home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
A borászok védőszentjének ünnepe
Pannon RTV
2022.01.22.
LXXVII. évf. 3. szám
A borászok védőszentjének ünnepe

A borászok január 22-én, a vincellérek védőszentjének, Szent Vincének a napjával kezdik az esztendőt. Ezen a napon szokták megszentelni a szőlőskerteket, ilyenkor meglátogatják egymást a borászok, kóstolgatják a borokat és próbálják megjósolni az idei szőlőtermést.

A szőlősgazdák a Vince-nap időjárásából és a Vince napján metszett „vincevesszőkből” próbálnak következtetni a szüretnek a gazdagságára. A vesszőket vízbe teszik és figyelik, mennyire fognak kihajtani. Emellett az időjárást is figyelni szokták, mert Szent Vince már a tavasz útját egyengeti. Ha megered Vince, akkor tele lesz a pince – tartja a mondás, ami valójába arra utal, ha Vince napján szép, napos idő van, és ha volt hó a tetőn, a nap hatására a hó olvadni kezdett és az ereszet végig csöpögött, akkor az év jó termést ígér és a pince is tele lesz.

Szent Vince napja ünnep a katolikus egyházban is. Ilyenkor sok helyen a gazdák papot hívnak és a szőlőskert végét szentelt borral vagy szentelt vízzel öntözik, hogy jó termés legyen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..