home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A biodízelről
Dudás Viktor
2021.08.23.
LXXVI. évf. 33. szám
A biodízelről

Augusztus 10-én volt a biodízel nemzetközi napja. Rudolf Diesel 1893-ban, a dízelmotor bemutatásakor már úgy tervezte, hogy az új motorok majd földimogyoró-olajjal fognak üzemelni. A mai felfogás szerinti biodízel a növényi és az állati eredetű zsiradékok átészterezésével nyert anyag, mely minden dízelüzemű motorral felszerelt jármű esetében alkalmazható. A biodízelről Hulló István biológust kérdeztük.

— Valójában 2006 óta ünnepeljük augusztus 10-ét mint a biodízel nemzetközi napját. Jelentősége abban rejlik, hogy alternatívát mutatott egy olyan korban, amikor is az összes jármű a kőolajszármazékokból nyert üzemanyagokat használta fel a működtetésére. A legnagyobb előnye talán, hogy egy megújuló energiaforrásról beszélhetünk, hiszen a minden évben újra és újra termő növények olajának felhasználásával is előállíthatnánk. Környezetvédelmi szempontból fontos megemlíteni, hogy jóval alacsonyabb a karbonkibocsátása, sőt, még a melléktermékei is hasznosíthatóak egyes iparágakban, ilyen például a glicerin a gyógyszeriparban vagy a sajtolt olajpogácsák takarmányként a mezőgazdaságban. Azért tartom fontosnak a biodízel felhasználását, mivel ezzel tudatosan lépünk egyet a légkör megóvása felé, ami ebben a nagy bajban, melybe keveredtünk, jelentős lépésnek bizonyulhat.

A tudósok szerint bármelyik növényi olaj alkalmas lehetne a szóban forgó üzemanyag előállítására, ezt azonban elsősorban a földrajzi adottságok szabják meg. Amíg Európában a repce vagy a napraforgó lehetne az elsődlegesen felhasználható alapanyag, addig például Kanadában a fenyőpulpa, -gyanta.

* A biodízel előállításához terményre van szükségünk. Milyen hatással lehetne a környezetre ezen alternatív üzemanyag elterjedése?

— Igen, nem szabad elfelednünk ezt a tényezőt sem, hiszen a napraforgó és a repce termesztésébe sok munkát kell fektetni, amihez értékes termőföldekre is szükség van, ez azonban sokszor élőhelyek felszámolásával járhat. Ezeket a kultúrákat tehát olyan helyeken kellene termeszteni, amelyek nem állnak az emberi táplálék előállításának útjába. Hatalmas támogatásokkal kellene ezen irányba haladnia a mezőgazdaságnak. Az Európai Unió már 1996 óta kiemelt energiahordozóként tartja számon a biodízelt, részben joggal. Akik támogatást kapnak az előállítására, azoknak üzleti szempontból is megéri. Elmondható, hogy a biodízel egy nagyon sikeres energiahordozó, de személyes véleményem szerint az elektronikai meghajtók felé kellene fordulnunk, hiszen ami abszolút megújuló energiaforrásnak tekinthető, az a napenergia és a különféle elektronikai átalakításokkal járó megoldások. Biológusként úgy vélem, hogy a tartományban nagyobb kárt okoztunk azzal, hogy minden területet átalakítottunk termőfölddé, és ezzel szinte a teljes élővilágot kipusztítottuk. Ha inkább ennek a helyreállításával, valamint a fás területek növelésével foglalkoznánk, illetve mindent megtennénk, hogy növekedjen a biológiai sokféleség, akkor hosszú távon ezzel jóval többet fogunk nyerni, mint néhány évtized alatt egy-egy jól menő vállalkozással, például a biodízel előállításával. Gondoljunk csak arra, hogy amikor végighajtunk Vajdaság egyes útszakaszain, akkor mindenfelé csak szántókat látunk, melyek agyonmérgezettek, és mellesleg még vízhiánnyal is küzdenek. Mindez nem vetít elénk egy rózsás jövőképet, amit biológusként a nemzetközi nap kapcsán bátorkodok kijelenteni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..