home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A csempész
Brasnyó Zoltán
2019.05.23.
LXXIV. évf. 20. szám
A csempész

Clint Eastwood még 89 évesen is baromi jól, mégis egy kissé kiszámíthatóan és biztonsági játékot játszva rendez, ennek ellenére továbbra is mestere a lassú folyású karakterdrámáknak.

Ebben a legjobb, ezenkívül színészként is zseniális tudott maradni majd 90 éves korára. Piszkos Harry vagy a vadnyugati pisztolyhős esetében ma már az a kérdés, hogy az utókor inkább korábbi szerepei vagy jelenlegi rendezései alapján dicsőíti-e majd. Ő az az ember, aki sohasem adja fel a szakmáját, és hála istennek, rá nem vonatkozik az a törvény, hogy a csúcson kellett volna abbahagyni. A filmtörténet egyik legikonikusabb szereplője valami hihetetlen módon még matuzsálemi kora ellenére is dolgozik, rendez és alkot — sőt mi több, maradandót és emlékezeteset.

A csempész egy laza családi mozi, mely itt-ott elkomolyodik, máshol megmosolyogtat, nagy, ámbár klisés tanulságokkal: a drog rossz, az ember sose feledkezzen meg a családjáról, vállalni kell a felelősséget a tetteinkért, stb. Érdemes elnézni ezeket az okosságokat, és el kell ismerni, hogy Clint Eastwood a mai napig színvonalas, szerethető és könnyen emészthető filmeket tud készíteni — még akkor is, ha a témái nagy súllyal bírnak. Egy 90 éves virágkertészről szól a történet, aki a koreai háborúban is szolgált, öregkorára pedig kiütötte a nyeregből az internet.
 


 

Az idős hölgyek és a fiatal párok ugyanis ma már a virágokat is a netről rendelik, ő pedig szinte az egész életét arra áldozta, hogy vásárokban, közösségi rendezvényeken és a piacon árulja dédelgetett portékáját. Szó szerint egész életét, hiszen családjával közben mit sem törődött. Feleségét elhagyta, sőt már a lánya sem beszél vele évek óta. Unokájával próbál jó kapcsolatot ápolni, a család többi tagja viszont még egy levegőt sem kíván szívni vele korábbi bűnei miatt. Pénzből is fogytán van, ezért amikor valakinek kikotyogja, hogy öreg terepjárójával keresztül-kasul utazgatva az Államokat soha még csak gyorshajtásért sem büntették meg, munkát ajánlanak neki.

Egy kartell drogfutárja lesz, aki a maga módján ugyan, de mindig, minden körülmények között elviszi az árut A-ból B-be. Megkedveli a kartell főnöke, imádja a banda, viszont a rendőrség is szagot fog: egy besúgó elmondja, hogy létezik egy titokzatos csempész, aki rekordmennyiségű drogot szállít egyik helyről a másikra. Az öreg Earl Stone nyaka körül tehát elkezd szorulni a hurok. A rendőr szerepében Bradley Coopert láthatjuk, aki Eastwood mellett csak másodhegedűs lehet, hiszen a show-t természetesen az idős színész- és rendezőzseni lopja el.

Aki megnézné ezt a filmet, ne várjon túl sok akciót. A csempész ízig-vérig karakterdráma, Eastwood pedig ebben a legjobb. Earl Stone jól tudja, mit csinál, ahogyan azt is, mi jár azért, ha lebukik. Még az is hihető ebben a történetben, ahogyan a régen kihűlt kapcsolatok szereplői egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és egyre elképzelhetőbbé válik a megbocsátás.

Ami a legmulatságosabb, hogy biztosan nem fogunk minden körülmények között az antihősnek szurkolni. Sőt, talán éppen ellenkezőleg, hiszen ennyire összetett és jó Clint Eastwood figurája. Ez azonban sajnos nem mondható el a többi karakterről, aki határozottan sekélyes. Labdába sem rúghatnak Eastwood reflektorfényétől elvakítva. A dicsőséget viszont a legkevésbé sem sajnáltam az öreg cowboytól. A csempész ugyanis lehet Clint Eastwood bocsánatkérése is saját, óriási családjának, melyet a sztori főhőséhez hasonlóan háttérbe kellett szorítania a munkája miatt.

Ez egy korántsem tökéletes, de nagyon szépen megrendezett mozi, mely annak ellenére, hogy túlságosan kiszámítható, talán Eastwood utolsó nagy dobása is.


Nyitókép: Imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..