home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A csitári hegyek alatt...
Lőrinc Natália
2015.11.08.
LXX. évf. 44. szám
A csitári hegyek alatt...

Tóbának, e kis bánáti falunak is van már testvértelepülése: a magyarországi Tiszasziget, a bosznia-hercegovinai Brezovo Polje, illetve a romániai Ótelekkel is kialakulóban van kapcsolata. Tiszaszigettel hét éve írták alá az egyezményt, és azon a napon újították fel Brezovo Poljéval is. Az a nap jelentős esemény és ünnep volt a falu számára.

A tóbai küldöttség legutóbb a magyarországi Nógrád megyéhez tartozó Csitár falu vendége volt. Az utazást azért szervezték meg, hogy a két helység képviselői megismerkedjenek egymással, és megtegyék a kezdő lépéseket a testvértelepülési kapcsolat kialakítására. Az utazásról Bancsik Attila tanácstag számolt be:

— Augusztusban értesültünk róla, hogy Csitár testvértelepülési kapcsolatot szeretne létrehozni Vajdaságban egy hozzá hasonló kis helységgel. Hamarosan Csitár polgármestere, Komjáti István is felhívott. A telefonos beszélgetés során bemutattuk közösségeinket, és megállapodtunk, hogy az ismerkedést élőben is meg kell erősíteni.

A település Balassagyarmat közelében helyezkedik el. Csitár az Ipoly folyó völgyének határán fekszik, 4 km-re a szlovák határtól. Valójában egy községet alkot Nógrádgárdony településsel, és mintegy 400 lakosa van. Többnyire idősek lakják, de a településen óvoda is működik két óvónővel. A katolikus templomot, mely 1747-ben épült, a helybeli plébános, Horváth Bertalan mutatta be. Megtudtuk, hogy a szentélyben elhelyezett, barokk stílusú, fából készült oltáron a tizenkét apostol szobra látható. A templom oltárképe Szent Ilonát ábrázolja a megtalált kereszttel. Csitár nagyon rendezett falu, összetartó emberekkel. Valamikor földműveléssel foglalkoztak, manapság viszont egyre kevesebben tudnak megélni a mezőgazdaságból, ezért a közeli városokba járnak dolgozni. Érkezésünk napján átmentünk Szlovákiába, Ipolyvarbóra is, ahol éppen ünnepséget tartottak. Az énekkar népviseletben járta az utcákat, a házak előtt pedig helyi finomságokkal megrakott asztalkák várták a vendégeket. Este Szécsénybe, az Országos Vadásznapra látogattunk, és részt vettünk Marót Viki koncertjén is. Másnap Hollókőre utaztunk, az ott-tartózkodás szintén nagy élmény volt számunkra. Később részt vettünk a csitári templombúcsún, melynek érdekessége, hogy a körmenetet nem a templom épülete körül tartották meg, hanem a faluban. Végül pedig elköszöntünk a vendéglátóinktól és az új barátainktól — összegezte a találkozót Bancsik Attila, majd hozzáfűzte: novemberben Tóba is ilyen jó házigazda szeretne lenni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..