home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A beteljesült álom
Tóth Lívia
2022.08.31.
LXXVII. évf. 35. szám
A beteljesült álom

Az Isten áldása szálljon erre a házra, a benne lakosokat buzdítsa vígságra. Bor, búza, békesség bőven megteremjen, de az igaz szeretet mindig köztünk legyen — hangzott az ének a tiszaszentmiklósi Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület székházának — mely egyúttal tájház is — ünnepélyes átadásán.

A falu kis magyar közösségének ez volt az álma, hogy legyen egy saját otthona, ahol a különböző korosztályokhoz tartozók találkozhatnak, rendezvényeket tarthatnak, ápolhatják hagyományaikat, őrizhetik a múlt tárgyi emlékeit.  

Az álom mára megvalósult, a több mint ötven tagot számláló egyesület birtokába vette az épületet, melyet egy éven át tartó állhatatos és szorgos munkával hoztak rendbe. Aki látta eredeti állapotában, az most szinte rá sem ismer. Az elképzelések alapján létrejött a tájház tisztaszobával és konyhával, valamint a régi mesterségek tárgyai, kellékei is helyet kaptak. Az új részben elsősorban a fiatalok számára alakítottak ki közösségi teret. A csaknem 35 000 eurós beruházás a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével, illetve az anyaország támogatásával jöhetett létre.


Vendégváróban

A nemzeti színű szalagot Pásztor István, a VMSZ elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke vágta át, a székházat Mészáros Attila állandó diakónus szentelte fel.

— Mi csak részesei vagyunk annak az örömnek, amit a tiszaszentmiklósiak teremtettek meg saját maguknak. Az igazság az, hogy segíteni csak annak lehet, akiben megvan az akarat, az elszántság, az összefogási hajlam, és ahol olyan emberek próbálnak az ötletüknek megvalósulási teret biztosítani, akik egy irányba húznak — mondta a beszédében Pásztor István, aki gratulált a település lakosainak az embert próbáló eredményhez. Rámutatott, ez a teljesítmény nemcsak a tiszaszentmiklósiak, hanem az egész vajdasági magyar közösség szempontjából fontos, mert ha itt sikerült, akkor máshol is sikerülhet, csak akarni kell. — Ez a tájház, illetve közösségi tér arra ad lehetőséget, hogy megőrizzük azt az értéket, amit örököltünk, illetve megteremtsük a föltételét annak, hogy az épület, ez a porta vonzerőt jelentsen. Ebből a szempontból ez a létesítmény messze több egy tájháztól, hiszen hozzájárul az értékek és az új tudás átadásához, valamint az új generációnak a fölneveléséhez.


Pásztor István, Törtei János és Hajnal Jenő átvágja a szalagot

A VMSZ elnöke szerint az emberek rá fognak jönni arra, hogy a szülőföldet is érdemes megbecsülni, és talán itthon is lehet emberhez méltó életet teremteni. Itt pedig a visszatérőket is tárt kapukkal várják.  

— Azt kívánom önöknek, hogy mindaz, amit várakozásként, ötletként, elképzelésként ehhez az épülethez fűztek és fűznek, valósuljon meg. A Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács ebben partner akar lenni, mert az önök sikeressége, az önök elképzelésének a megvalósulása a mi érdekünk is.


A székház felszentelése

Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen — fogalmazta meg Széchenyi István, és ezt az elvet a tiszaszentmiklósiak is híven követték, ha a székház körüli munkáról, feladatvégzésről volt szó. Törtei János, a VMSZ tiszaszentmiklósi helyi szervezetének elnöke, a Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület alelnöke köszönetet mondott a VMSZ-nek, az MNT-nek, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek és Csóka Község Önkormányzatának. Hangsúlyozta, mindazoknak a helybeli polgároknak a nevét nem tudja felsorolni, akik a közösséget előtérbe helyezve dolgoztak az egyesület javára, de két hetvenhét éves ember, Szőke Lajos és Tóth Ferenc hozzájárulását név szerint is kiemelte.


Törökfalui táncosok

Az ünnepi műsorban bemutatkoztak az egyesület citerásai és táncosai, Varga Ibolya viszont a saját, Álomház című versét olvasta fel, melyet erre az alkalomra írt. Vendégként fellépett a csókai Rákóczi-férfikar, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa, a törökfalui Százszorszép Művelődési Egyesület Cinege és Árvalányhaj tánccsoportja, valamint Búzavirág vegyes kórusa. A közönségtől nagy tapsot kaptak a romániai testvértelepülés, Detta néptáncosai is.

A vacsorához a Tisza Mente zenekar teremtette meg a jó hangulatot.


A dettai vendégek


A tiszaszentmiklósi táncosok

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..