home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A diplomáciai vihart okozó aláírás
Markovics Annamária
2022.10.06.
LXXVII. évf. 40. szám
A diplomáciai vihart okozó aláírás

A szerb és az orosz külügyminiszter szeptemberben New Yorkban aláírt egy dokumentumot, melyről egy ideig senki sem tudta, hogy mire vonatkozik, viszont egyértelmű jele a két ország együttműködési szándékának, ezért a Nyugat azonnal elítélte. Később kiderült, hogy a két külügyminisztérium együttműködésére vonatkozó megegyezésről van szó, hasonló megállapodást Belgrád és Moszkva 1996 óta számos alkalommal aláírt. Ez persze igaz lehet, az időzítés viszont nem szerencsés.

Amíg Nikola Selaković szerint „nincs itt semmi látnivaló”, Brüsszel és Washington nem így gondolja. Európai uniós politikusok azonnal emlékeztettek arra, hogy az ukrajnai háború kitörése óta többször is figyelmeztette a tagországokat és a tagjelölteket, hogy Oroszországgal nem maradhat olyan a kapcsolat, mint amilyen volt.


Fotók: Tanjug Epa/Efe

Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője szerint most olyan időket élünk, amikor Oroszország mindennap megsérti a nemzetközi jogot és az ENSZ Alapokmányát, illetve Moszkva tovább fokozza a háborús helyzetet a részleges mozgósítással és a megszállt területeken levezényelt „álnépszavazásokkal”. Ilyen körülmények között véleménye szerint nem lehet együttműködni Oroszországgal, és bármilyen aláírt dokumentum a kapcsolatok további erősítésével ér fel. „Az Európai Unió nagyon egyértelmű volt a partnerországokkal, különösen azokkal, amelyek a csatlakozás folyamatában vannak, mint amilyen tagjelölt ország Szerbia, hogy a kapcsolatokat Oroszországgal a jelen körülmények között nem lehet a szokásos módon fenntartani” — fogalmazott a szóvivő.

Az EU szerbiai küldöttségének vezetője, Emanuel Giaufret közölte: az az elvárás, hogy Szerbia Brüsszel mellé áll, és közösen védik az európai értékeket, valamint a biztonságot. „Ennek a dokumentumnak az aláírásával Szerbia éppen ellentétes üzenetet közvetít, annak ellenére, hogy közölte, nem ismeri el az ukrajnai népszavazások eredményeit” — hangsúlyozta a delegációvezető. Hozzátette: Szerbiának az uniós csatlakozási folyamat során össze kell hangolnia a külpolitikáját az Európai Unióéval, és ezzel összefüggésben csatlakoznia kell az Oroszország elleni szankciókhoz is.

Az Egyesült Államok belgrádi nagykövete is egyetért uniós kollégájával. Christopher Hill szerint „ebben a pillanatban senkinek nem kellene semmit aláírnia, és senki nem is ír alá semmit, kivéve azokat a szegény sorozottakat, akiket Oroszországban mozgósítanak a szomszédjuk elleni agresszív támadásra”. Hozzátette: az Egyesült Államok ezért értetlenül áll azelőtt, hogy létezhet olyan dokumentum, amelyet most Szerbia aláírt, és magyarázatot követel a lépésre.

Az Európai Parlamentből pedig azt üzenték Belgrádnak, hogy kezdeményezni fogják a csatlakozási tárgyalások felfüggesztését. Az október és november folyamán véglegesítendő dokumentum szerint az Európai Parlament azzal fogja indokolni a tárgyalások felfüggesztését, hogy Szerbia nem hangolta össze kül- és biztonságpolitikáját az Európai Unióéval, és leszögezi, hogy a csatlakozási folyamat addig nem folytatódhat, amíg Szerbia nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben. Az EP határozatai nem kötelező érvényűek, de figyelembe szokták őket venni a döntések meghozatalakor.

Szerbiával 2014-ben kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások, a 35 tárgyalási fejezetből eddig 22 nyílt meg, de ennek üteme előbb a koronavírus-járvány, majd az ukrajnai háború kitörése miatt lelassult, az idén pedig egy csatlakozási fejezet sem nyílt meg.

Aleksandar Vučić köztársasági elnök a Szerbiára nehezedő nyomásról, illetve a tervezett lépésekről október 8-án tart beszédet, melyet a televíziók is élőben közvetítenek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..