home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A biztonságos atomenergia
(—)
2013.12.04.
LXVIII. évf. 49. szám
A biztonságos atomenergia

A hétvégén a határon túli sajtó munkatársai rendhagyó látogatást tettek az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-ben. Az esemény vacsorával kezdődött, ahol Hamvas István vezérigazgató köszöntötte a résztvevőket, és a többi között elmondta, hogy az összejövetelnek kettős célja van: egyrészt a határon túli magyarokat és az anyaországot összefűző kötelékek palettájának változatosabbá tétele, másrészt az atomenergia általános társadalmi elfogadottságának növelése, és az azt övező mítoszok eloszlatása.

Kovács Antal olimpiai és világbajnok cselgáncsozó, az atomerőmű kommunikációs igazgatója hozzátette: Magyarország egyetlen atomerőműve, a biztonságos üzemeltetésén kívül fontosnak tartja a lakosság tájékoztatását is. Kárpátaljáról, Felvidékről, Erdélyből és Délvidékről érkeztek újságírók az összejövetelre. A kétnapos tartózkodás alatt a résztvevők ellátogattak az atomerőmű telephelyének üzemi területére is, ahol betekintést nyerhettek az üzemben folyó munkáról. Az erőmű Tájékoztató és Látogatóközpontja 1995-óta működik, és évente megközelítőleg 30-35 ezer vendéget fogad. A központ modern, interaktív kiállítással várja a látogatókat. A határon túliak a Karbantartó Gyakorló Központot is megtekintették. Ebben az intézményben egy olyan korszerű, a betanulásokat, képzéseket szolgáló karbantartó és oktatóközpont van, amely magas szintű elvárásoknak megfelelő szakembereket képez. Az üzemnek 2400 fős saját személyzete van, megközelítőleg 600 mérnök dolgozik itt, rajtuk kívül pedig további több ezer, időszakos munkát végző alkalmazott tevékenykedik.

A paksi atomerőműben 4 darab nyomottvizes reaktorblokk működik. Ezek egyenként 500 MW-os teljesítménnyel üzemelnek. A blokkok jellegzetessége, hogy a víz nagy nyomás alatt áll, ennek köszönhetően a vízkörbe áramló közeg 300 Celsius-fok körüli hőmérsékleten sem forr fel. Az atomerőmű Magyarország villamos energia szükségletének közel 47 százalékát teszi ki.

Az atomerőmű nemzeti tulajdonban levő közüzem, amely jelentős mértékben csökkenti Magyarország importfüggőségét. Az országban — a számos sztereotípia ellenére — az atomenergia támogatottsága mintegy 76 százalékos, az Európai Unióban a legnagyobb.               

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..