home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A bejelentett intézkedések ellen tüntetnek Belgrádban
Pannon RTV
2020.07.08.
LXXV. évf. 28. szám
A bejelentett intézkedések ellen tüntetnek Belgrádban

Nem fogjuk megengedni a huliganizmust, sem azt, hogy a tüntetők bemenjenek a szerbiai parlamentbe vagy más védett épületbe Szerbiában, és nem engedjük meg az utcai erőszakot sem.

Így reagált tegnap este Vladimir Rebić arra, hogy polgárok egy csoportja tüntetni kezdett a parlament előtt a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében bejelentett intézkedések ellen. A rendőrség igazgatója elmondta, a tüntetők közül néhányan megtámadták a rendőröket, kövekkel dobálták őket, és néhány rendőr meg is sérült, amikor megpróbálták feltartóztatni a tüntető tömeget. Néhány személyt már le is tartóztattak tegnap, köztük volt Danijel Knežević is, akiről úgy gondolják, hogy Srđan Noga mellett a tüntetés egyik szervezője lehetett - emelte ki Rebić hozzátéve, az ő felhívásukra törtek be a polgárok a parlamentbe is. A tüntetésen a rendőrség becslése szerint mintegy ötezer személy vett részt, de közülük csak száz-kétszáz viselkedett erőszakosan és törte át a rendőrségi kordont - mondta el a rendőrség igazgatója. Szerencsére sikerült időben kontroll alá vonnunk a helyzetet, és eltávolítottuk a tüntetőket a parlamentből - fogalmazott. Arról is beszélt, hogy Belgrád mellett Újvidéken és Kragujevacon is voltak tüntetések, de ezekben városokban csak pár száz személy gyűlt össze, és nem is viselkedtek erőszakosan. 

Vladimir Rebić, a szerbiai rendőrség igazgatója: „A tüntetésen mintegy ötezer ember vett részt, természetesen nem voltak mindannyian erőszakosak, csak egy kisebb csoport, százan vagy kétszázan viselkedtek így, és ők törték át azt a rendőrségi kordont, szerencsére elég gyorsan úrrá lettünk a helyzeten és kidobtuk az embereket a szerbiai parlamentből. Úgy gondolom, hogy ezzel megmutattuk azt, hogy minden ilyen hasonló helyzetben energikusan reagálunk majd, és nem fogjuk megengedni, hogy valaki veszélyeztesse a többi szerbiai polgár, és természetesen a rendőrök egészségét és életét, valamint megőrizzük az állam és a polgárok tulajdonát is.”


Fotók: Tanjug/Nikola Anđic 

 

Húszan megsérültek a tegnap esti zavargásokban Belgrádban, 13 rendőr és 7 civil, közülük mindenkit a Katonai Orvosi Akadémiára szállítottak.
A hírt a helyi mentőszolgálat is megerősítette a szerb köztévének. Felgyújtott konténerek, az utca tele szeméttel, eltört jelzőtáblák, kövek, felgyújtott rendőrautók, betört kirakatok - így néz ki Belgrád most, a tegnap esti tüntetés után. A szerb parlament előtt rendőrkordon áll, csakúgy, mint több jelentős belgrádi épület előtt és a nagyobb útkereszteződésekben.


Forrás: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..