak, ezek mégis előfordulnak a kontinens futballpályáin.

A román első osztályba a 2017/18-as idényben feljutott OSK Sepsiszentgyörgy csapata rendszeresen tapasztalja a riválisok „vendégszeretetét”. 2022 augusztusában a kolozsvári szurkolók magyarellenes molinói és rigmusai miatt a játékvezető 10 percre félbeszakította a házigazda Universitatea Cluj és a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK közötti bajnoki labdarúgó-mérkőzést. A hangosbemondó figyelmeztetése után csillapodtak a kedélyek, és folytatni lehetett a találkozót. Nem úgy, mint az idén január 29-én játszott Sepsi OSK — FCU Craiova-mérkőzést, mely a vendégszurkolók magyarellenes rigmusai miatt először félbeszakadt, majd a 26. percben a játékvezető végleg lefújta a találkozót.

A Román Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága többszöri ülésezés után úgy határozott, hogy a mérkőzést a zöld asztalnál 3:0 arányban a házigazda Sepsi OSK javára ítéli. A döntést megnyugvással vették tudomásul szerte Európában, a craiovai klub azonban fellebbezett, és az RLSZ fellebbviteli bizottsága felülírta a korábbiakat, majd kimondta, az első perctől újra kell játszani a mérkőzést. Az illetékesek nem rasszizmusnak, hanem idegengyűlöletnek minősítették az oltyánok rigmusait, így a Sepsi OSK nem kaphatta meg a zöld asztalnál a neki járó bajnoki pontokat, a vendégek pedig csekély pénzbüntetéssel és szurkolóik néhány meccsről szóló kitiltásával megúszták a nemzetgyalázást.

A döntés általános felháborodást keltett labdarúgóberkekben, és a józan gondolkodású közvélemény értetlenül állt az újrajátszás ténye előtt. Kérdés, mi lesz a következménye annak, ha a Sepsit szemernyit sem kedvelő szurkolótáborok felbátorodnak a döntés hallatán. Gondolhatják, ha a Craiova megúszta ennyivel, akkor minden bizonnyal ők sem kapnak szigorúbb büntetést a magyarellenes rigmusokért és megnyilvánulásokért. Lehet, az illetékeseknek nem ez volt a szándékuk, de a döntéssel egyfajta üzenetet küldtek a többieknek, akik között a szentgyörgyieknek barátaik csak elvétve akadnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..