home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A biztonságos Netikett
Zséli Ágnes
2022.06.21.
LXXVII. évf. 24. szám
A biztonságos Netikett

Folytatódnak az ingyenes számítógépes képzések a törökbecsei Teleházban a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásának köszönhetően. A tanfolyamokat már kilenc éve rendszeresen megszervezik az iskolásoknak.

A 2001-ben alapított Teleház Polgárok Egyesülete a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában működik. Szerteágazó tevékenységet folytat, de az elsődleges feladata, hogy a diákoknak lehetőséget adjon a számítógép ügyes kezelésének elsajátításához. A foglalkozás iránt évről évre nő az érdeklődők száma. Az idén A biztonságos Netikett nevet viselő program által alsósokat és felsősöket vezetnek be a világháló, illetve a közösségi oldalak biztonságos kezelésének fortélyaiba, hogy elkerüljék az interneten leselkedő veszélyes visszaéléseket.

A biztonságos Netikett című számítógépes tanfolyamot Polák Fehér Ágota, a Teleház Polgárok Egyesületének alelnöke vezeti. Kiemelte, az általános iskolások mellett már a kicsiknél is rendkívül fontos a világhálón történő biztonságos böngészés, a tartalmak feltöltésének megválogatása, ami különösen akkor válhat veszélyessé, amikor a gyermek a saját okostelefonját vagy számítógépét önállóan kezeli. Az oktató az esetleges veszélyekkel érintett korosztály mellett a Netikett tartalmait is ismertette.

— A mostani ötödikesek tudásában űr keletkezett, mivel alsó osztályban nem tanulták a Játéktól a számítógépig tantárgyat, ötödikben viszont a robotikával, Word, Excel használatával foglalkoznak. A jelenlegi elsősök ehhez viszonyítva sokkal jobb helyzetben vannak, mivel a tanterv kötelezővé teszi számukra a digitális oktatást, melynek keretében az internet biztonságos használata is szóba kerül. A világháló alkalmazásánál a legtöbb probléma a negyedikes, ötödikes, valamint a hatodikos tanulókat érinti, ezért az aktivitásunk fő témája éppen az, hogy hogyan kell biztonságosan használni az internetet. Legyen az valamely közösségi háló vagy az okostelefon, ahol ők maguk is már Viber-csoportokat szerkesztenek. Ezen belül olyan dolgokat is feltöltenek, amelyeket nem kellene, mert nincsenek tudatában annak, hogy mit szabad és mit nem szabad tenniük. Ily módon lehetnek ők maguk is azok, akik bajba kerülnek, de lehetnek a különféle gondok okozói is. A tanfolyam keretében a gyerekekkel elsősorban a személyes adatokat ismertetjük, és megbeszéljük, melyek azok a dolgok, amelyek által veszélybe kerülhetnek, sőt, azt is, hogy mindez hogyan történhet meg. Tudniuk kell, hogy veszély esetén kihez fordulhatnak segítségért. Ezenkívül a digitális világban folyó kommunikációt is feldolgozzuk. Tisztában kell lenniük azzal, hogy amit egyszer a Viber-csoportba vagy akár a Facebookon, az Instagramon leírnak, közzétesznek, az örökre megmarad. A latin közmondás szerint is a szó elszáll, de az írás megmarad.

Báló Bordás Gizella, a törökbecsei Teleház Polgárok Egyesülete vezetője kiemelte, a gyermekeket megcélzó legújabb Netikett foglalkozás neve nem véletlenül a net és az etikett szavak összevonásból született meg, mivel az aktivitások a hálózati kommunikáció illemszabályait ölelik fel. Hozzátette, megalakulásuktól kezdve egyik fő küldetésük a lakosság informatikai képzésének fejlesztése.

— Korábban a felnőtt korosztálynak is szerveztünk ECDL-vizsgát és startprogramot, mellyel abban az időben könnyebb volt munkába állni. Most azonban főleg a gyerekekre összpontosítunk, elsősorban azért, mert az online oktatás felszínre hozta azokat a hiányosságokat, amelyek a számítógép kezelése közben jelentkeznek. Két dologra koncentrálunk. Az egyik, hogy a gyerekek elsajátítsák a komputerkezelés alaplépéseit, a másik viszont, ami szintén nagyon fontos, hogy biztonságosan használják, hiszen az internet, főleg a Facebook és más közösségi oldalak sok veszélyt rejtegetnek, olyanokat, amelyeket a gyerekek nem sejtenek, vagy egyszerűen nem tudnak felismerni. A képzés egy jelentős része erről is szól, illetve arról, hogy ezeket az oldalakat hogyan kell megfelelő, biztonságos módon alkalmazni.

A törökbecsei Teleház Polgárok Egyesülete által szervezett A biztonságos Netikett című számítógépes tanfolyamra mind a kezdőket, mind a haladókat várják, minden szombaton délelőtt 9 órakor.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..