home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A britek és a monarchia
Talpai Lóránt
2023.05.04.
LXXVIII. évf. 18. szám
A britek és a monarchia

A fiatalok kevésbé királysághívők  — Nagybevásárlás a horvát védelmi minisztériumban — Szavazati jog öt nővérnek

A fiatalok kevésbé királysághívők  

A britek többsége továbbra is pártolja a királyság intézményét, a fiataloknak azonban alig harmada szeretné, hogy az ország államformája a jövőben is monarchia legyen. A legnagyobb brit közvéleménykutató intézet, a YouGov a BBC közszolgálati médiatársaság megbízásából végzett országos felmérést III. Károly király közelgő koronázása alkalmából. A 4592 felnőtt, brit állampolgár bevonásával elvégzett reprezentatív vizsgálat eredményei szerint a válaszadók 58 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szeretné a monarchia fennmaradását, 26 százalék szerint választott államfőnek kellene az ország élén állnia. Az átlagon belül azonban rendkívül széles eltérések mutatkoznak az egyes korcsoportok között. A 65 év felettiek 78 százaléka támogatja a királyság fennmaradását, a 18 és 24 év közöttiek körében azonban csak 32 százalék a monarchia híveinek aránya.

 

Nagybevásárlás a horvát védelmi minisztériumban

A horvát védelmi minisztérium a 2021 és 2026 közötti időszakban 3,8 milliárd euró értékben vásárolt, illetve vásárol fegyvereket, lőszereket és felszerelést, ebből 223 millió euró értékű támogatást az Egyesült Államok és az Európai Unió nyújt Horvátországnak. A volt jugoszláv tagköztársaság a délszláv háború (1991—1995) óta nem költött ekkora összeget fegyverekre, mint ebben az öt évben. Az említett időszak legnagyobb katonai befektetése a 12 Dassault Rafale F3—R típusú, francia gyártmányú használt vadászgép beszerzése, melyek értéke 1,1 milliárd euró. 6-ot a jövő év elején, további 2-t 2024 végén, míg a fennmaradó 4-et 2025-ben szállítják le. A harci repülők megérkezéséig Horvátország modernizálja és kibővíti kommunikációs rendszerét 5 FPS—117 korai figyelmeztető radarállomással, melyek értéke 45 millió euró.

 

Szavazati jog öt nővérnek

A Vatikánban bejelentett új szabályok öt nővérnek adnak szavazati jogot a püspöki szinóduson, a pápai tanácsadó testület ülésén. Korábban a nők csak megfigyelőként vehettek részt a találkozón. A pápa először ad lehetőséget arra, hogy a nők szavazhassanak a püspökök októberi világtalálkozóján. Ez a lépés jelentős változásnak számít a római katolikus egyházban. Ferenc pápa még a budapesti látogatása előtt jelentette be azt is, hogy a szavazati jogot a vallási közösség 70 kiválasztott, nem egyházi tagjára is kiterjesztik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..