home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A brit invázió — Birmingham bandája és a Tabu
Brasnyó Zoltán
2021.03.24.
LXXVI. évf. 9. szám
A brit invázió — Birmingham bandája és a Tabu

Ha létezik a szutyokrock kifejezés — mellyel időnként a Motörheadet vagy a Mötley Crüe-t illetik —, akkor talán a szutyokfilm (ez esetben szutyoksorozat) sem ördögtől való. A következőkben két olyan angol sorozatról lesz szó, amely díszletei ragadnak a mocsoktól, a füsttől és a képernyőn is átszivárgó bűztől, valamiért azonban mégsem tudunk egykönnyen megszabadulni tőlük.

Már csak azért sem, mert elképesztően jók. Felkavaróak, ijesztőek és fordulatosak, olyan sokrétű karakterekkel és felejthetetlen alakításokkal, amelyekkel nehéz betelni. Egyikük már öt évadot is megélt, a másik pedig csak egyet. A helyszín a ködös Albion, ahol szépreményű utcagyerekek válnak élet és halál uraivá, esetleg főúri nemesek követnek el gaztetteket a korona nevében. Ezekben a sztorikban hőseink lelke éppolyan mocskos, mint maga a díszlet.

Steven Knight forgatókönyvíró sötét fejlődéstörténetet alkotott a BBC-nek, helyszíne Birmingham, ahol az utca törvénye találkozik a cigány hagyományokkal, az ipari forradalom hajnalán. A Birmingham bandája eredeti címe Peaky Blinders, mellyel persze meggyűlt a bajuk a sorozat magyar fordítóinak. Volt ez már Pengesapkások, de Beretvás ellenzősök is. A történet egy valóban létező bűnbandáról szól, mely arról volt híres, hogy tagjai ikonikus sapkájukba egy borotvát varrtak, mellyel pillanatok alatt véres mosolyt csaltak ellenfeleik arcára.

1919-ben járunk, a Shelby család vezetője a karizmatikus Tommy (Cillian Murphy), aki az évadok során bukmékerből Anglia egyik legbefolyásosabb maffiavezérévé válik, olyanná, aki még Churchill számára is fontos eszköznek bizonyul. Birmingham iparvárosa nem éppen egy tündérmese. Főképp azoknak, akik visszatértek az I. világháború borzalmaiból, és soha ki nem heverhető poszttraumás stresszben élik mindennapjaikat. Thomas Shelby és fivérei megjárták a poklot, Tommy ráadásul kétszeresen kitüntetett katonaként tért haza. Amíg ő higgadt és józan tud maradni a legsúlyosabb helyzetekben is, bátyja, Arthur inkább a szenvedélyek embere. A front pszichopatát csinált belőle, aki képtelen féken tartani a dühét.

A Peaky Blinders legnagyobb erőssége a nehéz, sötét atmoszféra, valamint a kiváló mellékszereplők. Tom Hardy zsidó gengszterként, valamint az Oscar-díjas Adrian Brody vendettára éhes, olasz maffiózóként valóban parádés alakítást nyújt. Árulás, politika, az IRA megjelenése, alkoholista írek és a királyi titkosszolgálat — szinte semmi sem maradt ki. Már készül a hatodik, befejező évad, bízzunk benne, hogy akár már az idén megnézhetjük.

A Tabu című sorozat majd száz évvel korábban, az 1800-as évek elején játszódik, a Birmingham bandájával közös pont pedig Tom Hardy, illetve a forgatókönyvíró, Steven Knight. Amolyan bibliai tékozlófiú-történet ez, mely eddig egy évadot élt meg. Egy Afrikából hazatért férfi, James Delaney harcát láthatjuk — jogos örökségéért —, melyet a Kelet-indiai Társaság gátlástalan vezetőségével vív. A Birmingham bandájával szemben itt jóval több a misztikum, illetve a háttérben sötét árnyként megbúvó természetfeletti, melynek alapja az afrikai mondavilág és a törzsi rituálék. Ebben élt majd tíz évig James, a Tabu főszereplője, aki úgy pusztít végig az első nyolc epizódon, mint egy úthenger.

Tom Hardy egyébként remekül hozza Delaney karakterét, illetve producerként is kardoskodott a sorozat elkészítése mellett. A sztárság lefoglalta idejének nagy részét — állítólag ennek tudható be, hogy a 2017-ben megjelent Tabunak azóta sem sikerült folytatást csinálni. Úgy tűnik viszont, hogy már nem kell sokáig várnunk. Ha hihetünk a pletykáknak, már az idén láthatjuk a folytatást a HBO műsorán.

Képek: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..