home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A beodrai Kerektó olyan, mint régen
Zséli Ágnes
2020.08.25.
LXXV. évf. 33. szám
A beodrai Kerektó olyan, mint régen

Iszaptalanítják és mélyítik a Törökbecse községhez tartozó beodrai Kerektó vízgyűjtő terület fő csatornáját, mely a csapadékot tárolja, és vízelvezetésre, valamint szántóföldi öntözésre is használják.

A munkálatok a Tartományi Mezőgazdasági‚ Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárságnak, a Vajdaság Vizei Vízgazdálkodási Közvállalatnak, a nagykikindai Felső-Bánát Vízgazdálkodási Közvállalatnak, valamint Törökbecse Önkormányzatának közös projektuma által valósulnak meg. A csatorna a bánáti község egyik legjelentősebb meliorációs csatornája, vagyis a beodrai szenny- és esővíz elvezetése mellett a szántóföldek öntözésében is fontos szerepet tölt be. A Kerektó vízgyűjtő terület fő csatornáját több évtizede nem takarították, mivel a munkálatok hatékony elvégzéséhez nagyobb kapacitású gépekre volt szükség. A 2,5–3 méter mélységű Kerektó buja növényzettel volt benőve, ami mindenképp csökkentette a befogadóképességét, emellett pedig nehezítette a locsolást is. A szántóföldek öntözésekor ugyanis a duzzasztógát segítségével felemelik a Tisza vízszintjét, ami lehetővé teszi az ott felgyülemlett víz kiszivattyúzását. 

Saša Maksimović, Törökbecse polgármestere kiemelte, hogy a vízgyűjtő terület takarítása elsődlegesen a beodrai polgárok számára jár majd előnnyel.

— Tavaly árvíz keletkezett a Kerektó miatt. A nyári nagy esőzés után több beodrai utcát is elöntött a víz, mert az esőárkok és a szennyvízelvezető hálózat is megtelt, így lehetetlenné vált a hirtelen felgyülemlett víz lefolyatása. A Kerektó vízgyűjtő terület fő csatornájának rendbe hozásával ez nem történt meg, sőt a munkálatokat a mellékcsatornákra, az esőárkokra is kiterjesztjük, ami egy végleges megoldás lesz — hallottuk a polgármestertől.

Dragan Felbab, a nagykikindai Felső-Bánát Vízgazdálkodási Közvállalat igazgatója elmondta, a munkálatokat 5 kilométer hosszan végzik el, utána pedig a csatorna visszanyeri eredeti állapotát.

— A vízgyűjtő terület 90%-át hozzuk rendbe, hála a közös projektumnak. Nem kis befektetésről van szó. Ilyen nagy munkálatokra mintegy harminc éve nem volt példa. A 15 méter szélességű vízgyűjtő terület karbantartásáért a közvállalatunk felel, emellett pedig a mi felügyeletünk alatt állnak a Csóka és Törökkanizsa községben, valamint a Nagykikindán található meliorációs csatornák is. A befektetéshez szükséges pénzösszeghez Törökbecse Önkormányzata 6 millió dinárral, a Tartományi Mezőgazdasági‚ Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság 5 millióval járult hozzá, míg a többiről a Vajdaság Vizei közvállalat gondoskodott.

A beodrai Kerektó vízgyűjtő felújítási munkálatainak összköltsége 40 millió dinár.


A szerző felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..