home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A betlehemi békeláng a hétvégén Szabadkára érkezik
Fehér Márta
2022.12.16.
LXXVII. évf. 50. szám
A betlehemi békeláng a hétvégén Szabadkára érkezik

A vajdasági központi lángátadó ünnepséget a Szent Teréz-székesegyházban rendezik meg december 17–én 17 órai kezdettel. A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség szervezésében ökumenikus szertartás keretében veszik át a csapatvezetők a lángot, hogy aztán továbbvigyék közösségeik templomaiba, ahonnan a karácsonyi szentmiséről saját mécsesével bárki hazaviheti.

Az anyaországból érkezett Vajdaságba a betlehemi békeláng, az összmagyar lángátadó ünnepségnek minden évben más templom ad otthont, az idén Budapesten a Pesterzsébet — Klapka Téri Református Egyházközség volt a helyszíne az eseménynek. A láng Jézus születésének helyszínéről, a jászol helyén épült templom örökmécseséből érkezik minden évben Bécsbe, s az ottani központi lángátadó ünnepélyről viszik tovább a cserkészek az egyes országokba.

A láng története a XI. századig nyúlik vissza. II. Orbán pápa felhívására Firenzéből fiatal lovagok csoportja Jeruzsálembe ment, hogy meghozza a reményt jelképező békelángot. A hagyományt 1986-ban elevenítették fel, a kezdeményezés Ausztriából indult: Bécsből, egy gyermeket kísérve kerekednek fel minden évben Betlehembe a cserkészek, és az örökmécsesből vett lángot repülővel viszik az osztrák fővárosba, ahol nagyszabású ünnepséggel fogadják. Bécsben a Betlehemi Békeláng Ceremónia a neuottakringi plébániatemplomban volt.


A csoportkép forrása: Magyar Betlehemi Békeláng oldal

— Drága mennyei Atyánk, békesség Istene, arra kérünk téged, hogy ahogyan ez a láng, mely a te Fiad, az Úr Jézus Krisztus, a Békesség Fejedelme születésének helyéről érkezett hozzánk, és mi most átvesszük, elvisszük és továbbadjuk, úgy add nekünk a te békédet és a békességed munkálását mindannyiunk szívébe, és vezess bennünket, hogy azt is továbbadhassuk. A békét kérjük, és magunkat felajánljuk hozzá. Használj minket, és vidd végbe általunk is a világ békéjét. Ámen — hangzott a magyar nyelvű könyörgés.

A bécsi ceremónián ötven magyar cserkész vett részt a Kárpát-medencéből. Számos ország cserkészdelegációjának képviselője olvasott fel anyanyelvén egy-egy könyörgést, miközben társa zárt gyertyatartóban átvette a lángot. Az ukrán cserkész angolul szólalt fel, és azt mondta, végtelenül boldogok, amiért ott lehetnek, és kiemelte, az idén a bécsi lángátadó minden ország számára különleges esemény.

— Ebben az évben küldöttségünk minden eddiginél jobban szeretné elvinni a béke lángját országunkba. Ez a láng a remény és az élet jelképe Ukrajna számára, hisszük, hogy az élet győzedelmeskedik a halál felett, a fény a sötétség felett — hangsúlyozta, amit a jelenlevők hatalmas tapssal erősítettek meg.

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetségnek köszönhetően mindannyian hozzájuthatunk a betlehemi békelánghoz. A szabadkai Szent Teréz-székesegyházban szombaton délután 5 órakor kezdődő vajdasági központi lángátadó ünnepség szabadon látogatható. A résztvevőket arra kérik a cserkészek, vigyenek magukkal saját lámpást, zárt gyertyatartót, melyben haza tudják vinni a lángot otthonukba — ugyanezt bárki megteheti szenteste, karácsony vigíliájának szertartásán saját templomában.

A cserkészek a lángátadó ünnepség előtt, illetve után hagyományosan több szervezetnek, intézménynek személyesen is elviszik a lángot. Szerkesztőségünk tavaly is örömmel fogadta a békelángot — az idén sem lesz ez másként.

2022-ben a lángátadó mottója: Ültess egy fát a béke reményében!


2022-ben is ég a betlehemi békeláng


Az idén a tizenkét éves Sarah hozta el Betlehemből a béke lángját


Betlehemi Békeláng Ceremónia Bécsben

Képek forrása: Lisa Prior @Friedenslicht

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..