home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A család megtart és megerősít
Tóth Lívia
2019.02.01.
LXXIV. évf. 4. szám
A család megtart és megerősít

A budapesti Média a Családért Alapítvány és a Képmás magazin 2007-ben alapította az újságíróknak szánt Média a Családért-díjat, amelyet három éve kiterjesztettek a külhoni magyar területekre is.

A szakmai elismeréseket január 30-án adták át Budapesten a Várkert Bazárban, ahol a magyarországi és a külhoni Média a Családért-díj mellett gazdára talált az EMMI-Különdíja, valamint idén először vlogdíj kategóriában is hirdettek győztest. A zsűri tagjai olyan nyomtatásban megjelenő cikkeket, rádió- és televíziós műsorokat, valamint internetes szövegeket jutalmaznak, amelyek a családi életről, a családtervezésről, a párválasztásról, az elköteleződésről és hasonló témákról szólnak. 

Az ünnepségen dr. Aczél Petra, a Média a Családért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Corvinus Egyetem tanára kifejtette, minden, ami fontos, a családban kezdődik és végződik. Éppen ezért a családnak a médiában is előtérbe kellene kerülnie.

Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége hangsúlyozta, az emberekre a botrányokkal és szenzációkkal lehet leginkább hatni, a mai fogyasztói társadalomban pedig az nyeri el könnyebben az emberek figyelmét, akinek az üzenete harsányabb. Vannak azonban újságírók és sajtóorgánumok, akik, illetve amelyek a családhoz, és így az egész életünkhöz kapcsolódó gondolatokat tárnak elénk. A Média a Családért Alapítványról elmondta, arra hívja fel a figyelmet, hogy családban élni jó, mert a család megtart és megerősít. Olyan érték, amelyért megéri küzdeni és dolgozni, hiszen a család maga az élet.


A külhoni nyertesek, Csatlós Tünde és Trella-Várhelyi Gyopár Potápi Árpád Jánossal és Szász Jenővel
 

Az 500 ezer forinttal járó 2018. évi Média a Családért-díjat Király Eszter, a hétköznapi apákat bemutató Én vagyok az apád blog ötletgazdája vette át Lévai Anikótól, az Erősebb leszel, mert elfordul a tekinteted magadról című beszélgetéséért. A győztesnek gratulált Bogsch Erik, a díjat támogató Richter Gedeon Nyrt. elnöke is.

A Külhoni Média a Családért-díjat, ami szintén 500 ezer forintos pénzjutalmat jelent a szerzőnek, ezúttal az erdélyi Csatlós Tünde és Trella-Várhelyi Gyopár  kapta a Nőileg magazinban megjelent Újrafércelt családok című riportjáért. A tizenkét jelölt között volt három vajdasági kolléga is, Homolya Horváth Ágnes és Csincsik Zsolt, a Magyar Szó újságírói, valamint Fehér Márta, a Hét Nap újságírója.

A rendezvényen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kiemelte, a jelenlegi magyar kormányzat egységes Kárpát-medencei térben gondolkozik, az államtitkárság pedig a külhoni magyarság szülőföldön való megmaradását a legfontosabb területen, a családok megerősítésén keresztül is igyekszik segíteni. Ezt tükrözi az is, hogy 2018 a külhoni magyar családok éve volt, az idén pedig a külhoni magyar gyermekek évét hirdették meg. A jelölteknek és a nyerteseknek gratulált Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke is.

Az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) különdíját Füller Tímea Magyola című írása kapta, amely a Family magazinban jelent meg, a videoblog kategória elismerését pedig Hamar Noémi és Hamar Donát érdemelte ki a YouTube-videómegosztó portálon látható sorozatáért.


Hamar Donát és Hamar Noémi, Füller Tímea, Király Eszter, Herczeg Zsuzsa, Csatlós Tünde, Trella-Várhelyi Gyopár
 

Dr. Beneda Attila családpolitkáért felelős helyettes államtitkár megköszönte az újságíróknak, hogy kiemelten segítették a munkájukat, és közreműködésükkel elindulhatott egy párbeszéd a családokról. A sajtó képviselőin keresztül még több érintetthez eljuthattak a programjaik, illetve azok a fontos információk, amelyek a családokat és a fiatalokat érintő támogatásokról szóltak. Beszédében arról is szólt, hogy 2010-ben a kormány két alapra helyezte működését: a munkaalapú társadalomra és az erős családokra.

Az alsópáhoki Kolping Holtel támogatásával kiosztott közönségdíj nyertese Herczeg Zsuzsanna, a she.hu oldal munkatársa lett a Magukra hagyott kisöregek – De hol vannak az unokák? című írásával. 

Az egybegyűlteket köszöntötte Szám Katalin, a Képmás magazin főszerkesztője, az ünnepség végén pedig Molnár-Bánffy Kata, a Képmás magazin lapigazgatója emelte ki a sajtó munkatársainak és a támogatóknak a családbarát média ügyéhez való felelős hozzáállását. Emellett bemutatta Berta Lászlót, a Zalaco Sütőipari Zrt. tulajdonos-vezérigazgatóját, ugyanis a 2019. évi Média a Családért-díj támogatója ez a vállalkozás lesz.

A díjátadó házigazdái Bolyki Balázs és Bolyki László voltak. A Bolyki Brothers és a B4 vidám, zenés ünnepléssé varázsolta az estet.


Fotók: Páczai Tamás, Duba Máté


Még több kép!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..