home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A csókai Dupák Fanni is Kaleidoszkóp-díjas
Tóth Lívia
2017.11.28.
LXXII. évf. 47. szám
A csókai Dupák Fanni is Kaleidoszkóp-díjas

A Kaleidoszkóp VersFesztivál Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, melyen szorosan összefonódik, kiegészíti egymást a verseny és a minőségi szórakoztatás.

A találkozót hagyományteremtő szándékkal, Bella István (1940—2006) Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító védnökségével 1998-ban indította útjára az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület és a Miskolci Egyetem.

A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatásán, illetve bemutatásán kívül a hivatásos, illetve az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. Állandó fővédnöke Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, a Magyar Versmondók Egyesületének tiszteletbeli elnöke, a fesztiváligazgató pedig Lutter Imre. A tizenhetedik seregszemlének 2017. november 23-a és 26-a között a Váci Dunakanyar Színház adott otthont. 

A fesztiválon Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes szubjektív hangvételű előadásban mondta el Arany János balladáit, a Soproni Petőfi Színház Arany Buda halála című zenés, óriásbábos előadásával mutatkozott be, a Fitos Dezső Társulat és a Szentendre Táncegyüttes pedig Irgalom címmel adta elő jelmezes táncjátékát ifj. Csoóri Sándor zenéjére, Arany János balladáira építve. A Vígszínház művésze, Lázár Balázs Tallián Mariannal közösen idézte fel Arany János humorát, Bálint András pedig a Radnóti Színházban bemutatott önálló estjének felújított változatával lépett fel. A Magyar Versmondók Egyesülete és a színház két napig parkoltatta a Petőfi Irodalmi Múzeum 200-as Arany-buszát is, mely különleges látványvilággal, életre kelő versekkel, képekkel, relikviamásolatokkal, hang- és filmfelvételekkel várta a látogatókat.

A szemle négy napja alatt 172 egyéni előadó, társulat, zenekar, valamint filmes alkotó állt a kiváló és neves szakemberek alkotta zsűri elé.

Versszínházi kategóriában a Kaleidoszkóp-díjat a Nemzeti Színházból Olt Tamás Szájon lőtt tigris című egyszemélyes komédiája és a felvidéki Csavar Színház A nagyidai cigányok című produkciója érdemelte ki. A versfilmek közül Molnár Gyöngyi és Zámbori Soma Arany János Híd-avatás című balladájának feldolgozása nyert.

Nagy örömünkre Kaleidoszkóp-díjjal jutalmazták Dupák Fannit, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület versmondóját is. Rajta kívül Borbély Mihály kistarcsai versmondó vihette haza ezt a rangos elismerést, a legfiatalabb versenyzők csoportjában pedig a szekszárdi Oláh Péter vette át a KaleidoszKópé junior díjat.

A bírálóbizottság számos különdíjat is kiosztott, az egyikkel a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete diákcsoportjának munkáját ismerte el, ők Arany János Toldi című művét vitték színre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..