home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A cél méltó módon képviselni a közösséget
Kartali Róbert
2024.03.28.
LXXIX.. évf. 13. szám
A cél méltó módon képviselni a közösséget

Bájity Borisz a Vajdasági Magyar Szövetség egyik alelnöke és a VMSZ hat parlamenti képviselőjének egyike. A múlt héten őt nevezték ki a VMSZ köztársasági frakcióvezető-helyettesének.

Szabadkán született és Bajmokon nőtt fel, ahol már gyermekkorában felismerte a közösség fontosságát és összetartó erejét. Középiskolai tanulmányait Szabadkán fejezte be 2001-ben, majd további tanulmányait az Újvidéki Egyetem Jogi Karán folytatta, ahol kimagasló eredménnyel jogász-mesterdiplomát szerzett. Sikeresen letette az állami szakvizsgát, a felügyelői vizsgát és az igazságügyi vizsgát is.

* Milyen tapasztalatokat szerzett politikai karrierjének kezdetén, mielőtt a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjének választották volna?

— 2009 januárjától 2017 októberéig dolgoztam a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárságon, főként a nyelvhasználattal foglalkoztam. Emellett részt vettem a tartományi kormány multikulturalizmus- és toleranciacélú projektumaiban. Már a pályafutásom kezdetén lehetőségem nyílt jelen lenni a tartományi jogalkotási folyamatokban, továbbá részletesen megismerhettem a közigazgatási rendszer működését és felépítését. 2011 óta tagja vagyok a Vajdasági Magyar Szövetségnek, és azóta minden kampányban aktívan részt veszek. 2017 októberében neveztek ki először főtitkárhelyettesnek a tartományi képviselőházban, ami számomra öröm és hatalmas megtiszteltetés volt, Pásztor István elnök úrral való hatéves együttműködésünk privilégiumnak számított ugyanis számomra, valamint lehetőséget kínált a tanulásra és fejlődésre az ő bölcsességének és munkájának köszönhetően.


Kép forrása: VMSZ-sajtóiroda

* Ön az egyike a VMSZ hat köztársasági parlamenti képviselőjének. Milyen feladatok elé néz?

— A VMSZ parlamenti frakcióvezető-helyettesévé való megválasztásom nagy megtiszteltetés számomra. Azáltal, hogy a plenáris üléseken és a bizottságokban képviselem közösségünket, célom a parlament méltóságának és tekintélyének megőrzése és tiszteletben tartása. Részvételem a szerb parlament emberi és kisebbségi jogok, valamint a nemek közötti egyenlőség bizottságában és taghelyettesi pozícióim az igazságügyi, államigazgatási és helyi önkormányzati bizottságban, valamint a gyermekjogi bizottságban kiemelt fontosságúak számomra. Együttműködve a Vajdasági Magyar Szövetség államtitkáraival az lesz a feladatunk, hogy a törvényhozási folyamatokban gondoskodjunk arról, hogy minden egyes törvénytervezetben, amely parlamenti eljárásba kerül, ne csorbuljanak a kisebbségek jogai, illetve kellőképpen érvényesüljenek a vajdasági magyarság érdekei. Továbbá szem előtt kell tartani, hogy ezek a törvénytervezetek teljes egészében össze legyenek hangolva a nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel.

* A múlt héten Ana Brnabić volt kormányfőt megválasztották a szerbiai parlament új elnökének, és kijelölték a parlament hat alelnökét is, köztük Kovács Elvirát a VMSZ soraiból. Ezen az ülésen az ellenzéki képviselők viselkedése finoman szólva nem volt méltó a szerb parlamenthez. Az ilyen légkörben történő munkavégzés kihívás?

— A Vajdasági Magyar Szövetség frakciója és én személyesen is arra törekszünk, hogy a munkánkat méltóságteljesen végezzük, miközben megőrizzük az intézmény tekintélyét. Mindvégig tiszteletben tartva a VMSZ programját és céljait, elsősorban civilizált módon, de határozottan kívánjuk képviselni és védeni közösségünket. Ana Brnabić az ülés elején kezet nyújtott az ellenzék képviselőinek, hogy párbeszédet folytatva, civilizált módon végezzék a munkájukat a parlamentben. A három napig tartó ülés során azonban az ellenzéki képviselők elutasították ezt a gesztust. Mi, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői úgy véljük, hogy ez a kezdeményezés pozitív, és reméljük, hogy a parlamenti munka ebben az irányban fog továbbhaladni a következő időszakban. Célunk az, hogy a köztársasági parlament olyan hely legyen, ahol méltó módon képviselhetjük a saját közösségünket.

* Milyen célok mentén politizál a VMSZ-ben?

— Nem az egyéni, hanem a közösségi célok mentén. Mi a választási kampányaink során mindig konkrét elképzeléseket mutatunk be a választópolgárok számára. Az előző mandátumok alatt elért eredményeinkről számot adunk, és új programmal lépünk elő, melyet a közösség részvételével állítunk össze és fogalmazunk meg, hiszen politizálásunk alapja az alulról történő építkezés. A kampányban bemutatott programunk céljait már beillesztettük a koalíciós szerződés tervezetébe, és erről hamarosan egyeztetünk a Szerb Haladó Párttal. A Vajdasági Magyar Szövetség már régóta kinőtt egy kisebbségi párt szerepéből, mert a politikai ereje lehetővé teszi, hogy a tevékenysége minden társadalmi területre kitérjen, mint amilyen a mezőgazdaság, a gazdaság- és az infrastruktúra-fejlesztés, a közbiztonság, a decentralizáció, az egészségügy, a környezetvédelem, a sport és az ifjúság. A következő mandátumban ezeknek a céloknak a megvalósításáért fogunk küzdeni, melyek szerintem reálisak.

* Alelnökként és a VMSZ belgrádi frakcióvezető-helyetteseként miként tudja ön segíteni a VMSZ elnökének munkáját?

— Pályafutásomat alulról kezdtem, és negyvenegy éves koromra széles körű tapasztalatra tettem szert. A szakmai tudásom és Pásztor István elnök úr mentorálása révén sikerült fejlődnöm. Együttműködve a VMSZ tisztségviselőivel koordináltam, és így sikeresen végrehajtottunk számos projektumot különféle szinteken. A néhai elnök mellett dolgozva kapcsolatokat építettem ki Vajdaságban, és most az a feladatom, hogy dr. Pásztor Bálint jelenlegi elnökünknek a rendelkezésére álljak a lehető legnagyobb mértékben, éppen úgy, ahogyan korábban a néhai elnököt is támogattam.

* Milyen ambíciói és tervei vannak a jövőre nézve?

— Megtisztelő, hogy szolgálhatom a vajdasági magyar közösséget. Alázattal és segítőkészséggel kívánom folytatni munkámat. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy bár a háttérből végeztem feladataimat, a pártvezetőség észrevette és méltányolta munkámat. Ezért a jövőben is hasonló viszonyulással szeretném folytatni tevékenységemet. Minden projektum végrehajtása során jogi kérdések merülnek fel, és ezek kezelése nagyon fontos. A háttérmunka során az ötlet és annak megvalósítása között számos feladatot kellett intéznem, nemcsak jogi szempontból, hanem az emberek koordinálása és a koalíciós partnerekkel való együttműködés terén is, akikkel mindenekelőtt ki kellett építeni a kölcsönös tiszteleten alapuló kommunikációt.

* Kevesen tudják, de ön éveken át aktívan sportolt is.

— Hétéves koromtól kezdve aktívan részt vettem sporttevékenységekben. Nyolc évig fociztam, majd további huszonöt évig aktívan kick-boxoltam Újvidéken. Egy operatív edzői szakiskola elvégzése után okleveles edzővé váltam, és három-négy évig dolgoztam edzőként, több vajdasági és szerbiai bajnokot kinevelve tanítványaim közül. Három évig Nenad Pagonis, Szerbia egyik legismertebb és legsikeresebb kick-boxolója klubjában dolgoztam főedzőként. Mostanában viszont egyedül edzem.

* A munka mellett mire jut még ideje?

— Két gyermeknek, egy kisfiúnak és egy kislánynak vagyok boldog édesapja. Számos hobbi érdekel, de időhiány miatt nem tudok rájuk elegendő figyelmet fordítani. Ezért döntöttem úgy, hogy a családom mellett a politika, különösen a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági magyar közösség képviselete kerül előtérbe az életemben. Ezek a prioritásaim, és ennek megfelelően készen állok, hogy alázattal, becsülettel és a rendelkezésemre álló legjobb tudásommal szolgáljam a magyar közösséget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..