home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A bohém stílus kedvelőinek
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2018.05.24.
LXXIII. évf. 20. szám
A bohém stílus kedvelőinek

Erre a stílusra a sokszínű és a rendezetlen összhatás jellemző.

Népies mintákat is felhasználhatunk, illetve sokféle anyagot is kombinálhatunk. A romantikus stílusjegyek felvonultatásán túl néhány különleges darabbal bolondíthatjuk meg a látványt, például egy újrafestett kisbútorral. A lényeg, hogy az egyéniségünkhöz illő darab legyen.

A bohém stílus szerelmeseinek ajánlom, hogy hagyják fehéren a falakat, hiszen a tarka anyagok mellett kell egy kis nyugalom, mely így is elérhető. A fehér bútorokkal karöltve egy igazi csajos, meleg összhatást kapunk.
 


 

Textilek

Fontos eleme ennek a stílusnak a légies függöny, mely legyen fényáteresztő, világos színű, ám „mellékelhetünk” egy kicsit sötétebb, viszont nem túl vastag sötétítőfüggönyt is.

Kényelmes, meleg otthont teremthetünk különféle anyagok felhasználásával, és ne feledkezzünk meg a puha szőnyegekről sem. A rojtos és a mintás takarók teszik fel az i-re a pontot.

 

Funkcionalitás

Nagyon fontos, hogy a legtöbbet használt tereket funkcióiknak megfelelően rendezzük be. A bohém stílus esetén is szükség van a jól beosztott helyiségekre. A lényeg, hogy lepjék el a lakást a párnák, a puffok és a kényelmes, melegséget sugárzó anyagok. A nappaliban is látszódjon minél több felület és anyag. Az ülőalkalmatosságra, a kanapéra terítsünk mintás takarót, sorakoztassunk fel minél több párnát. Ne feledkezzünk meg a falak dekorálásáról sem. A bohém stílusvilágot tükrözi a függőágy is, melybe be lehet kuporodni a kedvenc könyvünkkel.

 

Meghitt fények játéka

A fények jó kiválasztása minden otthont barátságossá és meleggé tesz. Nagyon fontos odafigyelnünk, hogy lakásunk megvilágításában a központi fényeken kívül hangulatvilágítást is alkalmazzunk.

A hálószobában különösen fontos a meleg fények használata: ez lehet sólámpa, illetve más természetes anyagból készült állólámpa. A nappalinkban, a kanapé környékére is inkább sárgás fényű égősort vagy lampionokat rakjunk, és természetesen a gyertyák is meleg hangulatot hoznak.

 

Merész színek

A bohém stílusban tehát boldogan párosítható össze a többféle minta és a merész színek. A különleges színvilág teszi jellegzetessé ezeket a tereket. A falakat, ha nem szeretnénk fehérre hagyni, festhetjük akár többfélékre is. A központi tereket — mint amilyen a konyha és a nappali — nagyon jól fel lehet élénkíteni sárga, zöld, kék padló-, illetve falfestéssel.

Ez az irányzat remekül variálható a jellegzetes keleti stílussal is, amiből izgalmas szín- és mintakombinációk születnek.

Nem kell tartanunk a merész, első hallásra, látásra összeférhetetlennek tűnő kombinációktól sem, mint amilyen a rózsaszín és a sárga, a zöld és a kék, vagy akár az azték minta és a népies motívum ötvözete.

 

A bohém dekoráció

Ez az a stílus, amelyben nem tudunk kifogyni az ötletekből. Már említést tettem a párnákról, lámpákról, pihe-puha takarókról, ám mint minden más stílus esetében, itt is nagyon fontos, hogy évszakonként váltsunk textilt. És persze ne feledkezzünk meg a növényekről sem, melyeket színes kaspókba, mozaikos tartókba tehetünk. Ezenkívül különleges hatást kelt, ha a konyhában, illetve a fürdőszobában színes, mintás dekorcsempét használunk, ez ugyanis még egyedibbé teheti otthonunkat.

A bohém stílus azoknak ajánlott, akik nem kedvelik a tökéletesen megkomponált belső tereket, hiszen ebben kedvükre élhetik ki kreativitásukat — már ami a lakberendezést illeti.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..