home 2024. június 16., Jusztin napja
Online előfizetés
A cél: fejlődő, biztonságos Vajdaság
Kartali Róbert
2024.05.22.
LXXIX. évf. 21. szám
A cél: fejlődő, biztonságos Vajdaság

A Vajdasági Magyar Szövetség négy mandátumon át sikeresen vezette Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházát. A következő négy évben Juhász Bálint tölti be a házelnöki tisztséget, aki a folytonosság jegyében a magyar—szerb kapcsolatok erősítésén és közös projektumok megvalósításán dolgozik.

Vele beszélgettünk célokról, felelősségvállalásról, valamint a közelgő önkormányzati és európai parlamenti választásról.

*  Miért fontos a vajdasági magyar közösség számára, hogy ismét a VMSZ adja a házelnököt a tartományi parlament élére?

— Fontos tény, hogy négy mandátummal ezelőtt, Egeresi Sándor és Pásztor István személyében Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnökét a vajdasági magyar közösség, a Vajdasági Magyar Szövetség adta. Kiemelendő, hogy Pásztor István egyedülálló módon három mandátumban töltötte be az elnöki tisztséget, soha senki korábban ilyen hosszú ideig nem volt elnöke a tisztelt háznak. Ez kiemelt pozíció, mely lehetőséget adott a vajdasági magyar közösség építésére, és hozzájárulhatott Vajdaság és Szerbia fejlődéséhez. Pásztor István éleslátással találta meg a megfelelő pillanatot és partnereket a történelmi megbékéléshez a szerb és a magyar nép között. Ez az alap tette lehetővé a közös projektumok, infrastrukturális fejlesztések, energiapiaci együttműködések, valamint a magyar és a szerb vállalkozások közötti befektetések kialakulását. Amíg tizenöt évvel ezelőtt még helyi konfliktusokról kellett beszélni, addig ma már a két nép barátságáról és közös gazdasági fejlődésről van szó, túllépve a történelmi ellentéteken, közösen tervezve a jövőt.

* A folytonosság és a kontinuitás mellett milyen célokkal és tervekkel vette át a vajdasági képviselőház elnöki tisztségét?

— Megtiszteltetés és egyúttal nagy felelősség, hogy a tartományi képviselőház elnöke lehetek, különösen azért, mert Pásztor István után tölthetem be ezt a pozíciót. Pásztor István egyedülálló vezető volt, akinek a teljesítménye megismételhetetlen, akivel közösen jártuk a politikai utat, melyet ő taposott ki, és vezetett rajta bennünket. Sok mindent tanultunk tőle, és számos elvet fogalmaztunk meg együtt, melyek hozzájárultak a vajdasági magyar közösség egységének megteremtéséhez, mint a jó viszony ápolása a szerb néppel és a környezetünkben élő nemzetiségekkel. Helyi, tartományi és köztársasági szinten is a közösség prioritásait figyelembe véve tudtunk hozzájárulni az ország fejlődéséhez. Tovább szeretném folytatni ezt az irányvonalat, előmozdítva Vajdaság mint európai régió együttműködését a környező országok és Európa más régióival, garantálva polgárainak biztonságát és fejlődését.

* A december 17-ei választások után a VMSZ köztársasági és tartományi szinten is megerősítette érdekérvényesítő erejét, viszont ahhoz, hogy kellő érdekképviseletről tudjunk beszélni, elengedhetetlen a vertikális kommunikáció az önkormányzatoktól kezdve a tartományi és a köztársasági tisztségeken át egészen az Európai Parlamentig.

— Az sem önmagától értetődő, hogy tartományi és országos szinten megőriztük a közösség erejét. Ez a közösség támogatásának köszönhető, és annak, hogy hívó szavunkra a vajdasági magyar emberek fontosnak vélték, hogy elmenjenek az egyetlen magyar és egyetlen vajdasági listára szavazni. A köztársasági és a tartományi parlamentben erős frakciókkal, valamint a kormányzatban államtitkárokkal, tartományi kormányalelnökkel, segéd- és helyettes titkárokkal dolgozunk a közösség prioritásain. Fontos, hogy június 2-án a közösség erejét helyi szinten is megőrizzük az önkormányzatokban. Ezért el kell menni szavazni, és az egyetlen vajdasági magyar listára, a Vajdasági Magyar Szövetség listájára voksolni. Ez teszi lehetővé, hogy a közösség érdekérvényesítő képessége helyi szinteken is megmaradjon, hogy polgármestert tudjunk adni, ahol lehetséges, és képviselőket juttassunk be 23 önkormányzatban. Fontos, hogy mindenhol, ahol magyarok élnek, legyen az önkormányzatban olyan ember, aki a közösség prioritásaival foglalkozik, legyen szó kultúráról, civil közösségekről, sportról, vállalkozásokról vagy termelésről. Ez június 2-a tétje, egyúttal európai parlamenti választás is lesz, melyen levélszavazattal lehet voksolni, május második felében, amiben természetesen mindenkinek, aki igényli, segítséget fogunk nyújtani. Kérem, mindenki vegyen részt mindkét választáson: ikszeljen a Fidesz—KDNP listájára az EP-választáson, és karikázza be a VMSZ listáját az önkormányzati választáson. Ez együtt járul hozzá a közösség erejének megőrzéséhez: külön-külön csak részsikert érhetünk el.

* A vajdasági magyarság tekintetében mi a tétje az európai parlamenti választásnak?

— Az a tétje, hogy mi, Vajdaságban élő magyar állampolgárok elmondhassuk, milyen Európai Unióban szeretnénk élni. Fontos, hogy Brüsszelben is hasonló módon kezeljék a migránsválságot, mint ahogyan azt a VMSZ és a Fidesz—KDNP-kormányzat teszi. Szavatolni kell a helyben élők biztonságát és jogait, hogy a határövezetben élők mindennapjait ne nehezítsék meg az átutazó migránsok. A migráció kezelésének legális keretek között kell folynia, és azoknak, akik segítik az illegális átjutást, megfelelő intézkedésekkel kell szembenézniük. A Vajdasági Magyar Szövetség folyamatosan napirenden tartotta a témát, és elérte, hogy az illetékesek rendet teremtettek a határövezetben. Vicsek Annamária olyan jelölt, aki Brüsszelben is képviselni tudja ezt a reális képet, és aki a Fidesz—KDNP listáján olyan emberekkel dolgozik, akik a migrációt megfelelő módon tudják kezelni. A béke megteremtése kiemelt cél, meg kell akadályozni a háború eszkalálódását. A vajdasági magyar közösségnek is volt része a ’90-es évek háborújában, így tudjuk, milyen létbizonytalanságban élni. A háborút nem szabad tovább gerjeszteni, és mielőbb meg kell állítani, tárgyalóasztalhoz kell ültetni a feleket, és a békére kell törekedni. Vicsek Annamária szószólója lesz annak is, hogy Vajdaság legálisan átjárható határokkal kapcsolódjon a szomszédos országokhoz, az Európai Unióhoz. Az a cél, hogy Vajdaság fejlődő, biztonságot garantáló régióvá váljon, ahol a tőke, a munkaerő és az emberek szabadon mozoghatnak. Ez teszi lehetővé, hogy Vajdaságban élve egy tágabb közösség részeként tudjunk boldogulni és fejlődni.

* Kishegyes községben az önkormányzati választáson ön a listavezető. Ott milyen tervei vannak a Vajdasági Magyar Szövetségnek?

— Tizenkét éve nem a Vajdasági Magyar Szövetség adja a polgármestert Kishegyes községben, noha ezen a területen a magyar közösség a legnagyobb. Megérdemeljük, hogy nagyobb ráhatásunk legyen a dolgok alakulására. Ha ezt az emberek így gondolják, akkor június 2-án szavazzanak a Vajdasági Magyar Szövetség listájára. Nem csupán azért, mert legalább öt olyan jelöltünk van, aki alkalmas a polgármesteri tisztségre. Az említett listán olyan tapasztalt gazdasági szakember is található, mint Kőműves Dénes, aki ért a befektetésekhez és a beruházásokhoz. Emellett ott van Oroszi Sándor, aki gazdasági szakemberként már bizonyított mind a magán-, mind pedig a közszférában. A lista továbbá három volt tartományi parlamenti képviselőt, három volt alpolgármestert és három olyan személyt is tartalmaz, akinek a neve előtt a dr. előtag szerepel. Ez egy erős lista, melynek minden tagja elkötelezett a helyi értékek és a helyi fejlődés mellett. Fontos, és jól igazolja a projektumokhoz, a közösséghez való hozzáállást az évszázad eddigi legjelentősebb beruházása Kishegyesen, a Közösségi Ház, melyben egységnyi pénzből a lehető legtöbb, a közösség igényéhez illeszkedő tartalmat tudtunk megvalósítani. Az épület mellett közösségi teret, szökőkutat, kültéri színpadot, parkolóhelyeket és autóbusz-megállót is kialakítottak. Ez az elkötelezett és költséghatékony hozzáállás eredménye, melyben Sipos Tibortól Sándor Istvánig mindenki részt vett. Azt szeretnénk, hogy a jövőben sok infrastrukturális beruházás valósuljon meg. A jelenlegi helyzetben nem vagyunk elégedettek az utak állapotával, a vízminőséggel, és azt szeretnénk, hogy mielőbb befejeződjön és működőképes legyen a szennyvíztisztító. Elkötelezettek vagyunk azért, hogy Kishegyes községben az élet javuljon, és minden vajdasági magyar és velünk együtt élő család számára egy jobb helyet szeretnénk. Ehhez mindenkit arra kérek, nemcsak Kishegyes községben, hanem minden egyes önkormányzatban, hogy június 2-án menjen el szavazni, és voksoljon a Vajdasági Magyar Szövetség listáira.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..