home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
A civil szervezetek áthidalása
Pap Ágota
2005.04.27.
LX. évf. 17. szám
A civil szervezetek áthidalása

Cívil híd elnevezéssel indította útjára a szabadkai Zenith Műhely és a Dél-magyarországi Gyermek és Ifjúsági Alapítvány három évvel ezelőtt azt a programot, melynek során április közepén került sor a civil szervezetek találkozójára - a Lépéselőny projektum keretében. A rendezvényt a Nemzeti...

Cívil híd elnevezéssel indította útjára a szabadkai Zenith Műhely és a Dél-magyarországi Gyermek és Ifjúsági Alapítvány három évvel ezelőtt azt a programot, melynek során április közepén került sor a civil szervezetek találkozójára - a Lépéselőny projektum keretében. A rendezvényt a Nemzeti Civil Alapprogram és a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány támogatta.
A mintegy 26 szervezet többségét a vajdaságiak tették, így ott volt a Délvidéki Magyar Ifjúsági Szervezet, a Keljföljancsi, a Csantavéri Nagycsaládosok Gólyahír Egyesülete, a HESTIA Nők Egyesülete, a Krov, a Nők Kishegyesi Fóruma, a bajsai Teleház, a vajdasági Nagycsaládosok Egyesületének Szövetsége, a Szabadkai és a Topolyai Vöröskereszt, a Bethesda Szeretetszolgálat és az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat képviselője. Magyarországról pedig a Délkelet Magyarországon működő Mentálhigiénés Egyesület, az Esély a stabilitásra Közalapítvány, az Alapítvány a Mentálhigiénés Oktatásra, a Fészek Nagycsaládosok Szegedi Egyesülete, a Mobilitás Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda, az SOS Telefonos Lelki Segély Alapítvány, Szeged Megyei Jogú Városi Önkormányzata, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének Szegedi Tagozata, valamint a Magyar Vöröskereszt Területi Szervezetének képviselője.
A rendezvény célja a dél-alföldi régió és a vajdasági civil szervezetek együttműködésének elősegítése, továbbá ismereteik, tapasztalataik átadása, és segítségnyújtás a mentális megismerés módszereiben és a pályázatírásban.
Így a háromnapos találkozó alkalmával a részvevők először betekintést nyertek a dél-alföldi, valamint a vajdasági civil szervezetek szerepébe és társadalmi helyébe. Elhangzott, hogy Magyarországon a rendszerváltás után csaknem 6-8 ezer, ma viszont 53 ezer civil szervezet van bejegyezve - ezeknek kb. 92 százaléka működik. A legnagyobb gondok közé az tartozik, hogy az ismeretszerzési források korlátozottak és hogy függenek a politikai pártoktól. Vajdaságban 2002-ben 460 bejegyzett szervezetről beszélhettünk. Hazánkban azonban a legnagyobb gond a civil szervezetekről szóló törvény hiánya, illetve a szervezetek polarizálódása. Különösen hasznosnak bizonyult az az interakciós beszélgetés, melynek során az azonos civil pontok megtalálása volt a cél. Mindezek megvalósításához nagyban hozzájárul a jó pályázatok írása, amihez remek alapul szolgált a magyarországi és EU-s pályázati lehetőségekről és tudnivalókról, valamint a pályázati elszámolásokról, pénzügyi ismeretekről szóló előadás. Egyúttal ez bizonyult a leginkább várt beszámolónak is, hiszen a vajdasági civil szféra képviselői - saját bevallásuk szerint - még nem sajátították el a pályázatírás tudományát.
A résztvevők betekintést nyerhettek az élet minden területének mentálhigiénés megközelítésébe és megismerkedhettek a nonverbális kommunikációs eszközhasználat lényegével. A zárónapon csoportépítő és mentális önismereti tréningen vehettek részt a megjelentek.
A találkozón ismét bemutatkozott a Villanások Mentális Színház, s ezúttal is jól fogadta a közönség. Egyúttal szóba került a Vajdasági Mentális Színház jelentősége is. Ez utóbbi tagjai lelkesen építik a társulatot és májustól fellépéseket vállalnak iskolákban, művelődési otthonokban és mindenhol, ahová hívják őket.
A Lépéselőny valóban jelentős lépésekkel vitte előbbre a civil szféra aktív tagjait. A barátságokat és partnerszervezeti kapcsolatokat is szülő előadássorozat olyannyira hasznosnak bizonyult, hogy a tárgyalófelek az Interreg mintáján is alapuló pályázatok írásában már együttesen szállnak síkra terveik megvalósításában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..