home 2023. június 04., Bulcsú napja
A digitális függőség kora
Talpai Lóránt
2021.06.23.
LXXVI. évf. 25. szám
A digitális függőség kora

Már a ’70-es évek legelején köztudomású volt világhatalmi körökben, hogy az emberiség a televízió után újabb tömegkommunikációs eszközt fog kapni, mely forradalmian megváltoztatja a társadalmat. Az internetet, csakúgy, mint a televíziózást, tudatosan, meghatározott tervek, illetve szabályok mentén vezették be, állandó háttérkontrollal.

Ebben a korai időszakban már a televízió elé ültették a társadalom túlnyomó többségét, de a láncolatból hiányoztak még a cégek és a különféle vállalatok, melyek akkor még nem voltak 100 százalékban digitálisan függőek. Az internet éppen azért lett tudatosan felépítve, hogy még a cégek is teljes mértékben függővé váljanak, feladva az addigi, klasszikus vállalatvezetési módszereket.

Természetesen, mint minden forradalmi manipulatív rendszer esetében, elsősorban a fiatalok számítottak elsődleges célcsoportnak, hiszen hozzászoktatásuk által kialakul a generációs függőség. Nem véletlen, hogy az internet korai szakaszában elképesztő mennyiségű pornográf tartalom jelent meg. A fiatalok pedig rövid idő leforgása alatt hozzá is szoktak. Szóval a rendszer kidolgozói a függőségre szoktatás célját villámgyorsan teljesítették, de a kezdetektől fogva tudták, hogy az emberek és a cégek függőségének megtartása mellett fokozatosan egy másfajta rendszerré alakítják át az egészet. Olyanná, amelyben az úgynevezett főáramlatú média szerzi meg a kulcsfontosságú sávszélességeket, ami pedig ezen sávokon kívül esik, azt szigorúan korlátozni fogják. Ez a televízió esetében is hasonlóan működött. A közeljövőben az várható, hogy a világon minden adat központosított felhőkörnyezetbe kerül majd át a hatékonyabb ellenőrzés és megfigyelés érdekében.

A hírszerzés és a hírelhárítás immár nemcsak élő keretek között a mindennapi életben, hanem minden másodpercben a virtuális térben, avagy az interneten is zajlik és virágzik. Az egész Földet behálózó szociális kontroll végérvényes kiterjesztése az elsődleges tervek szerint „remek” ütemben halad.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..