home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
A budapesti FeHoVán jártunk
Vass Rudolf
2024.03.04.
LXXIX. évf. 9. szám
A budapesti FeHoVán jártunk

A február elég mozgalmas szokott lenni vadászaink számára. Igen jó hangulatban telt el bálunk, melyet mindig január utolsó hétvégéjére szervezünk. Ránk fért egy kis szórakozás ebben a rohanó világban.

Kisvártatva megnyitotta kapuit a FeHoVa Budapesten, a vadászok, a horgászok és a nagyközönség előtt. A rendezvény teljes neve Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállítás. Nagyon szeretünk ide elzarándokolni, mert itt minden, vadászkellékeket gyártó cég képviselteti magát. Van alkalmunk bepillantani, mi is a divat. Szerénységem most vett részt nyolcadik alkalommal ezen a kiállításon. Sokan panaszkodnak, hogy elég drága, és mindig ugyanazok a kiállítók. Engem sohasem zavart, hogy a Beretta puskát a Beretta stand kínálja, hát ki, ha nem ő! Minden évben nagyon tudom élvezni a FeHoVát.

Újvidéken is rendeznek hasonló kiállítást, de jóval kisebbet. Ezt szintén kedvelem, és hacsak tehetem, ott vagyok. Minden alkalommal rengeteg fotót készítek, melyeket aztán nagy szeretettel továbbítok a vadásztársaknak, akik nem tudtak részt venni egy-egy eseményen.

Egy kedves barátom közreműködésével oldjuk meg a logisztikai részt, vagyis egy nyolcszemélyes kisbusz elvisz bennünket kaputól kapuig. Nem vállalkozunk saját gépkocsival menni, mert nem ismerjük Budapestet, és nem valami kellemes közlekedési dugóban ücsörögni. Sofőrünk viszont fejből tudja az utat. Az egyik kedves programom a FeHoVán a kutyakiállítás, melyet nagyon szeretek meglátogatni, mert csoda szép fotókat lehet készíteni a szebbnél szebb kutyusokról. Nagy örömünkre sok külföldi kisiparos is elhozza portékáját a kiállításra. Minden alkalommal meglátogatom a pakisztáni kézművesek standját, mert remek, minőségi vadász-, nyúzókéseket kínálnak, nagyon elfogadható áron. Az alkudozás szinte kötelező! Ezen a rendezvényen négy asztaluk volt csodálatos választékkal. Egy kicsit el is szoktam velük beszélgetni angolul. Az elmúlt évben vettem tőlük két kitűnő, damaszkuszi vadászkést.

A 15-ös csarnok bejárata felett ez állt: Vadászbejárat. Ennek láttán elfogott egy jó érzés. Lenyűgöző látvány tárult elénk! Az eladók és a kiállítók gondosan kialakított standjai már mesterműnek számítanak. Vadászfestmények, különféle faragások, agancsok voltak felaggatva. Csak kapkodtuk a fejünket. A bőrművesek öveket, táskákat kínáltak. Egy kicsit borsosabb áron, de a kézi munkát meg kell fizetni. Erdélyből is jönnek a gasztronómia művészei, akik a magyar kiállítókkal egyetemben széles skáláját kínálják a finomságoknak. Portékájuk jelentős hányada vadhúsból készül, de árulnak 5 kg-os cipót is. Öröm rájuk nézni. A libazsíros, lila hagymás karéj nagy sikert szokott aratni. A tepertő, a szarvaskolbász, a különféle sonkák, májasok általában megtalálhatóak ezeken a standokon. Többen kóstolót is adnak a látogatóknak, akik szívesen elfogyasztják a rusztikusan tálalt falatokat. Személyes kedvencem a szarvasborjúmájas, isteni étel, nagyon megéri az árát.

Az autógyárak sem maradhatnak ki erről a kiállításról, mert összkerék-meghajtású terepjáróikat hozzák el a vadászoknak, horgászoknak. A Toyota, a Nissan, a Jeep, a Mercedes, a Ford minden évben képviselteti magát. Kiváló alkalom ez a gyártóknak, hogy bemutassák újdonságaikat. A ruházatkészítő cégek is szépen feltöltötték asztalaikat: kabátok, nadrágok, sálak, kesztyűk tömkelegét kínálták a vadászoknak. Az anyagok, melyeket használnak, víz- és szélállóak. Védelmet nyújtanak a vadászoknak és a horgászoknak a szélsőséges időjárással szemben. Nagyon oda kell figyelni a méretekre, mert nem egységesek. Például felpróbáltam egy Remington kabátot 4 XL-es méretben, és kicsinek bizonyult, miközben egy másik márkájúból a 3 XL-es nagy volt. Sok akciós árut is láttam.

A kiállításon számos előadást tartottak a halakról, a horgásztechnikákról, a vadászkutyákról, vagyis bárki megtalálhatta a kedvenc témáját, melyet szívesen meghallgatott. Sok standon kínáltak Magyarországra és külföldre szóló vadászati lehetőséget. Megemlíteném a legattraktívabb afrikai vadászatokat Namíbiában, Dél-Afrikában, Mozambikban, Zambiában, de nekem az ázsiai ajánlat is nagyon tetszett: Kirgizisztán, Üzbegisztán, Kazahsztán remek vadászatokat kínált Marco Polo vadkecskére és ibexekre, avagy kőszáli kecskékre.

A legnagyobb hangsúly azonban a fegyver- és a tölténygyártó cégeken volt. Ismét bemutatták az újdonságaikat, és a tehetősebb vadászok szívesen vásároltak is. Meg kell hagyni, ezek nem olcsó dolgok! A Zeiss cég bemutatott egy szép céltávcsövet 500 000 forintért, plusz az éjjellátót hozzá 1,5 millió forintért. Ehhez még kellene egy jó lőfegyver is, meg persze az engedélyek. A Rizzini, a Benelli, a Beretta, a Sauer, a Mauser, a Blaser, a Winchester vagy a Remington nem hiányozhat egy ilyen neves kiállításról. Szép számban voltak olyan cégek is, amelyek különféle optikákat árultak. Jelen volt a Nikon, a Swarovski, a Meopta, a Leupold, melyek a legkiválóbb minőséget képviselik a piacon. 

Nézelődés közben hallottam a környező országokból érkező vadászok beszélgetéseit. Voltak közöttük szlovákok, csehek, horvátok, szerbek, románok. Itt mindenkinek rálátása van a minőségi kellékekre. Sikerült beszerezni néhány reklámújságot is a kedvenc cégektől, a prospektusokat egész évben lapozgatjuk, hogy tájékozottak legyünk az aktuális idényben. Kiderült, hogy Magyarországon is lehet vadpulykára vadászni, ezért nem kell elutazni az USA-ba.

Egyszóval, amikor eljön az idő, mi megyünk a FeHoVára.    

Fényképezte: Vass Rudolf

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..