home 2024. június 19., Gyárfás napja
Online előfizetés
A család ereje
Miskolci Krisztina
2024.05.27.
LXXIX. évf. 21. szám
A család ereje

A hétvégén a Mária Rádió Családi Nap elnevezésű rendezvényén vehettek részt az érdeklődők, a radanováci Szent Család-templomban. Az esemény díszvendége Msgr. Felföldi László pécsi megyés püspök volt, az idei csíksomlyói búcsú szónoka, aki közvetlen és szerény stílusával azonnal belopta magát az emberek szívébe.

A püspök úr beszédében a kommunikáció fontosságát hangsúlyozta, mivel csak a beszélgetések által kovácsolódhatunk össze igazán közösséggé. Véleménye szerint a családi egység eddig töretlen volt, jól együttműködött az egyházzal, ez azonban megváltozott. Egyre többször megbomlik a családtagok közötti kapcsolat, az egyház részéről pedig kezd elveszni a közösséggel, családokkal való beszélgetés, találkozás. Manapság már alig értjük egymást, amit nem tudunk jól kezelni, senki nem vállal felelősséget, ezért van nagy szükség arra, hogy az egyház foglalkozzon közösségépítéssel.
A hallgatóság soraiban jelen volt dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Kern Imre, Szabadka alpolgármestere és a VMSZ néhány képviselője.

Dr. Pásztor Bálint kiemelte, ez a nap egyik csodálatos formája a közösségépítésnek, melyre szükség van, főleg ezekben az időkben. A Mária Rádió tevékenységét pótolhatatlannak és hiánypótlónak ítélte meg.

A felszólalások kerekasztal-beszélgetéssel folytatódtak, ahol a püspök úr válaszolni tudott a közönség kérdéseire. Híven az elhangzottakhoz, a közös diskurzus eredményességét előtérbe helyezve elvegyült a jelenlévők soraiban. A találkozó 17 órakor szentmisével zárult.
Alkalmam volt feltenni néhány kérdést Msgr. Felföldi Lászlónak, a többi közt azt, hogy miért tartja fontosnak, hogy a határon túli közösségekbe is eljusson.

— Nagyon komolyan elhatároztam, hogy mindenben segítem az itteni magyarokat, fizikailag és lelkileg egyaránt. Úgy látom, az itteni püspök atyákra is számíthatok. Hiszem, hogy ez egy gazdag és kölcsönösen építő jellegű kapcsolat, mely, bízom benne, folytatódni fog.

* Hogyan buzdítaná a fiatalokat arra, hogy foglalkozzanak hitéleti kérdésekkel?

— A fiatalok szeretnek együtt lenni a korosztályukkal, és erre kell számukra lehetőséget adni, egy termet, egy bográcsot, bármit, csak találkozzanak, és együtt legyenek. Később lehet finoman komoly beszélgetésekbe belemenni. A szíve mélyén minden fiatal közösségre vágyik, és minden fiatalban óriási kérdések vannak, és kell is hogy legyenek. Kérem őket, hogy tegyék fel, és ne hagyják megválaszolatlanul őket.

* Manapság megváltoztak a hagyományos családi szerepek, szükség van arra, hogy mindkét szülő munkát vállaljon, egyaránt végezze az otthoni teendőket is, csonka családban pedig az egyik szülőnek át kell vennie a másik feladatköreit. Hogyan maradhatunk mégis hűek nőiességünkhöz, férfiasságunkhoz?

— Az élethez nincs olyan útmutató, amely mindenkire igaz lenne, minden családnak magát kell felépíteni, az ő közösségét és családot kiszolgáló életüket. Egy férfi és egy nő kapcsolatában mindkét oldalon vannak gazdagságok és hiányosságok, hogy kinek mi, az változó. Fontos, hogy leüljenek, beszélgessenek, és a legnagyobb békével és elégedettséggel tudják szolgálni egymás életét — válaszolta a püspök atya.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..