home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A belvíz az úr
(T. T.)
2015.03.11.
LXX. évf. 10. szám
A belvíz az úr

Palics és Hajdújárás bizonyos részeit már évek óta rendszeresen birtokba veszi a belvíz. Leginkább a vasút és a Ludasi-tó közötti részt, ezenkívül a főút mellett elhelyezkedő, sűrűn lakott területen és Noszán is tapasztalhatóak a belvíz okozta gondok.

— Talán csak az autóút feletti, magasabban fekvő részt nem érinti a belvíz, mely egyébként elérte a helyi közösség udvarában lévő kutat, így jelenleg még ivóvizünk sincs. A belvíz 2000 óta folyamatosan visszatérő gond a településünkön. Talán egy szennyvízelvezető rendszer segítene rajtunk. Azért mondom, hogy talán, mert a múlt héten Óbecsén jártam, ott létezik szennyvízelvezető hálózat, ettől függetlenül a pincékben áll a víz. Több éve szó van a szennyvízelvezető rendszer kiépítéséről, tervek azonban még nem készültek — mondta Haskó István, a hajdújárási helyi közösség elnöke.

Palicson a Bega-háromszögben a legkritikusabb a helyzet, továbbá a Sós-tó, az 55. és az 52. új utca, valamint a József Attila utca környékén is akadnak gondok. A palicsi házak harminc százalékának úszik a pincéje. A Vér-tó környékén a lakosok egy része a kertek mögött árkot ásott, melyen keresztül nemcsak a kertekből és az utcákról lefolyó belvíz, hanem szennyvízelvezető hálózat hiányában az emésztőgödrök tartalma is a tóba jut. Egy neve elhallgatását kérő, az 53. új utcában élő lakos elmondta, hogy ez a probléma már évek óta megkeseríti a mindennapjait, hiszen a kertben a víz miatt szinte semmi sem terem meg, az utcákon nehézkes a közlekedés, és a belvíz több házat is veszélyeztet.

— A Bega-háromszöggel már több mint huszonöt éve foglalkozik a palicsi helyi közösség mindenkori vezetősége — mondta Bognár Tibor, a helyi közösség titkára és Nagy Katalin, a helyi közösség elnöke. — 2013-ban a város elkészítette a Bega-háromszög részletes rendezési tervét. A lakosok tavaly decemberben megkapták a szerbiai kormányhivataltól a végzést, mely szerint azt a részt ki fogják sajátítani, mivel ki fogják építeni az utcát. Tudni kell, hogy a Bega-háromszög területén korábban mocsár volt. A Palicsi-tó tisztítása során ezt a részt agyaggal töltötték fel. A kérdéses háromszög a mesterterv része, és a Palics Park közvállalathoz tartozik. A 43. új utcának nincs a szennyvízelvezető hálózatra vonatkozó tervdokumentációja, több utcának azonban van. Az itt lévő parcellákon nincsenek rendezve a tulajdonjogi viszonyok, és amíg e téren nincs változás, addig szennyvízelvezető hálózatot sem lehet kiépíteni.

Bizonyos információk szerint a DTD vízgazdálkodási vállalat észak-bácskai részlege a helyzet rendezése érdekében megkezdte a felszíni vizek levezetésére való árok ásását. A Vér-tó környéke a Palics Park közvállalathoz tartozik, mely arról számolt be, hogy az elmúlt négy évben milyen intézkedéseket tett a vízvezeték- és a csatornarendszer fejlesztéséért. A tervei között szerepel a Palics más-más részein található utcák szennyvízelvezető hálózatának kiépítése, több utca esetében pedig már elkészültek a tervek. Mindenekelőtt azonban tisztázni kell a tulajdonjogi viszonyokat. A közvállalat dolgozik az utcák tervszerű létrehozásához szükséges kisajátítási folyamaton.

Azzal mindenki tisztában van, hogy a több évtizedes gondot nem lehet egyik napról a másikra megoldani. Addig pedig marad a remény, hogy nem zúdul ránk nagyobb mennyiségű csapadék.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..