home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A beteg az első!
Fehér Márta
2018.10.29.
LXXIII. évf. 43. szám
A beteg az első!

Orvosi kamara: a videófelvétel közzététele csorbítja az orvosi hivatás tekintélyét — A szülő döntsön! — Megnyílt a belgrádi könyvvásár

Orvosi kamara: a videófelvétel közzététele csorbítja az orvosi hivatás tekintélyét

Egy kragujevaci anyuka osztotta meg a közösségi oldalon azt a videót, amelyen azt örökítette meg, hogy az egészségház orvosa és vezetője a protokollra hivatkozva nem volt hajlandó ellátni lázas kisgyermekét, mert a kislány választott orvosa nem dolgozott. Az ügy kapcsán közleményt adott ki a Szerbiai Orvosi Kamara, elítélve egyes sajtóorgánumok szenzációhajhász beszámolóit, valamint magát a videó közzétételét. Véleménye szerint ezzel csorbul az orvosi hivatás tekintélye, árt az orvos-beteg viszonynak. A kamara igazgatója szerint ez a viszony egyébként is megingott az elmúlt években, ezért közösen azon kell dolgozni, hogy a kapcsolat helyreálljon. Azt hangoztatta, hogy több teret kellene szentelni a pozitív példáknak, azokat az orvosokat kellene népszerűsíteni, akik lelkiismeretesen dolgoznak, valamint az elégedett betegeket. Álláspontjuk szerint minden esetet ki kell vizsgálni, és miután beigazolódik egy-egy mulasztás, csak azután lenne szabad közhírré tenni, és a megfelelő szankciókat végrehajtani. Az állításokat előbb bizonyítani kell, az orvost sem szabad névvel, arccal, videóval megvádolni — fogalmazott. Az említett ügyben egyébként megkezdődött a vizsgálat. (Blic)

 

A szülő döntsön!

Szülői kezdeményezéssel szeretnének törvénymódosítást elérni Szerbiában, hogy a szülő dönthesse el, halála esetén ki nevelje fel a gyermekét. Jelenleg a Szociális Központ hatáskörébe tartozik a kérdés, és döntése nem mindig esik egybe a szülői kívánsággal, ezért változtatnának a törvényen. A Szerbiai RTV-nek nyilatkozók azt hangoztatták, hogy a halálos betegségben szenvedő szülők számára meg kellene adni a lehetőséget, hogy meghatározzák, kihez kerüljön a gyerekük. Ne a Szociális Központ döntse el, mi lesz a sorsa — nyomatékosította egy megszólaltatott édesapa. Egy családi pszichoterapeuta pedig arról beszélt, hogy a felnőtteknek gondoskodniuk kell arról, hogy biztonságos környezetbe kerüljön a gyerekük, ahol minden támogatást megkap ahhoz, hogy feldolgozza a traumát, a veszteséget. Az esetek többségében rokonhoz kerül a kiskorú, előfordul azonban, hogy a szociális munkások másként döntenek. Bár a törvény erről nem rendelkezik pontosan, halála előtt sok szülő keresi fel a Szociális Központot, és nyilatkozik arról, kinél szeretné, hogy elhelyezzék a gyermekét — mondta a belgrádi intézmény munkatársa. A szülő kívánsága azonban nem kötelezi a központot. Ezen változtatnának most a kezdeményezők. Csak a fővárosi intézetekben hatszáznál is több gyermek él, és majdnem ezren vannak hivatásos befogadó családoknál. (Szerbiai RTV)

 

Megnyílt a belgrádi könyvvásár

Matija Bećković zentai származású szerb író, költő, akadémikus nyitotta meg. Azt mondta, hogy ez a szerb kultúra ünnepe. A 63. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár díszvendége Marokkó — az arab állam első ízben kap kiemelt szerepet a rendezvényen. Mintegy ezer itthoni és külföldi kiállító vesz részt Délkelet-Európa legnagyobb könyvszemléjén, melyen félezer kísérő programot is rendeznek. Jeles évfordulókról is megemlékeznek, így Aleksa Šantić költő születésének 150., Vuk szótára megjelenésének 200., Miloš Crnjanski író születésének 125. és Desanka Maksimović születésének 120. évfordulójáról. A szerbiai városok közül ezúttal Niš a kiemelt vendég. Fehéroroszországon, Bosznia-Hercegovinán, a Szerb Köztársaságon, Iránon, Japánon, Kínán, Románián, Oroszországon, Szlovénián, Amerikán, Ukrajnán, Horvátországon, Montenegrón és Svájcon kívül Magyarország is bemutatja kiadói tevékenységét. (Dnevnik)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..