home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
,,A demokratikus erőknek együttesen kell fellépniük a radikalizmus ellen'
2006.08.09.
LXI. évf. 32. szám

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a pénteki sajtótájékoztató kezdetén bemutatta a róla készült fotómontázst, amely a Kurir c. napilapban jelent meg. Ezen a képen Kasza sajkacsával a fején látható, a kép alatt pedig az áll, hogy ,,Kasa narodnjak'. A VMSZ elnöke elmondta, hogy...

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a pénteki sajtótájékoztató kezdetén bemutatta a róla készült fotómontázst, amely a Kurir c. napilapban jelent meg. Ezen a képen Kasza sajkacsával a fején látható, a kép alatt pedig az áll, hogy ,,Kasa narodnjak'. A VMSZ elnöke elmondta, hogy nem szokott sapkát viselni, s ha netán mégis megtenné, csak a bocskaival érné be.
Nem tagadja viszont, hogy a VMSZ koalícióban lesz a Koštunica vezette Szerbiai Demokrata Párttal (DSS), de kizárólag az Európai Néppárt keretében, melyben számos demokratikus erő foglal helyet (pl. a Fidesz is, újabban pedig majd a VMSZ, a DSS stb.). Mint mondta, szerbiai szinten a VMSZ továbbra is önállóan politizál és vesz részt a választásokon. Szerencsére a parlamenti küszöb problémája megoldódott a kisebbségek számára.
Kitért az észak-bácskai és észak-bánáti polgármesterekkel folytatott tárgyalásokra, melyeket sikeresnek minősített. Szerinte jó alapot szolgáltatnak számos beruházás és fejlesztési projektum megvalósításához. Kiemelte, hogy a pénzek elosztásakor a gazdasági-politikai hatalom központjai -- Belgrád, Niš és Újvidék -- túlságosan előtérbe kerülnek, a többi városnak lényegesen kevesebb jut, mint amennyi megilletné.
Külön hangsúlyt helyezett a VMSZ és a Demokrata Párt (DS) közötti megbeszélésekre. Elégedettséggel nyugtázta: a DS támogatja azt a határozott kezdeményezést, hogy a kisebbségi jogok külön helyet kapjanak a készülő alkotmányban. A VMSZ tovább tárgyal majd a DS-szel és a DSS-szel egyaránt, mert úgy véli, hogy a demokratikus erőknek együttesen kell fellépniük a radikalizmus ellen.
Leszögezte, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetőinek megnyilvánulásai ellenére a jövőben is azonosan reagál a provokáló falfirkákra, attól függetlenül, hogy a szerbek vagy a magyarok ellen irányulnak-e.
A helyi jellegű témákat illetően keményen bírálta a Községi Építésügyi Igazgatóság, illetve a DS szabadkai szervezetének egyes vezetőit (elsősorban Nebojša Janjiæot és Dragan Trklját), akik szerinte számos fontos munkálatot késleltetnek vagy elhanyagolnak.
Kasza elmondta, hogy amíg ő volt Szabadka polgármestere, a kilencvenes években, miközben egyesek Jugoszlávia szétzúzásán munkálkodtak, amikor politikai szikrák pattogtak, sőt valóságos bombák hullottak, a VMSZ megőrizte az itteni polgárok közötti békés együttélést. Sőt magyar, horvát és szerb művelődési egyesületeket újított fel, és a szerény lehetőségekhez mérten hozzájárult a gazdasági előrehaladáshoz. Úgy véli, hogy a VMSZ a kilencvenes években, és ezt követően megvetette a folyamatos fejlődés alapjait, számos projektumot készített, vagy megkezdte azok megvalósítását, amit -- szavai szerint -- mások sajnos leállítottak vagy lelassítottak.
A VMSZ elnöke úgy véli, Nebojša Janjiæ foteljében ülve várja a sült galambot és közben siránkozik, hogy nincs elég pénz a tervek teljesítéséhez. Holott az ő dolga az, hogy előteremtse a pénzt, illetve hogy a meglevő anyagi eszközöket ésszerűen felhasználja. Kasza a Községi Építésügyi Igazgatóságot teszi felelőssé, amiért késik a Népszínház felújítása (noha erre megvan a pénz), a fedett uszoda kiépítése, a korcsolyapálya rendbetétele, a Zsinagóga rekonstrukciója stb.
Az utak aszfaltozásának odaítélésével kapcsolatos tender törvényességének kivizsgálására külön bizottság alakult, mondta Kasza, majd hozzáfűzte, hogy az Építésügyi Igazgatóság hibája miatt Szabadka rosszabb esetben 110 utca aszfaltozásához szükséges pénzt veszíthet.
A VMSZ elnöke kijelentette, hogy az építkezések kapcsán elkövetett téves lépésekért és kudarcokért ezentúl semmilyen magyarázatot nem fogad el a koalíciós partnertől. Csak a munka és annak eredményei érdeklik.
Emelt fővel jár Szabadka utcáin, mondta, és soha sem folytatott tervszerű kampányt, hanem mindig az önálló véleményét tolmácsolta. Mint hangsúlyozta, semmi szüksége holmi hajléktalan, munkakerülő álpolitikus támogatására.
Végezetül kiemelte, hogy Szabadkán újabb súlyos betörések, rablások és atrocitások történnek, miközben a belügyi titkárság és az újságírók a nagykorú elkövetők esetében is csak a név kezdőbetűit tárják a nyilvánosság elé.
(Vajdaságma.info)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..