home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A divatos sportkocsik világa
Lábadi Loránd
2019.07.09.
LXXIV. évf. 27. szám
A divatos sportkocsik világa

Mint minden év, az idei is bővelkedik furcsaságokban, meglepetésekben az autópiacokon, de így a nyár elején mindig talán a kabriók és a sportautók a legérdekesebbek.

Mindenki, mondhatnánk: apraja-nagyja megcsodálja az újságokban megjelenő legújabb modelleket, de a régebbiek sem közömbösek a férfipopuláció számára. A következő felsorolás abban próbál segíteni, hogy a kíváncsi olvasó megtudjon néhány érdekes adatot az ebbe a kategóriába sorolt autókról.

A Fiat 124 Spider, valamint a 124 Spider Lusso az olasz sportautógyártás legújabb nemzedéke, mely, mint mindig, most is a lenyűgöző formáival vonzza az érdeklődőket. A hosszúsága 4054 mm, szélessége 1740 mm, magassága 1233 mm körül mozog, ami ebben a kategóriában teljesen elfogadható. Mint ahogyan máshol, itt is a régi autókat vették alapul, hogy felélesszék a már oldtimer modellek iránti kíváncsiságot, ebben az esetben az említett jármű a ’60-as éveket próbálja felidézni. A fényszórók a legmodernebb LED-technológia részei, akárcsak az AFLS rendszer, mely a megvilágítást a jármű sebessége és a kanyar íve alapján változtatja, illetve idetartoznak még a sötétedés- és az esőérzékelők is. Az 1,4 Turbo Multi Air benzinmotor a 140 lóerős teljesítménnyel és a 6 fokozatú manuális vagy automata váltóval alacsony üzemanyag-fogyasztásúnak mondható. Maximális teljesítmény mellett, mely csaknem 5000 fordulat/perc, a végsebesség eléri a 215 km/h-t, a gyorsulása pedig 7,5 másodperc. Az üzemanyag-fogyasztásról számokban is kaptunk adatot, és e szerint 8,5—9,1 liter a városban, 5,1—5,2 a városon kívül, vegyes használatnál pedig 6,6 liter. Első hallásra hihetetlen, de mivel az üzemanyag-takarékosság a cél, így megbízhatunk a gyár adataiban. Ami még hozzá tartozik, az az elektromosan állítható tükrök, dupla, speciális acél kipufogóvég, manuális tető, Bluetooth, 3 colos rádió, mp3-lejátszó + USB, 4 hangszóró, valamint a bőrborítású kormány és a szövetülések. A komfortról az ultramodern légkondicionáló és a motorindító gomb is gondoskodik.

A következő autó az Alfa Romeo 8c, mely akár a 600 lóerőt is elérheti, de ebből lehet, hogy valamivel kevesebb lesz, mert a tervezés legelején még 700 lóerőről szóltak a hírek. Igaz, ez az adat a négyszemélyes változatra érvényes, mert a kétszemélyes teljesítménye valószínűleg közel lesz a 750-850 lóerőhöz. A 2,9 literes biturbómotor már dolgozott egy másik autóban, ahol nagyon jó eredményeket mutatott, tehát itt is jól kell hogy teljesítsen. A karosszéria karbonszálas, és a számítások alapján a jármű 3 másodperc alatt fog felgyorsulni 100 km/h-ra. Az ára jól tükrözi a minőségét, de mivel csak 1000 példány készül belőle, már előre tudható, hogy a megrendeléseket csak nagyon nehezen fogják teljesíteni.

A Ford Mustang Shelby GT500 a maga 700 lóerejével a legjobban sikerült modell, mármint házon belül, merthogy a rivális cégek a nyomában járnak. A tervezők azt szerették volna elérni, hogy a sebesség ne legyen akadálya annak, hogy a közutakon is lehessen használni, ezért a csúcssebességet valamelyest mérsékelték, így most már lehet vele autózni akár a sztrádákon, akár a versenypályákon is. A beépített exkluzív hajtáslánc új szintre helyezi a teljesítményt és a forgatónyomatékot. Az 5,2 literes, kompresszoros feltöltésű motor a legmodernebb eljárások alapján készült, az alumínium motorblokkba kis tömegű hengerperselyek kerültek. A hengerfejeket szintén alumíniumból, a nagyobb méretű, kovácsolt hajtókarokat pedig speciális anyagból gyártották. A motor egy nagyon hatékony kenési és hűtési rendszert kapott, így a Mustang 3,5 másodperc alatt éri el a 100 km/h-t. A Brembo fék sem készülhetett akárhogyan, és ez a legkorszerűbb, 420 mm átmérőjű féktárcsákról is elmondható: csak a legjobb anyagokat használták fel, mert a biztonság nem tűr kompromisszumot. A hétfokozatú, dupla kuplungos váltó gyorsabban kapcsol, mint eddig bármelyik változaté. A siker szinte megfogható, igaz, vannak hasonló adottságokkal bíró más modellek is a piacon, de a név az, ami el tudja adni ezt a szörnyeteget. Megrendelő szinte biztosan lesz bőven, mert igényes emberek mindig vannak.

A Porsche 911 Cabriolet vonalvezetése a legújabb modell esetében is a leg kategóriába sorolható, de hát ez mindig is így volt, semmi meglepő sincs benne. Viszont a 911-es mégiscsak más, mert a tervezés során egy kicsit előreugrottak, azaz sorra alkalmazták a legújabb technológiákat is, mivel csak így lehet eladni ezt a kiemelkedő autót, melynek az ára egyébként elég borsos. A vevők kizárólag olyan személyek, akik nagyon jól ismerik a Porsche minden apró részletét, és eddig még sosem csalódtak a márkában.

A hátsókerék-meghajtás egy nagyon lényeges különbség, mely miatt egy kicsit megtorpantak a szakértők, de a tesztek eredményeit látván pánikra semmi ok. A négykerekes változat is szinte hibátlan, a sebesség megfelel a követelményeknek, mivel az erőt egy 2981 köbcentis, két turbófeltöltős, hathengeres boxermotor nyújtja, 450 lóerőt leadva. A fogyasztás mérséklése itt is fő követelmény volt, és ez nagyjából sikerült is, de mint tudjuk, a sebességhez üzemanyagra van szükség, ami nagyon lényeges a sportkocsik kategóriájában. A dupla kuplungos váltószerkezet nyolcfokozatú, így az autó 3,9 másodperc alatt éri el a 100 km/h sebességet, de ez az utómunkálatok után néhány tizeddel csökkent. A végsebessége eléri a 300-310 km/h-t, és az adatok nagyjából megegyeznek mindkét változatnál. A magasság is csökkent, a jármű 10 mm-rel alacsonyabb lett, ami stabilabbá tette, és a rugózása is finomabbá vált. A speciális vászontető megnyitásához is kevesebb időre van szükség, mint az elődök esetében. Az ára megközelítőleg 152 000 euró.

A német autógyártás sem szeretne kimaradni, de lemaradni végképp nem akar, ezért a BMW is próbál megépíteni egy ütőképes autót, mely ugyanúgy megállja a helyét a piacon, mint a vetélytársak, sőt, lehetőség szerint akár egy lépéssel előrébb is léphet. Ismervén a német pontosságot, a tökéletességre való törekvést, ez nem lehet akadály, és már láthatjuk az M3 modellt, mely még fejlesztés alatt áll ugyan, de a megjelenése csak hónapok kérdése. A 3 literes, hathengeres biturbómotor 480 lóerővel fog dübörögni, viszont a másik változat, mely négykerék-meghajtású, az 510 lóerőt is elérheti. Napvilágot látott néhány információ, mely szerint az 550 lóerő is elképzelhető, de ez még nem hivatalos, ezért csak halkan beszélnek erről. Ha viszont így lesz, akkor ez egy elsöprő eredménynek fog számítani a BMW-től.

A Nissan 37OZ egy meglepően kecses vonalakkal büszkélkedő sportkocsi, mely a mérnöki pontosság és a legmodernebb műszaki technológia ötvözéséből született. A V6-os szívómotor 344 lóerővel adja a meghajtást, így a 100 km/h-ra való gyorsulása 5,2 másodpercig tart, ami szép teljesítmény, de ha figyelembe vesszük a többi típust, akkor már nem olyan jó. Érdekessége, hogy a hátsó kerekek szélesebbek, így hosszú távon már behozza a lemaradást, mivel nagyobb a stabilitása, az aerodinamikája pedig a motorsportban szerzett tapasztalatnak köszönhetően tökéletes lett. A nagyméretű hátsó légterelővel sikerült a leszorító erőt is fokozni, ami szintén hozzájárul a biztonságos autózáshoz. A kettős kipufogórendszere szabad áramlású, ami magasra emelte a versenyképességet. A műszerfal élénkpiros színű lett, így sötétben is tökéletes adatokat kaphatunk mindenről, ami a motorban történik, vagy a többi nagyon lényeges dologról. A váltókar rövidebb lett, de éppen akkora, mint a sportautóban megszokottak, tehát a legújabb divatot is követi, akárcsak a kormánykerék. Az ülések strapabíró Recaro márkájúak, bőrbetétes bevonattal, a formájuk pedig olyan, mint a versenyautókban található társaiké, a magasított fejtámla és a masszív oldalfalak miatt. A márka kedvelői nyilván meg lesznek elégedve azzal, amit a Nismo ad, és abban is biztosak lehetünk, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően lesznek még meglepetések, melyek segítenek egy tökéletes jármű megépítésében.

A bemutatott sportautók csak egy kis töredéke annak a kínálatnak, amely szinte évente megjelenik a piacon, és állandóan újabbnál újabb modellek kerülnek ki a gyárakból. A cél mindegyiknél ugyanaz: minél gyorsabb, biztonságosabb és energiatakarékosabb legyen, illetve minél szélesebb körben elérhető. Az utóbbit kivéve mindent sikerült elérni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..