home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A biztos bennmaradásért
Tóth Tibor
2021.03.02.
LXXVI. évf. 8. szám
A biztos bennmaradásért

A Tornyos Labdarúgóklub felnőttcsapata újoncként a 8. helyen zárta a Szabadkai Körzeti Liga őszi idényét. A piros mezesek a tizenöt mérkőzés során négy győzelmet arattak, hat döntetlent játszottak, öt alkalommal pedig vesztesen hagyták el a pályát. A csapat már javában készül a tavaszi bajnoki rajtra, amikor az ókéri Obilić látogat a Zenta községhez tartozó településre.

Sikeresen rajtolt a ligában Gubik Tibor együttese, hiszen a forró talajú ókéri pályáról, végig jobb teljesítményt nyújtva, egy ponttal tért haza, majd három vereség következett: a bajmoki Radnički, az újzsedniki Preporod és a nádaljai Napredak elleni meccsen. Az első tornyosi győzelem az 5. fordulóban született meg, amikor a kishegyesi Egység csapatánál 2:1 arányban bizonyult jobbnak az együttes. Ezután hét mérkőzésből álló veretlenségi sorozat következett, mely során a csapat öt döntetlent ért el és két győzelmet aratott. A hosszú szériát a bácsfeketehegyi Jadran elleni hazai vereség törte meg, majd Újsóvén is otthagyták a pontokat a tornyosiak, az őszi szezont azonban szépen zárták, hiszen a torzsai Budućnost ellen 2:1 arányú győzelmet ünnepelhettek. A tizenegy lőtt gól a legkevesebb a ligában, a tizenkét kapott gól pedig arról tanúskodik, hogy a piros mezeseké a liga harmadik legjobb védelme.


Az első tornyosi győzelem az Egység elleni mérkőzésen született meg (a szerző felvétele)

— Elégedett vagyok az őszi idény során elért eredménnyel. Célunk a ligában maradás, jelenleg a 8. helyen állunk, mely teljesen reális helyezés. Egy kis szerencsével végezhettünk volna előrébb is, hiszen a hat döntetlen közül három mérkőzésen jelentős győzelmi esélyeink voltak, jobban játszottunk, helyzeteket is kialakítottunk, nyerni azonban nem sikerült. Úgy érzem, jó úton járunk, és ebbe az irányba haladnánk tovább — mondta Kis Bicskei Árpád, a Tornyos Labdarúgóklub elnöke.

A tizenkét kapott gól a harmadik legkevesebb a ligában, tehát összeállt a védelem, amihez egy középső védő és egy kapus leigazolása nagymértékben hozzájárult, akik telitalálatnak bizonyultak.

— A liga rendkívül kiegyensúlyozott, tehát többé-kevésbé olyan, amilyennek elképzeltük. Öt csapat valamelyest kiemelkedik a mezőnyből, de azért bárki képes bárkit megverni. A játékosok felkészültek, egyik együttes sem mond le arról, hogy bennmaradjon a ligában. Meg tudjuk állni helyünket ebben a rangfokozatban, de ahhoz továbbra is keményen kell dolgozni, és mindent meg kell tenni a bennmaradás érdekében.

A csapat január 30-án kezdte a felkészülést a tavaszi idényre, a játékosok heti négy alkalommal edzenek. A munkát a tornyosi általános iskola tornatermében kezdték, majd a közelmúltban a labdarúgópályán folytatták. Eddig egy felkészülési mérkőzést játszott a csapat, melyen 2:2-es döntetlent ért el a vajdasági ligás törökkanizsai Obilić ellen, a tóthfalui Nyers István Labdarúgó Akadémia 19 éven aluli csapata ellen tervezett mérkőzés elmaradt, lapzártánk után pedig Csantavéren vendégszerepeltek a tornyosiak. A bajnoki főpróbát február 28-án tartják meg, amikor a vajdasági ligás pacséri Bácska pályájára fut ki a Szabadkai Liga 8. helyén álló együttes.

Az átigazolási időszak aktívan telt, hiszen érkezők és távozók is bőven akadtak. Mezei Tamás a bácsfeketehegyi Jadranban, Csernák Róbert a Zentában, Csehák Martin pedig az Obilić együttesében folytatja pályafutását, míg Dér Lóránt abbahagyta a labdarúgást. Az érkezők listáján eddig ketten szerepelnek: Perko Perović korábban a Panonija egyik erőssége volt, majd a csapat megszűnésével szabadon igazolható játékossá vált, Nenad Čagaljt pedig a községközi ligás Tomislavci együttesétől igazolták. Mindketten tapasztalt, harmadik ligát is megjárt játékosok, akikkel a vezetőség a támadósort próbálja erősíteni. Könnyen előfordulhat, hogy a ligából hat csapat lesz kénytelen távozni, így a Tornyosnak a biztos bennmaradáshoz legalább a 7-8. hely környékén kellene végeznie.

Több helybeli játékos is rendszeres kezdő a csapatban, ami mindenképp a klubban folyó folytonos utánpótlás-nevelés eredménye. A felnőttek mellett a klubban két utánpótláscsapat működik, mellyel Vajda Attila foglalkozik.

— A nagyobbak, azaz a pioníregyüttesünk a Magyarkanizsa—Zenta—Ada Községközi Ligában játszik nagypályán. A csapatnak a Foci 9-es rendszerben kellene játszania, de egy korosztállyal feljebb szerepelünk, mivel a felnőttek a körzeti ligában fociznak, így nagypályán legalább egy utánpótláscsapattal — pionírral, serdülővel vagy ifivel — kell versenyeznünk. Fiatal együttesünk gyakran három évvel idősebb játékosokból álló csapatokkal mérkőzött. Előfordult, hogy a mi legidősebb játékosunk fiatalabb volt az ellenfél legfiatalabb labdarúgójánál. Ahogy mondani szokás, teher alatt nő a pálma, hiszen meccsről meccsre egyre jobb teljesítményt nyújtunk, de győzelmet még nem könyvelhettünk el. Előnyünk, hogy ezek a játékosok még két év múlva is ugyanebben a korosztályban játszanak, tehát a csapat összeszokik. A Foci 9-es liga éllovasát, a Zenta együttesét háromból háromszor legyőztük, ami azt mutatja, hogy a gyerekekben jelentős potenciál rejlik. Biztos vagyok benne, hogy a jövő sokkal több sikert tartogat, különösen akkor, amikor a gyerekek a saját korosztályukban játszhatnak. Ahogy mondani szoktam, most nem kérünk kegyelmet, a jövőben viszont nem kegyelmezünk senkinek. A még fiatalabb csapatunkat 1—4. osztályos gyerekek alkotják. Számukra a bajnokság tornarendszerben zajlik, öt torna után a középmezőnyben foglalunk helyet — mondta Vajda Attila, az utánpótláscsapatok edzője.


Az utánpótlás egy része Vajda Attila edzővel (fotó: Tornyos Labdarúgóklub)

Az idősebbek (2008—2009-ben születettek) január közepe óta készülnek a tavaszi folytatásra. Eddig egy felkészülési mérkőzést játszottak, melyen teremben ugyan, de legyőzték a Zenta együttesét. A pontvadászat április eleji rajtjáig öt-hat barátságos mérkőzést játszanának, így alaposan felkészülhetnek az újabb erőpróbákra. Az utánpótlásedző a Kevi csapattal szorosabb együttműködésben gondolkodik, mivel véleménye szerint összefogásban az erő.

— A Kevi csapattal való együttműködés megvalósulása esetén minden korosztályban, az alsósoktól az ifikig, indíthatnánk csapatot. Egyre kevesebb a gyerek, négy korosztályos csapatot nem tudnánk csak tornyosi gyerekekből összeállítani. A tóthfalui-adorjáni együttes összegyűjtötte a gyerekeket azokról a településekről, ahol már nincs labdarúgóklub, és minden korosztályban ütőképes csapatokat alakított ki. A kisebb falvak számára az összefogás az egyetlen követendő út. A zentagunarasi gyerekek hozzánk járnak, a történetbe szeretnénk Kevit, Törökfalut, Pobedát, Kavillót és Gunarast is bekapcsolni — vázolta elképzeléseit az edző.

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt évben nagyobb beruházás nem történt a klubban, az idén az öltözők és a nézőtér felújítása szerepel a tervek között. A Tornyos Labdarúgóklub kiváló viszonyt ápol a TSC Labdarúgó Akadémiával, az ígéretek szerint az idei év folyamán a tornyosi labdarúgópálya keretében egy műfüves kispálya épül.

A tavaszi rajton az ókéri Obilić látogat Tornyosra, majd a csapat Bajmokra és Újzsednikre utazik. Az első öt fordulóban kilenc pont begyűjtését tűzte ki célul a vezetőség, ami nagy lépés lenne a biztos bennmaradás felé. Tornyoson is abban bíznak, hogy a tavaszra a nézők visszatérhetnek a lelátókra, hiszen szeretnék, ha a csapatot minél többen megtekinthetnék, biztathatnák.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..