home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
„A célunk közös”
Fehér Márta
2021.03.01.
LXXVI. évf. 8. szám
„A célunk közös”

Azt gondolom, ha valaki valamit csinál, azt teljes szívvel, odaadással tegye. Az elmúlt évek során nagyon sok iskolaigazgatóval olyan együttműködést sikerült kialakítani, hogy tudják, számíthatnak ránk, ha segítségre van szükségük. Nem biztos, hogy a megoldás kulcsa mindig nálunk van, ám sok esetben tudunk közvetíteni, és ezt fel is vállaljuk. Interjú Mackó Zsuzsanna tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi — nemzeti közösségi altitkárral, akit néhány héttel ezelőtt neveztek ki erre a tisztségre.

Tizenkilencedik éve dolgozik a tartományi oktatási titkárságon, gyakornokként kezdte, majd a kisebbségi oktatással foglalkozott, az utóbbi négy évben pedig a kisebbségi főosztályt, valamint a fordítói osztályt vezette.

— Kívül-belül ismerem az épületet, és rengeteg tapasztalatot szereztem, átlátom a folyamatokat. Hosszú éveken keresztül a kis létszámú tagozatok megnyitásával foglalkoztam, majd a kisebbségi jogok érvényesítésével, számos ezzel kapcsolatos rendezvény szervezésében vettem részt, koordináltam. Nagy meglepetésként ért, amikor felkínálták az altitkári pozíciót, és elfogadtam, mert nagy megtiszteltetésként, az eddigi munkám elismeréseként élem meg. Ez a tisztség szintén koordinálásból áll a főosztályok között, és Szakállas Zsolt tartományi titkár munkáját támogatom.


Mackó Zsuzsanna tartományi oktatási altitkár (Forrás: puma.vojvodina.gov.rs)

* Mit tart fontosnak altitkárként? Ebből a pozícióból mennyit tehet?

— Egy csapat része vagyok, és ez a csapat jól működik. Sikereket, illetve eredményeket úgy lehet elérni, ha az ember képes együttműködni másokkal és bízni másokban. A célunk közös. Ezt a mottót nem fogom szem elől téveszteni az elkövetkező években. Egy kicsit munkamániás vagyok, és szeretem kézben tartani a dolgokat. Az altitkári tisztség nagymértékben függ annak az embernek a személyiségétől, aki betölti, lehet teljesen láthatatlannak maradni, és valóban csak a koordinációra szorítkozni, de tartalommal is meg lehet tölteni. Számomra ez a kisebbségi oktatás, illetve jogérvényesítés, és szeretném ezt a tisztséget kihasználni, hogy minél többet tegyek e téren. Sajnos folyamatosan csökken a gyereklétszám, amit nem lehet megállítani, viszont vannak olyan lépések, amelyekkel kompenzálni vagy enyhíteni tudjuk ennek a hatását. Mindent megteszünk azért, hogy a diákoknak szerteágazó választási lehetőségeket nyújtsunk a középiskolába való iratkozáskor, hogy ne szűnjenek meg magyar szakok, és figyelünk arra, hogy optimalizáljuk a kisebbségi oktatási hálózatot, beleértve a magyart is.

* Ez egy összetett folyamat, hiszen nem csak a tartomány dönt a vajdasági oktatási kérdésekről.

— Az oktatási minisztériummal, a nemzeti tanácsokkal és az önkormányzatokkal is együtt kell működnünk, illetve természetesen a piaci igényeket is figyelembe kell vennünk. A tartományi titkárság be van kapcsolva a tervezési folyamatba, és a tartományi kormány határozatot hoz a középiskolai hálózatról. Ami biztató, hogy jelenleg 1483 nyolcadikos van Vajdaságban, vagyis egy picivel több, mint tavaly. Szintén dolgozunk azon, hogy szeptembertől több vajdasági — és leginkább magyar — középiskolásnak tegyük lehetővé a kollégiumi ellátást, így könnyítve meg azoknak a családoknak a helyzetét, amelyeknek a gyermeke az otthonától távol talál megfelelő szakot. Ez az időszak a pályázatok kiírásáról és elbírálásáról szól. A hónap elején megjelent a nemzeti kisebbségek — nemzeti közösségek jogainak előmozdítására vonatkozó programok és projektumok társfinanszírozására vonatkozó pályázatunk, népszerű nevén a kisebbségi pályázat, továbbá a tartományi multikulturalizmus és a nemzetek közötti tolerancia megőrzésére, illetve ápolására vonatkozó programok és projektumok társfinanszírozására szóló pályázatunk. Emellett az idén is támogatjuk az oktatási programokat és projektumokat. A titkársághoz tartozik az oktatási és a kollégiumi épületek karbantartása is, február első felében írtuk ki az ezzel kapcsolatos pályázatot 91 millió dinár összegben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..