home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A család összekötő ereje
Bíró Tímea
2018.10.04.
LXXIII. évf. 40. szám
A család összekötő ereje

Az idén október 4-e és 15-e között kerül sor a város egyik színfoltjaként ismert Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválra, mely gazdag programokkal várja az érdeklődőket.

Vajdaságban Zomborban, Nagykikindán, Nagybecskereken, Pancsován, Újvidéken és Szabadkán vannak zsidó hitközségek. Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközség elnöke lapunknak elmondta, hogy az újvidéki, a belgrádi és a szabadkai zsinagóga áll a hívők rendelkezésére azzal, hogy a Szabadkai Zsidó Hitközség épületén belül megtalálható egy kisebb zsinagóga, melyben gyakorolni tudják a vallást. Mivel csak az említett három város büszkélkedhet zsinagógával, a nagy ünnepek idején Vajdaság többi településéről Újvidékre, Belgrádba és Szabadkára utaznak a zsidó hitközségek tagjai, hogy együtt vehessenek részt az istentiszteleteken.


Szabados Róbert (a szerző felvétele)

Nagy ajándék a zsidó közösség számára, hogy hosszú várakozás után befejeződött a szabadkai zsinagóga felújítása, mely Szerbia és Magyarország összefogásával valósult meg. A Jakab és Komor téri zsinagóga immár visszanyerte a régi rendeltetését, fontos vallási és kulturális színhelye a vajdasági zsidó közösségnek.

— A belgrádi zsinagógának elsősorban vallási szerepe van, az újvidéki főként a kulturális rendezvényeknek ad otthont, a szabadkai épület pedig mindkét célnak megfelel. Rengetegen érdeklődnek a felújított zsinagóga iránt, a turisták buszokkal érkeznek a városba, hogy megtekintsék az új pompájában díszelgő épületet. Általánosságban elmondható, hogy az emberek nyitottak a zsidó kultúrára, és részt vesznek a rendezvényeinken. Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál nagyobb koncertjeit eddig a városháza dísztermében tartottuk meg, de az idén a nagy érdeklődésre való tekintettel áthelyeztük az eseményt a zsinagógába. Rendkívül sokat köszönhetünk Magyarország szabadkai főkonzulátusának, azon belül dr. Babity János főkonzulnak, aki rendszeres támogatója a programjainknak.

Szabados elnök úrtól azt is megtudtuk, hogy sajnálatos módon a hitközség tagjai körében is jelen van a kivándorlás, ami veszélyezteti a zsidó hitközségek fennmaradását.

— A Tóra, vagyis a hit köt össze bennünket, és a családnak rendkívül fontos szerepe van az identitásunk megőrzésében, hiszen minden onnan indul el, szentként tiszteljük a családot mint egységet. Az otthon melege nélkül idővel elkopnak a kötelékek. Mint minden más kisebbségnek, nekünk is nehéz fennmaradnunk, de minden tőlünk telhetőt megteszünk, ilyen a genetikánk.


Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál programja:

Október 4-e, 19.00

Klezmer Music — a Pannónia vonósnégyes hangversenye a Szabadkai Zsidó Hitközség nagytermében (Dimitrije Tucović u. 13.). Fellép: Roman Bugar (hegedű), Marin Bugar (hegedű), Aleksandar Stankov (brácsa) és Roni Beraha (gordonka). Szervező: a Szabadkai Zsidó Hitközség.

Október 5-e, 18.00

Auschwitz-Birkenau — Basch István fényképkiállításának megnyitója a Szabadkai Zsidó Hitközség előcsarnokában. Szervező: a Szabadkai Zsidó Hitközség és a szerző.

Október 6-a, 19.00

Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik — a József és testvérei bibliai történetén alapuló legrégibb zsidó musical a szabadkai zsinagógában. Fellép: a Shira U'tfila együttes és a Braća Baruh kórus. Narrátor: Vanja Ejdus, Jákob szerepét Mladen Arsenijević játssza.

Az ingyenes belépőjegyek a zsinagóga főbejáratánál vehetőek át október 1-je és 5-e között, délelőtt 10–től 12, illetve délután 16-tól 18 óráig. Szervező: Szabadka Önkormányzata, a Szabadkai Zsidó Hitközség és a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége.

Október 7-e, 18.00

A nő a zsidó konyha titkos „fűszere” — Tamara Ognjević előadása a Szabadkai Zsidó Hitközség nagytermében. Szervező: a Szabadkai Zsidó Hitközség és a belgrádi Arfis Center.

Október 8-a

Minden, amit a judaizmusról már régóta szerettél volna tudni — foglalkozások iskolás gyerekeknek a Haver Srbija szervezésében a Szabadkai Zsidó Hitközség nagytermében. A csoportokat meghívás alapján állítják össze. Szervező: a Szabadkai Zsidó Hitközség és a Haver Srbija.

Október 9-e, 19.00

„Sehechejanu — Aki életet adtál nekünk…” — a negyedik szabadkai kántorkoncert. Helyszín: a zsinagóga. Fellép: Budai Miklós, Fellegi Balázs, Nógrádi Gergely, Zucker Immánuel és Neumark Zoltán.

Az ingyenes belépőjegyek a zsinagóga főbejáratánál vehetőek át október 1-je és 5-e között, délelőtt 10–től 12, illetve délután 16-tól 18 óráig. Szervező: Magyarország szabadkai főkonzulátusa és a Szabadkai Zsidó Hitközség.

Október 10-e, 19.00

A Boschán család és Boschán György művészete — a festő és tanár születésének 100. évfordulója kapcsán dr. K. Ninkov Olga vetítéssel egybekötött előadása a Szabadkai Zsidó Hitközség nagytermében. Szervező: a Szabadkai Zsidó Hitközség.

Október 15-e, 19.00

Photo-reflections — kiállításmegnyitó a szabadkai Kortárs Galériában (Raichle Ferenc park 5.). A hetedik és a nyolcadik osztályos általános iskolás, valamint az elsős és a másodikos középiskolás diákokat a szabadkai zsinagóga enteriőrje ihlette fényképkészítésre. A tárlat 2018. október 27-éig tekinthető meg. Szervező: a Szabadkai Zsidó Hitközség, a Zenith Műhely és a szabadkai Kortárs Galéria.

A fesztivál támogatója Szabadka Önkormányzata és Magyarország szabadkai főkonzulátusa.


Szalai Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..