home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A botrányvonat
2017.01.21.
LXXII. évf. 3. szám
A botrányvonat

Provokáció — igen vagy nem? • Haradinaj • Jeremić indul • Vučić lemond, ha...

 

 

Provokáció — igen vagy nem?

Tizennyolc év után szombaton délelőtt először indult útnak személyvonat Belgrádból Kosovska Mitrovicába, de nem ért célba, mert egy olyan videó került nyilvánosságra, amelyen ismeretlen személyek aknákat helyeznek el a sínek mentén, és azzal fenyegetőznek, hogy felrobbantják a járatot. Előzőleg Koszovó provokációként értelmezte, hogy Szerbia vonatot indított Kosovska Mitrovicára.

Az incidens után Aleksandar Vučić összehívta a szerbiai biztonsági szolgálatok koordinációs irodájának ülését, majd sajtótájékoztatót is tartott.

„Belgrádból Kosovska Mitrovicára vonat indult, ismétlem, vonat, és nem tank vagy más páncélozott jármű. Egy személyvonat, melynek a nemzetközi jogokkal összhangban az embereket és a városokat kellene összekötnie egymással” — közölte a szerb miniszterelnök a hétvégi rendkívüli sajtótájékoztatóján. Szerinte Pristina háborús játékot készített elő, s az volt a terv, hogy megállítsák a vonatot, és összetűzések kezdődjenek.

Tudomására jutott, hogy kizárólag albánokból álló különleges erők megkísérelték elaknásítani a vasút egy részét. Az volt a szándékuk, hogy a jarinjei vasútállomáson letartóztassák a mozdonyvezetőt és az utasokat, ezzel pedig nagy konfliktust idézzenek elő. Ennek elkerülése érdekében a miniszterelnök Raškában megállíttatta a szerelvényt. (A koszovói rendőrség különleges egységei 40 kilométeres szakaszon ellenőrizték a vasúti síneket Koszovó északi részén, bombát azonban nem találtak.)

Tomislav Nikolić szerb elnök az incidens kapcsán még durvábban fogalmazott, szerinte ha szükség lesz rá, akkor a szerb hadsereget is Koszovóra vezényelik, hogy megvédjék a helyi szerbeket, életük ugyanis veszélyben van. „Ha elkezdik öldösni a szerbeket, akkor nemcsak a katonaságot vezényeljük Koszovóba, hanem mindannyian megyünk, jómagam elsőként. Nem ez lenne az első alkalom” — mondta. Szerinte Pristina fittyet hány a brüsszeli megállapodásra, és háborút akart kirobbantani azzal, hogy különleges egységeket küldött Észak-Koszovóba.

A vonat egyébként belülről ikonokkal, kívülről a szerb zászló színeivel volt feldíszítve, ezenkívül a szerelvényre huszonegy nyelven írták fel, hogy Koszovó szerb föld. A szerb kormány szerint ezt nem provokációnak szánták, és természetesen nem része a köztársaságielnök-választási kampánynak sem.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét (melyet azóta több állam, a többi közt Magyarország is elismert), Belgrád azonban ezt azóta sem hajlandó hivatalosan tudomásul venni. (Blic, B92)

Haradinaj

A Ramush Haradinaj elleni kibővített vizsgálatban harminc újabb tanú jelentkezett, nyilatkozta Nela Kuburović igazságügy-miniszter a szerb kormány múlt heti rendkívüli ülése után, melyet azért hívtak össze, mert a francia bíróság szabadlábra helyezte Ramush Haradinaj egykori koszovói kormányfőt, a Szövetség Koszovó Jövőjéért vezetőjét, akit Szerbia háborús bűnökkel vádol. Kuburović leszögezte, Szerbia nem áll el a kiadatási követeléstől. A koszovói politikus haladéktalan kiadatását Marko Đurić, a kormány Koszovó-irodájának vezetője is követelte. Kuburović és Đurić a kormányülést követő sajtótájékoztatón azt mondták, remélik, hogy a francia hatóságok profi módon járnak el. (Tanjug)

Jeremić indul

Vuk Jeremić korábbi szerb külügyminiszter vasárnap hivatalosan is bejelentette, hogy indul az idén esedékes szerbiai elnökválasztáson. Kiemelte, megválasztása esetén minden polgár elnöke lesz, s a gazdaságilag fejlettebb Szerbiáért, a kivitel és a fogyasztás növeléséért száll majd síkra. Hangsúlyozta, eljött az idő, amikor végre a polgárok érdekeit helyezik előtérbe.

Saša Janković polgári jogvédőn kívül Jeremić tehát a második biztos jelölt a köztársasági elnöki tisztségre. A Szerb Haladó Párt kandidátusáról lapzártánkig nem lehetett semmit tudni. (B92)

Vučić lemond, ha...

Aleksandar Vučić távozik a kormány éléről, ha nem a Szerb Haladó Párt elnökjelöltje nyeri meg a néhány hónapon belül esedékes köztársaságielnök-választást.

Véleménye szerint az elnökválasztással egyesek megpróbálják majd visszasodorni Szerbiát a múltba, a hiperinfláció és a hatalmas költségvetési hiány időszakába. Hozzátette, noha nem örülne, ha a polgárok Saša Jankovićot, Vuk Jeremićet vagy Vojislav Šešeljt választanák meg, a nép döntését sohasem kérdőjelezné meg. Meglátjuk... (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..