home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A béke megőrzése a legfontosabb
2022.12.12.
LXXVII. évf. 49. szám
A béke megőrzése a legfontosabb

A Koszovóban kialakult feszült helyzet miatt ülésezett a Szerb Nemzetbiztonsági Tanács, majd Aleksandar Vučić szerb elnök beszédet intézett a nyilvánossághoz. Mint mondta, csak azután ad bármilyen utasítást a szerb rendvédelmi erőknek, ha előtte egymillió alkalommal megpróbálja megőrizni a békét. Addig csupán készültségben marad a rendőrség és a katonaság.  

–Az albánokat és a szerbeket is felszólítjuk a békére és a nyugalomra Koszovóban, továbbá arra kérjük őket, hogy álljanak ellent a provokációknak – mondta Aleksandar Vučić a Szerbiai RTV híradójában. Kiemelte, a koszovói történések teljes mértékben ellentmondanak a brüsszeli megállapodásnak, és az összes többi egyezménynek is.

Az ülésen mások mellett részt vett Ana Brnabić miniszterelnök, Ivica Dačić külügyminiszter, Bratislav Gašić belügyminiszter és Miloš Vučević védelmi miniszter is.

Aleksandar Vučić szerb államfő egy korábbi sajtótájékoztatóján közölte, a KFOR-nak kérelmet küldenek, hogy a szerb rendőrség és katonaság tagjai bizonyos számban visszatérjenek Koszovóra az ENSZ határozatával összhangban, és ott biztosíthassák a szerb közösség megmaradását.


Fotók: Tanjug

Koszovóban, a vasárnap sem telt eseménytelenül. A ROSU koszovói különleges rendőri alakulat tagjai napközben felfegyverkezve, páncélozott járművekkel törtek be a Gazivoda-víztározóba, Észak-Koszovóban pedig a főutakat és az adminisztratív átkelőket barikádozták el. A barikádokat az ott élő szerbek emelték, azért, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a koszovói rendőrség volt tagja, Dejan Pantić letartóztatása kapcsán.

Elhalasztják, és április 23-án tartják az önkormányzati választásokat Koszovó északi részén, Leposavić és Zvečan községekben, ahol a szerb vezetők lemondtak tisztségükről, miután minden pristinai intézményből kivonultak tiltakozásképpen. A halasztásról szóló döntést Vjosa Osmani koszovói elnök jelentette be, miután tárgyalt a politikai pártok képviselőivel.

Forrás: Szerbiai RTV, Tanjug, Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..