home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A dobogó harmadik fokán
Tóth Tibor
2021.06.15.
LXXVI. évf. 23. szám
A dobogó harmadik fokán

A topolyai TSC Asztaliteniszklub női csapata a 3. helyen zárta a Szuperligát, a férficsapatnak azonban története első szuperligás idényében nem sikerült megkapaszkodnia a legjobbak társaságában. A 2020/21-es idényről és a további tervekről Juhász Antal klubelnökkel beszélgettem.

Az idei bajnokság eltért a korábbiaktól, az ősszel ugyanis tornarendszerben játszottak a csapatok, majd a tavasszal az első hat és az utolsó hat együttes ligarendszerben folytatta tovább a küzdelmeket. A topolyai női csapat a négy közé jutást tűzte ki célul, és sikerült is teljesítenie.


Juhász Antal (a szerző felvétele)

— A három tornából álló őszi idény végén nem álltunk ilyen jól, akkor az 5. helyet foglaltuk el. Becsúszott néhány nem várt vereség, például a Csóka és az egyik újvidéki csapat ellen, de a tavasszal sikerült javítanunk. A bajnoki cím megnyerése nem szerepelt terveink között, mivel a Novi Sad nagyon erős csapatot állított össze, mellyel dominált a hazai porondon. Rutinosabb játékosaink nagy terhet vettek a vállukra, a két fiatalabb csapattagunk kevesebbet tudott hozzátenni a sikerhez. Az idei, tornarendszerrel kezdődött idényt fizikailag és pszichikailag is ki kellett bírni, hiszen a hétvégéken négy erős mérkőzést kellett lejátszani. Ilyen terhelés közepette azok a csapatok értek el jó eredményt, amelyek négy-öt játékosból álltak. A ligarendszert már megszokták a csapatok, ott nekünk is jobban ment a játék, mivel egy hétvégén csak egy mérkőzésen kellett bizonyítani. Remélem, hogy a vezetőség, a támogatók és a város is elégedett a 3. hellyel, hiszen 3.-nak lenni Szerbiában nem kis dolog. Jövőre is a legjobb négy között végeznénk, akár a 2. helyet is megcélozhatjuk. Az 1. helyet nagyon nehéz megszerezni, mivel a Novi Sad már most olyan csapatot próbál összeállítani, amely nemzetközi szinten is jelentős játékerőt képvisel.

A csapat gerince a következő idényben is együtt lesz, azaz Mijatov Dávidházi Zita, Recskó Emma és Kovács Katona Lilla továbbra is a TSC-t erősíti, Rekecki Blanka újra asztalhoz áll, de egy új játékos érkezése is esedékes, akivel még folynak a tárgyalások. A vezetőedző továbbra is Mellik Zoltán marad. A lányok néhány hétig edzésben maradnak, majd július végéig pihenőt kapnak. Az első tornát várhatóan szeptemberben tartják meg.

A TSC férficsapatának első szuperligás idényében nem sikerült megkapaszkodnia a legjobbak társaságában.

— Fenyvesi Flórián személyében egy topolyai játékost igazoltunk le a szezon előtt, de a bennmaradáshoz mindez kevésnek bizonyult. Nagyon erős Szuperligába csöppentünk, de így is mindössze két mérkőzésen múlt a bennmaradásunk. A tornarendszerrel, az erős csapatokkal, a nehéz mérkőzésekkel idősebb játékosainknak nem sikerült megbirkózniuk, nem tudták felvenni az ehhez szükséges ritmust. Tavasszal, a ligaküzdelmek során több győzelmet arattunk, Egri Tihamér, Mellik Viktor és Daniel Čonić is jó néhány találkozót megnyert. Mellettük Fenyvesi hozta a mérkőzéseit — emiatt is szerződtettük —, de ez nem volt elegendő a ligában maradáshoz. Egy kis sportszerencsével 10. is lehetett volna a csapat, de nem így történt. Mérkőzéseket nyertünk, utolsók sem lettünk, nem szégyenteljesen hagytuk el a Szuperligát. Az I. Ligából azonnal szeretnénk visszajutni a legmagasabb rangfokozatba, ami korántsem lesz egyszerű, hiszen két-három I. ligás együttes méltó ellenfele a szuperligás csapatoknak. Fenyvesire, Egrire és Mellikre a következő idényben is számítunk, Čonićnak viszont megköszöntük az együttműködést, és szétválnak útjaink. Nem hozta az elvárt mérkőzéseket, külföldi szerepléseit nem mindig tudtuk összeegyeztetni a hazai ligával. Két játékost már igazoltunk a 2021/22-es idényre. Az egyik Takarics Róbert, aki a Spartacusból érkezik, a másik pedig a magyarországi Szita Márton, akire a tornarendszer alatt mindenképp számítunk. A vezetőedzői teendőket továbbra is Bojan Stojanović látja el.

Az asztalitenisz egyre népszerűbb a városban, hiszen a gyerekek száma folyamatosan növekszik. Több fiú és lány — Egri és Mellik irányításával — már harmadik éve dolgozik, ők az egyéni versenyeken rendszerint jó eredményeket érnek el.

— Horváth Teodóra és Kisimre Zoja a fiatalabb serdülők országos bajnokságán párosban negyeddöntősök voltak, egyéniben pedig mindketten túljutottak az első fordulón. Tari Tiana egyéniben a serdülőországoson a főtáblára került, a Vajdasági Asztalitenisz-szövetség trófeájáért szervezett tornán pedig a legjobb nyolc közé jutott. Neki már van érme a Vajdaság-bajnokságról, tehát a női mezőnyben, mely a klubban nagyobb hagyományokra tekint vissza, az utánpótlás meg van oldva. Állandóan jelentkeznek új kisfiúk és kislányok, akikből három év múlva kiváló utánpótláscsapatot tudunk formálni. Szeptembertől tapasztalatszerzés céljából elindítanánk a második számú fiúcsapatunkat a megfelelő ligában, míg a második számú leánycsapatunk továbbra is részt venne a Vajdasági Liga küzdelmeiben. A gyerekekkel négy, megfelelő szakképesítést szerzett edző foglalkozik, de ez a szám hamarosan ötre bővül. A fiatalok jó kezekben vannak, a megboldogult Czini tanár úr által elindított folyamat tovább folytatódik a klubban — emelte ki.

Az asztaliteniszezők nyolcasztalos teremben — a napokban robotot is vásároltak — készülhetnek a versenyekre, de a közeljövőben a topolyai labdarúgóstadion keretében asztalitenisz-csarnok is a rendelkezésükre áll, lelátóval, megfelelő borítással, versenyasztalokkal. Az asztaliteniszklub vezetősége nagyon hálás a TSC Labdarúgóklub tulajdonosának és vezetőinek a támogatásért, illetve azért, hogy felismerték, a futball mellett az úgynevezett kis sportokban is nagy értékek rejlenek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..