home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A borturizmus fejlesztéséről
(T. T.)
2014.10.28.
LXIX. évf. 44. szám
A borturizmus fejlesztéséről

Az Arena Zabatkiensis Borlovagrend szervezésében a hajdújárási Borkastélyban került sor a szerbiai borlovagrendek első találkozójára, melyen hat rend tagjai mutatkoztak be a jelenlévőknek. Szemináriumot is tartottak, melynek főtémája a borturizmus fejlesztése volt.

A tanácskozást Dragutin Miljković, az Arena Zabatkiensis Borlovagrend nagymestere nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a bortermelés egyre nagyobb méreteket ölt, a bor az egyik legnagyobb bevételt hozó termékké vált. Huppert László a házigazda nevében a borturizmusról beszélt kihangsúlyozva, hogy a borlovagrendeknek elsősorban az a feladata, hogy saját régiójukban propagálják termékeiket. Željko Dvožek a tartományi gazdasági titkárság képviseletében elmondta, hogy a titkárság támogatja a borturizmus fejlesztését, habár a rendelkezésre álló eszközök igencsak szerények. Ljuben Hristov, a polgármester kisvállalkozásokkal megbízott segédje elmondta, hogy a Szabadka—Palics-borút a legkeresettebb útvonal volt ebben az évben. A köszöntők után bemutatkoztak a konferencián részt vevő borlovagrendek. Elsőként az Arena Zabatkiensis, majd az újvidéki Szent György Európai Borlovagrend, a belgrádi Singidunum, a vlasotincei Szent Simeon, a karlócai Probus és a kragujevaci Šumadija Borlovagrend képviselői ismertették tevékenységüket, illetve szóltak a terveikről is. A szeminárium dr. Saša Kicoševnek, az újvidéki Mezőgazdasági Kar professzorának előadásával folytatódott, aki a borturizmus jelentőségéről, gazdasági hatásáról, fejlesztési lehetőségeiről szólt, majd bemutatta Szerbia és az általa meglátogatott országok legnépszerűbb borútjait. Kiemelte, hogy a borutak a borturizmus húzóágazatává válhatnak, ennek pedig az ország gazdaságára pozitív hatással kell lennie.

A konferencia végén a jelenlévők egyetértettek abban, hogy a borászat fejlődéséhez szorosabb összefogásra van szükség, egyúttal többen is szóvá tették, hogy a borturizmus terén szervezetlenség tapasztalható, amin sürgősen változtatni kell, és az sem mindig világos, hogy a borászatok milyen kritériumok alapján kerülhetnek fel a borutakat ábrázoló térképre. Az idei évről szóló értékelésben elhangzott, hogy a csapadékos idő kedvezett a gombás megbetegedéseknek, ezért a termés mennyisége és minősége is valamennyivel gyengébb az elmúlt évekhez képest.

A konferencia másnapján a részvevők több környékbeli borászatot kerestek fel, de szegedi és mórahalmi kirándulás is szerepelt a programban.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..