home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A citera csodákra képes
Kónya-Kovács Otília
2010.03.10.
LXV. évf. 10. szám
A citera csodákra képes

Az emléknap résztvevőiHatodik alkalommal tartották meg Muzslyán a Szilasi Emléknapot, melyet Szilasi Mihály neves muzslyai citerás emlékére és a citerajáték népszerűsítésére rendeznek. Az egybegyűlteket elsőként Dobó József, a muzslyai Petőfi Sándor MME elnöke üdvözölte, és elmondta, hogy a...

Az emléknap résztvevői

Hatodik alkalommal tartották meg Muzslyán a Szilasi Emléknapot, melyet Szilasi Mihály neves muzslyai citerás emlékére és a citerajáték népszerűsítésére rendeznek. Az egybegyűlteket elsőként Dobó József, a muzslyai Petőfi Sándor MME elnöke üdvözölte, és elmondta, hogy a citeramuzsika a falusi nép zenéje, a citera egy egyszerű hangszer, mégis csodákra képes: együtt sír az emberrel, ha bánatos, felvidít és táncra perdít, ha csak egy kis indíték is van rá. Az üdvözlőbeszéd után Juhász Attila, a Tartományi Művelődési Titkárság segédtitkára nyitotta meg a VI. Szilasi Emléknapot. Beszédében hangsúlyozta, a hagyományápolás tud minket közösséggé formálni. Az együtt éneklő, zenélő ember az, aki igazi közösséget és egységet tud alkotni.
A rendezvényt, mint minden évben, ezúttal is megtisztelték jelenlétükkel Szilasi Mihály bácsi lányai a családjukkal, és az elnöktől átvették az idei emléklapokat. A műsor folytatásában Bakos Kinga, a Petőfi szavalója előadta Fehér Ferenc: Apám citerája című versét, citerán kísérte Lele József.
Ezen az eseményen a vajdasági citeraszólisták, -kettősök és -zenekarok közül jelen voltak a magyarcsernyei, a csókai, a szentmihályi, a temerini, a pacséri, a topolyai, a kisoroszi, a torontálvásárhelyi és a muzslyai zenészek, valamint a közönség nagy örömére ismét ellátogatott Muzslyára Magyarországról, Budapestről a csókai születésű Borsi Ferenc citeraművész, előadó, oktató. Arra a kérdésre, mit jelent számára a Szilasi Emléknap, elmondta: kevés a lehetőség a tapasztalatcserére. Nem elég az interneten e-mailben tartani a kapcsolatot, jó látni és hallani is, ki hol tart, milyen gondok nyomasztják őket.
- Az ilyen találkozóra nagy szükség van a Vajdaságban. Valamikor a Durindó a citerások rendezvényének indult, de később kiterebélyesedett, és a népzenészek fesztiválja lett. Szerintem a citerásoknak is szükségük volna saját összejövetelre. A Szilasi Emléknap többszörösen is hasznos, mert egy olyan játékmód fennmaradását segíti elő, amely egyedülálló az egész Kárpát-medencében. Ennek az örökségét látjuk örömmel Lele Józsi bácsinak a kitüntetésével, hiszen ő ezt a stílust ápolva kapta meg a Magyar Életfa Díjat. Itt van egy nagyon gazdag hagyomány, örökség, amely érték, és erre építve jó, ha mi citerások legalább évente egyszer találkozunk - magyarázta Borsi Ferenc.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..