home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A diaszpóra alkotásai Topolyán
Szerda Zsófia
2022.03.25.
LXXVII. évf. 12. szám
A diaszpóra alkotásai Topolyán

Topolya Község Múzeumába mindig izgalmas kiállítások érkeznek. Most sincs ez másként, hiszen a magyar diaszpóra képzőművészeinek alkotásaiból készült tárlatot nyitották meg március 16-án a Magyarság Házával társszervezésben, MAGYAR | MŰVÉSZ | VILÁG címmel. A termekben fotók, festmények, szobrok, textilmunkák érkeztek a világ minden tájáról, Kanadától Spanyolországig.

Tavaly tízéves lett a Magyarság Háza, ezt a szép kerek számot pedig illik is megünnepelni, ezért kulturális fesztivállal, az intézmény történetét bemutató kiállítással és képeskönyvvel készültek, valamint egy tárlattal. Egy tárlattal, mely nem egy személy munkáiból válogat, hanem összegyűjti a világban szétszóródott magyar művészek alkotásait. A pályázatra körülbelül háromszáz mű érkezett, mely egy óriási szám, ebből választották ki azt a harminchat művészt, akinek munkáit most mi is láthatjuk. A tárlat az ausztriai Innsbruckból érkezett Topolyára, s nem áll meg itt, hiszen az alkotások világ körüli turnéra indulnak, és velük együtt — lélekben — azok alkotói is, akik bemutatkoznak majd Ázsiában, Ausztráliában, Afrikában és Amerikában is.

A kiállítást Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója nyitotta meg. Bemutatta a Magyarság Házát, majd ismertette a tárlat anyagát. A megnyitó után a kolozsvári Ensemble Flauto Dolce adott koncertet, a zenekarnak Majó Zoltán a művészeti vezetője, s régi barokk zene, csembaló és furulyák hangja töltötte be a termet. Az alkotóknak hála körüljártuk a világot, s időben is utaztunk egy kört királyok udvarába, piacokra, báltermekbe.

A kiállítók névsora: Mihályfy Kinga (Argentína), Bíró Anna (Kanada), Fodor-Lengyel Zoltán (Spanyolország), Murakeözy Éva Patrícia (Hollandia), Boros Gábor (Kanada), Breznay Alexandra (Franciaország), Follmann Jenő Győző (Brazília), Tompa Anna (Svédország), Bittenbinder János (Hollandia), Krizán Klaudia (Svájc), Chowdhry Kinga (Kanada), Pozsgai Sára (Hollandia), Stella Castell (Kanada), Palásthy Gergely Ferenc (Németország), Szabó Katalin (Ausztria), Gottli Adrien (Kanada), Sárkány Mária (Kanada), Fujkin István (Kanada), Szucsány Károly (Kanada), Simó Béla (Kanada), Kiss Katalin Ilona (USA), Berta Imre (Svédország), Varga Villő (USA), Rajec Molnár Elizabeth (USA), Horváth Alíz (Kanada), Puppi Adriana (Olaszország), Lőrincz Zsuzsa (Csehország), Vincze Éva (Franciaország), Takács Erika (Kanada), Barkaszi József (Hollandia), Fischer-Horváth Gabriella (USA), Ilosvay Gusztáv (Ausztrália), Krebs Sándor (Dél-afrikai Köztársaság), Boros László György (Kanada), Székely-Flynn Kinga (Kanada), Joos Julianna (Kanada)

Fényképezte: Szerda Zsófi

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..